Γιώργος Χατζηνάσιος: Γιατί η Αλίκη Βουγιουκλάκη με αποκάλεσε "βλαξ"

Life
Γιώργος Χατζηνάσιος: Γιατί η Αλίκη Βουγιουκλάκη με αποκάλεσε "βλαξ"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης Γιώργος Χατζηνάσιος μιλά για τα Όσκαρ και τη συμβουλή της Αλίκης Βουγιουκλάκη

Τον σπουδαίο συνθέτη από τη Θεσσαλονίκη, Γιώργο Χατζηνάσιο φιλοξένησε το βράδυ της Δευτέρας 23/11 στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» ο Νίκος Χατζηνικολάου. «Τα τραγούδια δεν κάνουν γνωστούς τους συνθέτες, αλλά τους τραγουδιστές» είπε ο Γιώργος Χατζηνάσιος, που από 14 χρόνων ήταν ήδη ένας αξιόλογος πιανίστας με ιδιαίτερη κλίση στην τζαζ. Γιος του Αγάπιου Χατζηνάσιου, που ήταν ένας από τούς κορυφαίους σαξοφωνίστες της εποχής του, ο 78χρονος σήμερα Γιώργος Χατζηνάσιος ήταν ένα ταλέντο από κούνια!

Ο Γιώργος άρχισε μαθήματα πιάνου από 6 ετών στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών, στο Εθνικό Ωδείο αλλά και στο Παρίσι όπου σπούδασε σύνθεση, ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας. Έγραψε μουσική για πάνω από 35 κινηματογραφικές ταινίες, όπως: Γλυκιά Συμμορία, Knock Out, Πάμπτωχοι Α.Ε., Το Αγκίστρι, Εσύ κι Εγώ, Πρωινή Περίπολος, Shirley Valentine της Paramount κ.αλ. και «έντυσε» με νότες πάνω από 25 θεατρικά έργα, καθώς και γνωστές τηλεοπτικές σειρές.

Ως σολίστ πιάνου έδωσε ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, φτάνοντας στο Carnegie Hall, στο Concert House της Βιέννης, στο White House του Λονδίνου και όχι μόνο. Το 1985 δημιούργησε την Όπερα «Ελ Γκρέκο» που αναφέρεται στη ζωή και το έργο του μεγάλου κρητικού ζωγράφου Δομίνικου Θεοτοκόπουλου. Έχει μελοποιήσει το Μονόγραμμα του Οδυσσέα Ελύτη, καθώς και την Βυζαντινή τριλογία που αναφέρεται στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Γιώργος Χατζηνάσιος: «Δεν ήμουν καλός μπαμπάς. Ήμουν συνέχεια σε ένα στούντιο»

Στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου για τον Γιώργο Χατζηνάσιο μίλησαν τα τρία του παιδιά, ο Χρήστος, η Ρίτα και η Άννα. Η κόρη του Μαργαρίτα Χατζηνάσιου μάλιστα έπαιξε ένα κομμάτι στο πιάνο καθώς είναι και η ίδια μουσικός, επηρεασμένη από τα ακούσματα που είχε από τον πατέρα της. Ο μεγάλος συνθέτης είπε ότι δεν υπήρξε καλός πατέρας και ότι δεν θα είχε τη σχέση που έχει με τα παιδιά του εάν η σύζυγός του, Μαρία, δεν κρατούσε τις ισορροπίες με τα παιδιά του. «Δεν ήμουν καλός μπαμπάς. Αν δεν ήταν η Μαρία δεν υπήρχε περίπτωση να επικοινωνήσω με τα παιδιά μου. Ήμουν συνέχεια σε ένα στούντιο. Έβαλα κάγκελα μέσα στο σπίτι και ήμουν φυλακισμένος για να μη μπαίνουν τα παιδιά» παραδέχτηκε.

 Η άγνωστη πρόταση για τα Όσκαρ και τι είπε η Αλίκη Βουγιουκλάκη

Ο Γιώργος Χατζηνάσιος αποκάλυψε ότι απέρριψε την πρόταση να πάει στα Όσκαρ. Δεν πήγε και η Αλίκη Βουγιουκλάκη τον επέπληξε για αυτή του την απόφαση. «Ξέροντας τι σημαίνει να παίρνεις Όσκαρ για τη μουσική, για soundtrack δηλαδή.... δεν ήταν τραγούδι, ήταν η στιγμή που η πρωταγωνίστρια πήγαινε στη Μύκονο (από τη Σίρλεϊ Βάλενταϊν) και ήταν κάτι φοκλόρ, κάτι που βάζουμε πάντοτε προκειμένου ο κόσμος να καταλαβαίνει μπουζούκια, ότι είναι κάτι ελληνικό. Εμένα αυτό δεν με εκπροσωπούσε. Να πάω με ένα τσουρούτικο πράγμα; Δεν συνιστούσε Όσκαρ αυτό. Θα το απέρριπτα ακόμα κι αν το είχα κερδίσει». «Η Αλίκη Βουγιουκλάκη μου είπε "είσαι βλαξ, εγώ αν είχα τέτοια ευκαιρία θα μίλαγε η Ελλάδα ένα μήνα για αυτό"».

Πάριος, Μούσχουρη και «Μάθημα Σολφέζ»

Πολλοί σημαντικοί καλλιτέχνες μίλησαν για τον Γιώργο Χατζηνάσιο. Ο Γιάννης Πάριος είπε: «Ο Γιώργος δεν πιάνεται από πουθενά (...) ο Γιώργος δεν είναι μεγάλος σε αυτά που έγιναν επιτυχίες αλλά σε αυτά που δεν έγιναν και θα τα δούμε αργότερα. Δεν υπάρχει Έλληνας τραγουδιστής που να μη θέλει να τραγουδήσει Χατζηνάσιο. Ή βλαξ θα είναι ή ατάλαντος».

Η Νάνα Μούσχουρη, που συνεργάστηκε με τον Γιώργο Χατζηνάσιο ερμηνεύοντας την «Ενδεκάτη εντολή» σε στίχους Νίκου Γκάτσου, είπε ότι θέλει να ξανασυνεργαστεί με τον σπουδαίο συνθέτη, ενώ η Τάνια Τσανακλίδου μίλησε για την αξία της οικογένειας (εξηγώντας ότι ο Χατζηνάσιος και η σύζυγός του τη στήριξαν όταν έχασε τη μητέρα της).

Από τις μεγάλες επιτυχίες του Γιώργου Χατζηνάσιου ήταν και το «Μάθημα Σολφέζ», η ελληνική συμμετοχή στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 1977. Για αυτό μίλησαν ο Πασχάλης και η Μπέσυ Αργυράκη. Ειδικά ο Πασχάλης έχει διπλή κουμπαριά με τον συνθέτη αφού και τον πάντρεψε και του βάφτισε τη μεγάλη του κόρη. Από τους καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς, ο Κωνσταντίνος Αργυρός ήταν αυτός που μίλησε με πολύ θερμά λόγια αναπολώντας τα παιδικά του χρόνια όταν οι γονείς του έβαζαν στο σπίτι μόνο Χατζηνάσιο και Yanni.

Ο Γιώργος Χατζηνάσιος μίλησε και για τον Δημήτρη Μητροπάνο και τη συνεργασία τους στα «Συναξάρια». Είπε ότι παραπονέθηκε στη δισκογραφική και είπε ότι ο Μητροπάνος πρέπει να απέχει από τα ξενύχτια ένα μήνα για να στρώσει η φωνή του. Ο τραγουδιστής το έκανε και ακολούθησε η συνεργασία τους. 

ethnos

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News