Life

«Σωτήριον»… έτος 2021 – Τι να περιμένουμε από το νέο χρόνο

Οικονομικές, κοινωνικές και υγειονομικές προβλέψεις από το περιοδικό Economist

Το 2020 οδεύει προς το τέλος του και όλοι αναρωτιούνται αν το 2021, που έρχεται, θα είναι καλύτερο ή θα μπορούσε να φέρει ακόμα μεγαλύτερα δεινά από ό,τι το 2020. Το περιοδικό “Economist” μάς δίνει τις προβλέψεις του για τι θα συμβεί το 2021, οι οποίες έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον...

  1. Διαμάχες εμβολίων

Καθώς τα πρώτα εμβόλια θα αρχίσουν να διατίθενται, το παγκόσμιο ενδιαφέρον θα στραφεί στον τρόπο που θα διανεμηθούν. Η διπλωματία του εμβολίου θα συνοδευτεί από διακρατικές αλλά και ενδοκρατικές διαμάχες για το ποιοι θα πρέπει να λάβουν εμβόλια και πότε.

  1. Μικτή οικονομική ανάκαμψη

Καθώς οι οικονομίες θα αρχίσουν να “επιστρέφουν” από την πανδημική ύφεση, η ανάκαμψη θα είναι ανομοιόμορφη.

Τοπικές εξάρσεις του ιού και τοπικά περιοριστικά μέτρα θα έρχονται και θα φεύγουν. Οι κυβερνήσεις θα ρίξουν μεγαλύτερο βάρος στη στήριξη των ανέργων, παρά στις ίδιες τις επιχειρήσεις που κινδυνεύουν με “λουκέτο”. Έτσι, το χάσμα μεταξύ ισχυρών και αδύναμων επιχειρήσεων θα μεγαλώσει.

  1. Επιδιορθώνοντας τον νέο δυσλειτουργικό κόσμο

Πόσο ικανός θα είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να επιδιορθώσει τους υπό κατάρρευση διεθνείς κανόνες και διεθνείς ισορροπίες; Η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και η Συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά είναι δύο ιδανικές περιπτώσεις για να δοκιμαστούν οι προθέσεις και οι ικανότητές του.

  1. Αύξηση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Δε θα πρέπει να αναμένει κανείς ότι ο Τζο Μπάιντεν θα τερματίσει τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ έναντι της Κίνας. Αντιθέτως, θα αναζητήσει συμμαχίες προκειμένου να τον διεξάγει πιο αποτελεσματικά. Πολλές χώρες από την Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφύγουν να πάρουν θέση, καθώς η ένταση ολοένα και αυξάνεται.

  1. Εταιρείες στην πρώτη γραμμή

Ένα ακόμα μέτωπο ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα είναι οι εταιρείες που δεν περιορίζονται στα γνωστά παραδείγματα της Huawei και της TikTok, αφού ο τομέας των επιχειρήσεων μεταστρέφεται ακόμα περισσότερο σε ένα γεωπολιτικό πεδίο μάχης. Τα αφεντικά, όμως, δε θα έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τις άνωθεν κυβερνητικές πιέσεις, αλλά και πιέσεις των εργαζομένων και των καταναλωτών, που θα εκφράσουν ακόμα πιο δυναμικά τις απαιτήσεις τους για την κλιματική αλλαγή και την κοινωνική δικαιοσύνη, όπου οι πολιτικοί έχουν κάνει ελάχιστα.

  1. Μετά την τεχνολογική επανάσταση

Το 2020, η πανδημία επιτάχυνε την υιοθέτηση πολλών τεχνολογικών συμπεριφορών, από την τηλεδιάσκεψη και τις ηλεκτρονικές αγορές... στην τηλεργασία και την τηλεκπαίδευση. Το 2021 θα ξεκαθαρίσει ποια από αυτές τις συμπεριφορές θα παραμείνουν ή θα αποχωρήσουν.

  1. Οι διακοπές

Ο τουρισμός θα συρρικνωθεί και θα αλλάξει, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στον εσωτερικό τουρισμό. Οι αεροπορικές εταιρείες, οι αλυσίδες ξενοδοχείου και οι κατασκευαστές αεροσκαφών θα δώσουν μάχη, όπως και τα πανεπιστήμια που στηρίζονται σε ξένους φοιτητές.

  1. Η ευκαιρία στην κλιματική αλλαγή

Το ενδεχόμενο οι κυβερνήσεις να επενδύσουν στην “πράσινη” ανάπτυξη, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ίσως αποδειχτεί σωτήριο για το κλίμα. Οι προθέσεις των πολιτικών ηγετών θα φανερωθούν στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα, που μεταφέρθηκε λόγω κορωνοϊού στα τέλη του 2021.

  1. Η χρονιά του “τζακ ποτ”

Στο καλό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο θα έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορωνοϊό, υπάρχει η περίπτωση να ζήσουμε όσα ήταν να ζήσουμε το 2020. Ολυμπιακοί Αγώνες 2020, Παγκόσμια Έκθεση Expo 2020 και πολλές ακόμα σύνοδοι και διοργανώσεις, που θα έπρεπε να γίνουν το 2020, ίσως γίνουν το νέο έτος.

  1. “Καμπανάκι” για νέους κινδύνους

Ακαδημαϊκοί και αναλυτές, πολλοί από τους οποίους είχαν προειδοποιήσει πριν χρόνια για τις πανδημίες, θα προσπαθήσουν να πείσουν τις κυβερνήσεις να αφιερώσουν χρήμα και χρόνο για την αντιμετώπιση άλλων κινδύνων, για τους οποίους λίγα έχουν γίνει ως τώρα.

Ο χρόνος θα δείξει...

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια