Λιοντάρια: Πόσο καλά γνωρίζεις το Ηράκλειο; - Τα «μυστικά» της Κρήνης Μοροζίνι

Life
Λιοντάρια: Πόσο καλά γνωρίζεις το Ηράκλειο; - Τα «μυστικά» της Κρήνης Μοροζίνι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «Καλό Μεσημέρι» συνεχίζει τους περιπάτους του στους δρόμους και τις γωνιές του Ηρακλείου

Το «Καλό Μεσημέρι» συνεχίζει τους περιπάτους του στους δρόμους και τις γωνιές του Ηρακλείου, συνθέτοντας το ιστορικό και πολιτισμικό παζλ της πόλης.

Κρήνη Μοροζίνι ή και  Κρήνη των Λεόντων, τα γνωστά σε όλους μας Λιοντάρια. Η τοποθεσία είναι σημείο σταθμός για την πόλη του Ηρακλείου, όχι μόνο για εμάς τους νεότερους, αλλά από τότε που το Ηράκλειο ονομαζόταν Χάνδακας.

Η Κρήνη Μοροζίνι αποτελεί ένα από τα πιο ωραία και εντυπωσιακά Ενετικά μνημεία του Χάνδακα. Ο λόγος κατασκευής της κρήνης δεν ήταν αισθητικός, αλλά διευθετούσε το πρόβλημα της λειψυδρίας της πόλης. Έως τον 17ο αιώνα, οι κάτοικοι του Χάνδακα υδρεύονταν από πηγάδια με υφάλμυρο νερό και από υδατοδεξαμενές που συγκέντρωναν τα νερά της βροχής.

Το γιγάντιο όμως υδραγωγείο, που κατασκευάστηκε από τον Francesco Morozini, ξεδίψασε στην κυριολεξία τους διψασμένους Ηρακλειώτες. Ο άνθρωπος αυτός ήταν ο εμπνευστής του πολύτιμου αυτού θησαυρού.

14 μήνες χρειάστηκαν για να ολοκληρωθούν οι εργασίες με τα εγκαίνια να πραγματοποιούνται στις 25 Απριλίου 1628, την ημέρα γιορτής του Αγίου Μάρκου, προστάτη της Βενετίας.

Το νερό ταξίδευε από τις βουνοκορφές του Γιούχτα μέχρι τις Αρχάνες και την κρήνη, μέσω ενός 15 χλμ πέτρινου αγωγού. 

Το οκτάβολο σχήμα, οι ανάγλυφες παραστάσεις από την Ελληνική μυθολογία, τα οικόσημα των Ενετών και φυσικά τα 4 μεγάλα εντυπωσιακά λιοντάρια, από τα οποία έτρεχε το πόσιμο νερό,  είναι αυτά που εδώ και 4 αιώνες περίπου στέκουν αγέρωχα και στολίζουν την πλατεία, την καρδιά του Ηρακλείου.

Οι ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι την κορυφή της Κρήνης κοσμούσε και ένα μεγάλο άγαλμα του Ποσειδώνα, το οποίο κατέρρευσε πιθανώς από σεισμό ή κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. 

Η Κρήνη Μοροζίνι είναι, ήταν και θα είναι η Όαση του Ηρακλείου, το σημείο αναφοράς για ντόπιους και επισκέπτες, ένα από τα πιο αξιόλογο στολίδια της πόλης.

Ρεπορτάζ: Μαρία Σπουρδαλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News