Η Κωνσταντινούπολη θρηνεί τη γάτα της Αγίας Σοφίας

Life
Η Κωνσταντινούπολη θρηνεί τη γάτα της Αγίας Σοφίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γκλι, η μασκότ της Αγιά Σοφιάς

Η Αγία Σοφία χτίστηκε το 537 μ.Χ. και στην πάροδο των χρόνων υπήρξε ελληνική ορθόδοξη βασιλική εκκλησία, ρωμαιοκαθολικός ναός, ισλαμικό τέμενος και μουσείο. Ανεξάρτητα όμως από όλα αυτά , τούτο το μοναδικής ιστορικό  μνημείο, μια γάτα θα την αποκαλεί πάντα σπίτι της.

Ο  Γκλι μια πανέμορφη ριγέ γάτα με βασιλικό ύφος , ζούσε μέσα στα αιώνια τείχη της Αγίας Σοφίας για τα περισσότερα από τα 16 χρόνια και έχει γίνει η αγαπημένη  μασκότ των τουριστών που έχουν περάσει από εκεί.

Ο Γκλι ήταν ένας όμορφος χαδιάρης τροφαντός γάτος, που τραβούσε την προσοχή των επισκεπτών μέσα στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης . Γεννήθηκε το 2004 και μεγάλωσε στην Αγία Σοφία, μαζί με τις άλλες γάτες του μνημείου. Οι γάτες στην Τουρκιά είναι ιερά ζώα συμβολίζουν την ψύχη του Θεού.

Μέσα στην Αγιά Σοφιά βρήκαν καταφύγιο και ζεστασιά και ζουν πάντα εκεί προστατευμένες ήρεμες και χαδιάρες, σαν να υποδέχονται τα εκατομμύρια των τουριστών. 

Η Γκλι,( Gli)  η διάσημη γάτα της Αγίας Σοφίας, όμως  προκάλεσε  βαθιά συγκίνηση το Σαββατοκύριακο στην Πόλη με τον θάνατό της. Καθώς αποτελούσε τη μασκότ του ναού.

Ο θάνατός της στα 16 της χρόνια συμπίπτει φέτος με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από το καθεστώς Ερντογάν.

Οι γάτες της Αγιάς  Σοφιάς έχουν  λογαριασμό στο Instagram,"hagiasophiacat" , στον οποίον και ανακοίνωσαν οι χειριστές του τον θάνατο της. Το φημισμένο αιλουροειδές είχε ούτε λίγο ούτε πολύ 113.000 ακολούθους στο συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Η γάτα της Αγίας Σοφίας είχε μάλιστα αποκτήσει διεθνή φήμη όταν τα φλας άστραψαν το 2009 αιχμαλωτίζοντας την εικόνα του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να τη χαϊδεύει κατά την επίσκεψή του στην εκκλησία που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς κατά την UNESCO.

Όταν το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε φέτος ότι μπορεί να ξαναγίνει τζαμί η Αγία Σοφία, οι αρχές αψήφησαν την παγκόσμια κατακραυγή, αλλά φρόντισαν να διαβεβαιώσουν ότι η Γκλι  και η παρέα του θα παρέμενε στην Αγία Σοφία…

ΠΗΓΗ:dailysabah.com

ΦΩΤΟ:hagiasophiaturkey.com

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News