Ο Τζο Μπάιντεν που δεν ξέρουμε

Life
Ο Τζο Μπάιντεν που δεν ξέρουμε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος αλήθεια είναι ο αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ και πιθανά ο νέος Πλανητάρχης

Ο Τζόζεφ Ρομπινέτ (Τζο) Μπάιντεν τζούνιορ  είναι παιδί του πολέμου,  γεννήθηκε στις  20 Νοεμβρίου 1942 στην παρακμάζουσα βιομηχανική πόλη του Σκράντον στη Πενσιλβάνια.  Στη σκιά μιας πολιτικής καριέρας 40 χρόνων που κορυφώνεται με τη διεκδίκηση της Αμερικανικής προεδρίας, η ζωή του Τζο Μπάιντεν είναι γεμάτη από τραγωδίες.

Ο πρώην αντιπρόεδρος είναι ήδη 77 ετών και αν κερδίσει τελικώς τις εκλογές θα είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία ένοικος του Λευκού Οίκου, ξεπερνώντας ακόμη και τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε κερδίσει τις εκλογές στα 70 του χρόνια.

Ο Τζο τελειώνει δύσκολα το σχολείο – λόγω του σοβαρού τραυλισμού του – και σπουδάζει νομικά . Στην ηλικία των 29 ετών εξελέγη γερουσιαστής, ο πέμπτος νεότερος στην αμερικανική ιστορία.

«Τίποτα δεν μπορεί να μας ρίξει, Joe... Όλα θα πάνε καλά». Έλεγε η  Neilia Biden στον άντρα της . Ήταν 30 ετών, πολύ νέα, πολύ χαρούμενη και πολύ σίγουρη ότι η ζωή θα συνέχιζε να είναι γενναιόδωρη μαζί της. Έξι χρόνια πριν είχε παντρευτεί τον Joe Biden και είχαν αποκτήσει τρία παιδιά: τον Beau, τον Hunter και τη Naomi. Εκείνος ήταν ένας πολλά υποσχόμενο νεαρός νομικός που μόλις είχε γίνει γερουσιαστής. Τι θα μπορούσε να πάει στραβά;

«Όλα θα πάνε καλά», του είπε εκείνο το βράδυ του Δεκεμβρίου του 1972, λίγες ώρες  μετά ένα τροχαίο δυστύχημα που θα τους  άλλαζε τη ζωή. Ήταν η τελευταία φορά που θα έβλεπαν ο ένας τον άλλον...

Ήταν 18 Δεκεμβρίου κι η Neilia μαζί με τα παιδιά της είχαν πάει για τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα ψώνια, όταν το αυτοκίνητό της συγκρούστηκε με ένα άλλο όχημα σε μια διασταύρωση. Η ίδια και η 3 μηνών κόρη της σκοτώθηκαν ακαριαία. Τα δυο αγόρια τραυματίστηκαν σοβαρά.

Μετά το θάνατο της συζύγου και της κόρης του, η αδερφή του μετακόμισε στο σπίτι του, στης Βόρειας Καρολίνας για να τον βοηθήσει με τα παιδιά, αλλά κυρίως για να τον "πείθει να σηκωθεί από το κρεβάτι κάθε πρωί” όπως δήλωσε ο ίδιος .

Αποφάσισε όμως να μην αποσυρθεί από την πολιτική και έγινε ο μακροβιότερος γερουσιαστής για το Ντέλαγουερ, καθώς επανεξελέγη έξι φορές.

Το 1977, πέντε χρόνια μετά το θάνατο της Neilia ο Joe Biden παντρεύτηκε την 26χρονη καθηγήτρια αγγλικών  Jill Jacobs.

Εκείνη δέχτηκε να τον παντρευτεί μετά την 5η πρόταση γάμου που της έκανε. "Τα παιδιά είχαν χάσει τη μητέρα τους, δεν ήθελα να χάσουν κι εμένα, αν χωρίζαμε,  γι' αυτό έπρεπε να είμαι 100% σίγουρη”, δήλωσε πριν από μερικά χρόνια η ίδια σε συνέντευξή της. Το νέο ζευγάρι απέκτησε μια κόρη του 1981, την Ashley. "Μου έδωσε ξανά ζωή”, αναφέρει ο Biden στην αυτοβιογραφία του .

Ο Τζο Μπάιντεν ήταν υποψήφιος πρόεδρος το 1988, αλλά αποσύρθηκε όταν τον κατηγόρησαν για λογοκλοπή σε ομιλία του.

Οι γιοι του, ο Beau και ο Hunter Biden έγιναν για τον αμερικανικό λαό το πρότυπο του "καλού” και του "κακού” γιου. Ο πρώτος έγινε Γενικός Εισαγγελέας του Ντελαγουέρ και ήταν εκείνος που ο Biden ήλπιζε πως θα ακολουθήσει τα χνάρια της δικής του πολιτικής καριέρας. Ο δεύτερος έγινε δικηγόρος, όμως περισσότερο απασχολούσε την οικογένεια και τον Τύπο με τον εθισμό του στα ναρκωτικά και το αλκοόλ.

Το 2013, ο Beau που στο μεταξύ είχε αποκτήσει δύο παιδιά, διαγνώστηκε με καρκίνο στο κεφάλι. Πέθανε μέσα σε δύο χρόνια, στις 30 Μαΐου 2015, βυθίζοντας ξανά τον πατέρα του στη θλίψη.

Ο Αμερικανικός λαός άρχισε να παρομοιάζει την οικογένεια Biden με τους Kennedy, θεωρούσε ότι είναι εξίσου "καταραμένη”. Αλλά και εξίσου σκανδαλώδης!

Δυο χρόνια μετά το θάνατο του Beau, ο Hunter που είχε στο μεταξύ χωρίσει με τη σύζυγό του, ανακοίνωσε δημόσια ότι είναι ερωτευμένος με τη χήρα του μεγάλου αδερφού του.

«Η ψυχή είναι αιωνιότητα. Η ψυχή είναι λύτρωση. Είναι το μέρος όπου συμβαίνει η συγχώρεση. Ξέρω ότι το αγόρι μου είναι μαζί μου. Ξέρω ότι η γυναίκα και η κόρη μου είναι ακόμα μαζί μας», είπε ο Τζο Μπάιντεν στην Όπρα Γουίνφρεϊ, όταν τον ρώτησε πώς αντιμετωπίζει τις απώλειες στη ζωή του...

Το 2009 εξελέγη αντιπρόεδρος με το ψηφοδέλτιο του Μπαράκ Ομπάμα και παρέμεινε στο πλευρό του και τις δύο θητείες. Ο Ομπάμα του απένειμε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας.

Ο Τζο Μπάιντεν δείχνει έτοιμος να κληρονομήσει μια χώρα που πλήττεται από ακραίο διχασμό. Πληγωμένη από την πανδημία και την οικονομική κρίση.  Φαίνετε όμως ότι έχει την ικανότητά να ξεπερνά τις τραγωδίες και να θεραπεύει τις παλιές πληγές , είναι μια ικανότητα που κατάφερε να αποκτήσει πολύ πριν από την υποψηφιότητά του για πρόεδρος των ΗΠΑ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News