Βαλιδέ Τζαμί και Πλατεία 18 Άγγλων: Τι ήταν, πριν από πολλά χρόνια, τα δύο ιστορικά μνημεία;

Life
Βαλιδέ Τζαμί και Πλατεία 18 Άγγλων: Τι ήταν, πριν από πολλά χρόνια, τα δύο ιστορικά μνημεία;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο καλά γνωρίζεις το Ηράκλειο;

Κάθε περίπατος και μια ανακάλυψη…

Φτάνοντας στην Πλατεία Κορνάρου, αντικρύζουμε τον Κουμπέ, το ιστορικό Οθωμανικό Μνημείο, που σήμερα λειτουργεί ως ένα παραδοσιακό καφενείο. Ακόμα και η Κρήνη Μπέμπο, είναι ίσως από τα τελευταία απομεινάρια της ιστορικής μνήμης. 

Η σημερινή μορφή της πλατείας Κορνάρου δε θυμίζει τίποτα από τα παλιά χρόνια. Ελάχιστοι Ηρακλειώτες γνωρίζουν για την ύπαρξη της καθολικής εκκλησίας, ενός από τους σημαντικότερους ναούς του Χάνδακα. Ο Ναός του Σωτήρος που στην πορεία των χρόνων, με την άφιξη των Τούρκων, μετατράπηκε σε τέμενος της βασιλομήτορος Βαλιδέ Σουλτάνας. 

Καθώς περνούσαν τα χρόνια, με κάποιες ελάχιστες τροποποιήσεις, ο Ναός του Σωτήρος φιλοξένησε το πρώτο γυμνάσιο θηλέων στο Ηράκλειο, μέχρι και τις αρχές του 1960. Ενώ, η αυλαία για τον ιστορικό ναό έπεσε τον Ιούλιο του 1970, μετά από απόφαση της κυβέρνησης της δικτατορίας. Στη θέση του σήμερα διαμορφώθηκε η πλατεία Κορνάρου. 

Και ενώ ο περίπατος συνεχίζεται, η διαδρομή μας οδηγεί στην πλατεία 18 Άγγλων, στην παραλιακή λεωφόρο, στο ύψος που συναντά το ενετικό λιμάνι.

Πολλοί ακούν την ονομασία της πλατείας μη γνωρίζοντας ότι πρόκειται για ένα από τα πιο ιστορικά σημεία της πόλης, αφού στο σημείο αυτό, εκτελέστηκαν οι 18 Άγγλοι, κατά τη μεγάλη σφαγή της 25ης Αυγούστου 1898 από τους Τούρκους. 

Σήμερα, η πλατεία είναι διαφορετικά διαμορφωμένη. Το κυκλικό, το γκαζόν αλλά και το άγαλμα με τα τρία δελφίνια δίνουν μια πιο σύγχρονη πινελιά στο ιστορικό αυτό σημείο. 

Ρεπορτάζ: Μαρία Σπουρδαλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News