Η 16χρονη Aava Murto πρωθυπουργός για 24 ώρες στη Φινλανδία

Life
Η 16χρονη Aava Murto πρωθυπουργός για 24 ώρες στη Φινλανδία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λόγο στο λόγο και ξεχαστήκαμε...πέρασε η Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού και εμείς ούτε λέξη. Η 11η Οκτωβρίου λοιπόν καθιερώθηκε ως ημέρα κοριτσιού και εορτάζεται από το 2012. Πρόκειται για μια ημέρα που βροντοφωνάζει κατά των διακρίσεων και της βίας στα κορίτσια.

Σε όλο τον κόσμο σχεδόν 1 στα 4 κορίτσια ηλικίας 15 - 19 χρονών απέχουν από την εκπαίδευση και 1 στις 3 γυναίκες παγκοσμίως έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία. Αυτό βέβαια ίσχυε για την περίοδο προ Covid-19 διότι όλα αυτά τελευταία έχουν αυξηθεί.

Αυτή την ημέρα λοιπόν που εμπνέει και απαιτεί αλλαγές και λύσεις εμείς την ξεχάσαμε, δεν την ξέχασαν όμως στην Φινλανδία. Ναι τι σας παραξενεύει; Δεν ξέρετε ότι εκεί κυβερνά η 35χρονη Sanna Marin; Η Sanna Marin είναι η νεότερη ηγέτης κράτους στον κόσμο και η νεότερη Πρωθυπουργός στη πολιτική ιστορία του κράτους της.

Η νέα και πανέμορφη Πρωθυπουργός της Φινλανδίας την 11τη Οκτωβρίου στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας με τίτλο ‘’Girls Takeover‘’ του οργανισμού Plan International που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των νέων κοριτσιών σχετικά με τις ψηφιακές δεξιότητες αλλά και στην παρενόχληση γυναικών μέσω διαδικτύου, παρέδωσε την εξουσία για μια ημέρα στην 16χρονη Aava Murto. Και θα μου πείτε γιατί μια Πρωθυπουργός σπατάλησε την ενέργεια της και τον χρόνο της με τέτοια πράγματα? Γιατί ως νεότερη στο χώρο της, ήξερε ότι μ αυτό τον τρόπο θα κινητοποιήσει τους πολίτες υπέρ των δικαιωμάτων των κοριτσιών. Γιατί μπορεί η Φινλανδία να είναι μια χώρα που σημειώνει τις καλύτερες επιδόσεις σ ότι αφορά θέματα ισότητας, καταγράφει όμως και απουσία γυναικών σε ανώτερες θέσεις εταιρειών τεχνολογίας και αυτό θέλουν να το αλλάξουν.

Η 16χρονη Aava Murto ως Πρωθυπουργός της χώρας της για 24 ώρες συζήτησε με την Sanna Marin για τον ρόλο της Φινλανδίας στη διεθνή σκηνή και υπογράμμισε τα δικαιώματα των γυναικών στην τεχνολογία. Μιλώντας στο κοινοβούλιο είπε ότι «Για να αποτρέψουμε τα κορίτσια στις αναπτυσσόμενες χώρες να αποκλειστούν από την τεχνολογική ανάπτυξη και τις ευκαιρίες που προσφέρει, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι μπορούν να κάνουν καλύτερη χρήση της τεχνολογίας και να συμμετάσχουν στην ανάπτυξή της. Η πρόσβαση των κοριτσιών στην τεχνολογία είναι ένα σημαντικό, παγκόσμιο ζήτημα ισότητας που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη »

Επίσης σχολίασε ότι "οι νέοι θα μπορούσαν να διδάξουν στους ενήλικες να είναι πιο καινοτόμοι και να σκέφτονται περισσότερο το μέλλον".

Κατά την διάρκεια της ημέρας η Aava Murto  συναντήθηκε με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Εμπορίου Ville Skinnari, τον Καγκελάριο Δικαιοσύνης Tuomas Pöysti και τον βουλευτή Iiris Suomela.

Η Πρωθυπουργός της Φινλανδίας Sanna Marin πάλι συμπλήρωσε ότι έχουν ακόμα πολλή δουλειά για να γεφυρώσουν το χάσμα σε όλο τον κόσμο και κάπως έτσι ολοκληρώθηκε το  ‘’Girls Takeover‘’ που για τέταρτη χρονιά άνοιξε το δρόμο και οδήγησε πολίτες να κατανοήσουν την ισότητα των δύο φύλων.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: bbc.com

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News