Η Βίκυ Μοσχολιού έγινε καρτούν - «Ενενήντα δεύτερα» για την σπουδαία καλλιτέχνη

Life
Η Βίκυ Μοσχολιού έγινε καρτούν - «Ενενήντα δεύτερα» για την σπουδαία καλλιτέχνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεχωριστός φόρος τιμής σε μεγάλους Έλληνες καλλιτέχνες

Προσαρμοσμένο στις ειδικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω του κορωνοϊού αλλά με την ίδια διάθεση, πρωτοτυπία και ποιότητα,  ολοκληρώθηκε το φετινό 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων- Animasyros, στη Σύρο .

Το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης περιλάμβανε περισσότερες από 180 ταινίες animation, από όλο τον κόσμο, οι οποίες απευθύνονταν  σε όλες τις ηλικίες και κάλυπταν πολλά και διαφορετικά γούστα αλλά και αρκετές εκπλήξεις , όπως η ταινία με πρωταγωνίστρια την σπουδαία Βίκυ Μοσχολιού ως  καρτούν.

Ο Μελωδία 99.2 και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros ένωσαν  τις δημιουργικές τους δυνάμεις και παρουσίασαν  μια νέα συνεργασία με τίτλο "Ενενήντα Δεύτερα".  Πρόκειται για μια σειρά ταινιών -(κλιπ) κινουμένων σχεδίων με θέμα τη ζωή πολυαγαπημένων Ελλήνων καλλιτεχνών που έχουν αφήσει εποχή στην ιστορία του Ελληνικού Τραγουδιού, πλαισιωμένων από ένα εμβληματικό τραγούδι τους και σκηνοθετημένων από ανερχόμενους και καταξιωμένους Έλληνες σκηνοθέτες. Ένας ξεχωριστός φόρος τιμής του ραδιοφωνικού και του Animasyros σε μεγάλους Έλληνες καλλιτέχνες, και μια απόδειξη για το πώς το ελληνικό τραγούδι ως διαχρονικός βασικός πυλώνας του πολιτισμού μας μπορεί να επικοινωνεί με σύγχρονες μορφές τέχνης.

Η πρώτη ταινία της σειράς με τίτλο "Βίκυ - Ενενήντα Δεύτερα για τη Μοσχολιού" ακουμπά με τρυφερότητα και δύναμη τη ζωή της υπέροχης Βίκυς Μοσχολιού μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του νέου δημιουργού Δημήτρη Κούσανδα, υπό τους ήχους του τραγουδιού "Άνθρωποι Μονάχοι" σε μουσική του Γιάννη Σπανού και στίχους του Γιάννη Καλαμίτση (Η Βίκυ Μοσχολιού Τραγουδά Σπανό, Lyra 1977).

Ο Δημήτρης Κούσανδας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κομοτηνή. Σπούδασε ανιμέσιον και εικονογράφηση στο Πανεπιστήμιο για τις Δημιουργικές Τέχνες (University for the Creative Arts) στη Μεγάλη Βρετανία, όπου ζει και εργάζεται. Ενώ έχει δημιουργήσει πολλές ταινίες ανιμέισον στο πλαίσιο των σπουδών του, η ταινία για τη Βίκυ Μοσχολιού είναι η πρώτη του  κατ’ ανάθεση ταινία.

Η Βίκυ Μοσχολιού έφυγε από τη ζωή στις 16 Αυγούστου 2005, σε ηλικία 62 ετών… μας άφησε κληρονομία  όμως,  αξεπέραστες ερμηνείες και μοναδικά τραγούδια .

Η φωνή της Μοσχολιού αποτελούσε και αποτελεί μία από τις χαρακτηριστικότερες γυναικείες ελληνικές φωνές της σύγχρονης ελληνικής μουσικής. Χαρακτηρίστηκε ως μια φωνή "δωρική", μια φωνή βαθιά ελληνική, "ντόμπρα". Αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος για τον οποίο πολλοί την χαρακτήρισαν ως «ο θηλυκός Μπιθικώτσης». Όμως, όπως κάθε μεγάλος καλλιτέχνης, η Μοσχολιού επιβλήθηκε καλλιτεχνικά και λόγω της μοναδικότητας των ερμηνειών της, μια μοναδικότητα που έκανε συνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης να χαρακτηρίσουν την φωνή της «ογκόλιθο». Υπηρέτησε πιστά τον λαϊκό και έντεχνο τραγούδι. Ο ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης την χαρακτήρισε ως "Κοτοπούλη του ελληνικού τραγουδιού", διακρίνοντας έτσι την βαθιά θεατρικότητα που είχαν οι ερμηνείες της .

ΠΗΓΗ - Melodia 99,2

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News