Λίγα λόγια για τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα ... σε στυλ να μην ξεχνιόμαστε

Life
Λίγα λόγια για τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα ... σε στυλ να μην ξεχνιόμαστε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας χρόνος χωρίς τον υπέροχο τραγουδοποιό

Γράφει ο Στέλιος Ζερβός 

Ένας χρόνος πέρασε από τη μέρα που ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας έφυγε  απρόσμενα από τη ζωή. Θα ήθελα πολύ να ήταν ψέμα, αυτό που συνέβη στις 9 Σεπτεμβρίου του 2019. Αυτό το τόσο ξαφνικό και απρόσμενο γεγονός που βύθισε σε πένθος  τη μουσική σκηνή της Ελλάδα, τους  φίλους και όλους  αυτούς που τον αγάπησαν μέσα απ τα τραγούδια του.

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας πέθανε στον ύπνο του στις 9 Σεπτεμβρίου 2019 στο εξοχικό του στο Πηλίου, όπου παραθέριζε. Την επομένη επρόκειτο να εμφανιστεί μαζί με τον Νίκο Πορτοκάλογλου στο Ηρώδειο σε μια φιλανθρωπική συναυλία υπέρ του σωματείου «Μαζί για το Παιδί».

Υπήρξε ένας από τους πιο δημιουργικούς και ίσως από τους πιο επιδραστικούς μουσικούς της γενιάς του. Ένας εμπνευσμένος καλλιτέχνης, ένας καλόκαρδος και γενναιόδωρος άνθρωπος, που θα ζει για πάντα  στα ρεφρέν στα ραδιόφωνα και στα στιχάκια από τα τραγούδια του.

Ευγενής, μελαγχολικός, σεμνός και με χιούμορ, ξεκαρδιζόταν στα γέλια όταν των ρωτούσα … «πως έκανε στην Ελλάδα καριέρα στο τραγούδι, χωρίς κοιλιακούς» ?

Τα τραγούδια του αγαπήθηκαν από  τον κόσμο και θεωρούνται κλασικά στο είδος τους. Ξεκίνησε την μουσική του διαδρομή στα μέσα της δεκαετίας του '70, αρχικά με το συγκρότημα P.L.J. Band και στην συνέχεια τον ανακαλύψαμε παρέα με τους «Τερμίτες». Από το 1989 ακολούθησε σόλο καριέρα ως συνθέτης και τραγουδιστής. Ήταν και σπουδαίος ερμηνευτής, μ ένα σπάνιο φωνητικό μέταλλο.

Όταν του το έλεγα στις συνεντεύξεις που κάναμε μαζί, χαμήλωνε τα ματιά,  ντρεπόταν. Ο συνθέτης Νότης Μαυρουδής θεωρεί τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα ως τον πιο δημιουργικό τραγουδοποιό και αναγεννητή της ελληνικής μπαλάντας, μετά το Σαββόπουλο , ένας τροβαδούρο της εποχής μας.

Είναι σα να έζησε τη ζωή του με μια ανάσα ο Λαυρέντης , κι όταν ήρθε η ώρα «έφυγε». Προδομένος από την καρδιά του, όχι όμως από τους ανθρώπους που αγάπησε, την οικογένεια και τους φίλους του. Οι φίλοι μαζεύονται γιατί κανείς δεν πεθαίνει όταν η μνήμη μένει ζωντανή. Η παρέα  του δίνει σήμερα  ραντεβού ακριβώς έναν χρόνο μετά το αντίο στον Λαυρέντη.

Μια συναυλία- γιορτή στη μνήμη του, μια συναυλία-τιμή στον Λαυρέντη και στα τραγούδια του, θα γίνει σήμερα στις 20.30 στον Κήπο του Μεγάρου. Εκεί  η Παυλίνα Βουλγαράκη, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Νίκος Πορτοκάλογλου και ο Διονύσης Τσακνής θα τιμήσουν τον αγαπημένο καλλιτέχνη ερμηνεύοντας τραγούδια του που πάντα θα κατέχουν ξεχωριστή θέση στις μουσικές μας ακροάσεις. Τη συναυλία θα μεταδόσει ζωντανά το Δεύτερο Πρόγραμμα. 

Ελάτε να ακούσουμε μια από τις τελευταίες του δουλειές, το κομμάτι "Γιατρέ μου" που έγραψε μουσική σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News