24 χρόνια χωρίς την Αλίκη

Life
24 χρόνια χωρίς την Αλίκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα, το 1996 το άστρο της έσβησε για πάντα

Είκοσι τέσσερα χρόνια πέρασαν από την ημέρα που η αυλαία έπεσε για την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Σαν σήμερα, το 1996 το άστρο της έσβησε για πάντα.

*Γράφει ο Στέλιος Ζερβός

Το 1959, η Μεγάλη Κυρία της ελληνικής δημοσιογραφίας, Ελένη Βλάχου, «βαφτίζει» με την πένα της την νεαρή δημοφιλή ηθοποιό, Αλίκη Βουγιουκλάκη σε Εθνική Σταρ. Ο τίτλος αυτός από τότε της ανήκει δικαιωματικά και για πάντα. Έχει κατοχυρωθεί στη μυθολογία του Ελληνικού Κινηματογράφου και στη συνείδηση όλων των Ελλήνων...

Η Αλίκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Η μητέρα της προέρχονταν από το γένος του παλιού πρωθυπουργού, Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, ενώ τον πατέρα της τον έχασε σε μικρή ηλικία.

Το 1952, περνάει στη Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου και μόλις στο δεύτερο χρόνο φοίτησής της, συμμετέχει στη θεατρική παράσταση «Κατά Φαντασία Ασθενή» του Μολιέρου.

Πριν ακόμη τελειώσει τη σχολή, κάνει το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην ταινία «Το Ποντικάκι» (1954). Ακολουθούν έντεκα ακόμα ταινίες και συνεργασίες με κορυφαίους θεατρικούς θιάσους, μέχρι να γνωρίσει τον Φίνο, το 1958. Μια γνωριμία, που άλλαξε τα δεδομένα του Ελληνικού Κινηματογράφου και σηματοδότησε μια ολόκληρη εποχή...

Ο Ντίνος Δημόπουλος της εμπιστεύεται τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη βουκολική ταινία «Αστέρω» του 1959, η οποία γνωρίζει τεράστια εμπορική επιτυχία.

Την ίδια χρονιά, πρωταγωνιστεί στη δεύτερη ταινία της με τη Φίνος Φιλμ, «Το Ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο», την περίφημη κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου, στην οποία υποδύεται την σκανδαλιάρα, χαριτωμένη και σκερτσόζα μαθήτρια - ένα στυλ που θα εξελιχθεί σε μανιέρα για την Αλίκη.

Τη δεκαετία του 60 η Ελλάδα μετά τον πόλεμο και τον αιματηρό εμφύλιο προσπαθεί να σταθεί ξανά στα πόδια της. Έχει ανάγκη να ξεχάσει. Ο κινηματογράφος σαν λαϊκό θέαμα ανθεί , νέα είδωλα πρωταγωνιστούν και το ξανθό φωτεινό μουτράκι της Αλίκης με τα νάζια και το λαμπερό χαμόγελο της μαγεύουν τα πλήθη . Η Αλίκη μεταμορφώνεται σε είδωλο.

Το 1960, κερδίζει το πρώτο βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου για την ταινία «Μανταλένα», η οποία συμμετείχε και στο Φεστιβάλ Καννών, αφήνοντας πολύ καλές εντυπώσεις.

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Αστέρω», έρχεται πιο κοντά με τον μετέπειτα σύζυγό της Δημήτρη Παπαμιχαήλ, με τον οποίο παντρεύτηκαν το 1965 και

αποτέλεσαν το πιο διάσημο ζευγάρι του Ελληνικού Κινηματογράφου και θεάτρου.

Το 1962, κάνει το βήμα για διεθνή καριέρα με την ταινία «Aliki My Love», χωρίς όμως να τα καταφέρει.

Η μεγάλη στιγμή για την Αλίκη έρχεται τo 1970, όταν πρωταγωνιστεί στη δραματική πολεμική ταινία του Νίκου Φώσκολου «Υπολοχαγός Νατάσσα». Η ταινία έσπασε το ρεκόρ εισιτηρίων.

Ο καρκίνος θα βρει την Αλίκη μέσα στη «Η Μελωδία της Ευτυχίας» . Η τελευταία φορά που εμφανίστηκε μπροστά στο πιστό κοινό της, ήταν στις 28 Απριλίου 1996.

Θα σβήσει παλεύοντας με αξιοπρέπεια , το καλοκαίρι του 1996 . 

Πηγή-Φωτογραφίες: http://finosfilm.com/ 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News