default-image

Γιώργος Νταλάρας: Έχω κάνει λάθη - Η Άννα ο σημαντικότερος άνθρωπος στη ζωή μου

Life
Γιώργος Νταλάρας: Έχω κάνει λάθη - Η Άννα ο σημαντικότερος άνθρωπος στη ζωή μου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξης έδωσε ο αγαπημένος Γιώργος Νταλάρας στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» του Νίκου Χατζηνικολάου, μιλώντας για όλα.

Ο Γιώργος Νταλάρας βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «Ενώπιος Ενωπίω», στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, μιλώντας μεταξύ άλλων για τα παιδικά του χρόνια στην Κοκκινιά, για τις επιρροές που δέχθηκε από τον πατέρα του, παρά το γεγονός πως τον έχασε πρόωρα, καθώς και για τα 50 χρόνια καριέρας που έχει συμπληρώσει στο ελληνικό τραγούδι, ενώ πολλοί ήταν και οι άνθρωποι που μίλησαν για τον πασίγνωστο καλλιτέχνη στην εκπομπή, όπως η Νάνα Μούσχουρη, ο Διονύσης Τσακνής και άλλοι.

Τα παιδικά χρόνια και το «μικρόβιο» της μουσικής

Ενθυμούμενος τα παιδικά του χρόνια στην Κοκκινιά όπου μεγάλωσε, ο Γιώργος Νταλάρας μίλησε για τον πρόωρο χαμό του αγαπημένου του πατέρα, ο οποίος όμως πρόλαβε να τον επηρεάσει βαθιά.

Ο μεγάλος καλλιτέχνης μίλησε και για τη διαδρομή που ακολούθησε μέχρι να φτάσει στα μουσικά μονοπάτια, αφού όπως αποκάλυψε «στην αρχή ήθελα να μπαρκάρω, να πάω στα καράβια. Έτσι, διάλεξα την τεχνική σχολή, να γίνω μηχανικός στα καράβια» , όμως η ζωή του επιφύλασσε άλλο δρόμο.

Όπως είπε «την πρώτη μου κιθάρα την απέκτησα από τον αδελφό του πατέρα μου... και το 1963 είδα τον αδελφό μου, τον Χρήστο με μια κιθάρα και τότε ήταν που μπήκε το μικρόβιο της μουσικής μέσα μου».

Η μουσική καριέρα

Έχοντας ξεκινήσει δειλά–δειλά τα πρώτα του μουσικά βήματα και τραγουδώντας σε ένα μικρό μαγαζί στην Πλάκα, ο Γιώργος Νταλάρας αποκάλυψε τη στιγμή που η καριέρα του άρχισε να παίρνει τις τεράστιες διαστάσεις που απέκτησε, και ήταν όταν στο εν λόγω μαγαζί πήγε και τον άκουσε ο Μάκης Μάτσας.

Για τα 50 και πλέον χρόνια που έχει συμπληρώσει στη μουσική του διαδρομή, ο Γιώργος Νταλάρας δήλωσε χαρακτηριστικά «Τώρα μαθαίνω να τραγουδάω. [...] Στα 50 χρόνια στο τραγούδι, μέσα από τη δουλειά που μπήκα μικρός, έπρεπε να φτιάξω ένα χαρακτήρα. Πιστεύω πως κατάφερα πολλά πράγματα».

Όσον αφορά τα στοιχεία που τον κάνουν να ξεχωρίζει, ο Γιώργος Νταλάρας τα απέδωσε στον αγαπημένο του πατέρα.

«Πολλά στοιχεία στη φωνή μου και στη μουσική μου πορεία, τα πήρα από τον πατέρα μου, ο οποίος ήθελε με ό,τι καταπιανόταν, να το μαθαίνει. Μου έδειξε τι πρέπει να κάνω. Να βλέπω την ποίηση μέσα στους ανθρώπους. Έτσι, έπιασα και μελέτησα τους μεγάλους του ρεμπέτικου, τις διαφορές στους στιχουργούς».

Η αγάπη του Γιώργου Νταλάρα για τη μουσική φάνηκε μέσα από τα λόγια που είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του.

«Έγινα άνθρωπος μέσα από το τραγούδι, ήταν ένα παράθυρο για να μπω στη ζωή με συναίσθηση και ευθύνη. Σιγά–σιγά, άρχισα να ανατρέπω αντιλήψεις. Κατάλαβα πως ήρωας είναι αυτός που νιώθει το αίσθημα της ελευθερίας και το χρησιμοποιεί για το κοινό καλό» δήλωσε ο Γιώργος Νταλάρας χαρακτηριστικά.

Η φήμη και οι επιθέσεις προς το πρόσωπό του

Αναφερόμενος στις εκάστοτε επιθέσεις που έχει δεχθεί, ο Γιώργος Νταλάρας δήλωσε πως είναι αποτέλεσμα της φήμης.

«Δεν ήθελα να γίνω αυτό που έγινα, γιατί δεν υπάρχει μέτρο. Δεν μπορώ να υποστηρίξω το μεγάλο όνομα Νταλάρα. Η φήμη δεν μου αρέσει πολύ. [...] Δεν κατάλαβα γιατί έλεγαν τόσο πολλά καλά για μένα αλλά ταυτόχρονα και τόσα κακά» είπε χαρακτηριστικά.

«Έχω κάνει λάθη πολλά»

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Γιώργος Νταλάρας έκανε και μια αυτοκριτική για τα λάθη που έχει κάνει.

Όπως είπε «Έχω κάνει λάθη πολλά.[...] Τα λάθη όμως των ανθρώπων είναι η βελτίωσή τους, είναι τα σκαλοπάτια για τη βελτίωση της ζωής τους».

Όσον αφορά ωστόσο για λάθη που έχει κάνει και έχουν στοιχίσει σε άλλους, ο Γιώργος Νταλάρας δήλωσε «θα ήθελα να μου αναφέρουν τα λάθη που έχω κάνει προς άλλους. Τα λάθη που έχω κάνει προς την κοινωνία».

Ο ρόλος της Άννας Νταλάρα

Μιλώντας για την σύζυγό του, Άννα, ο Γιώργος Νταλάρας μίλησε με λόγια που αποκάλυψαν μια διαχρονική αγάπη.

«Η Άννα ήταν ο πιο σημαντικός άνθρωπος της ζωής μου. Αν δεν ήταν η Άννα, μπορεί να μην έκανα ούτε τα μισά από αυτά που έχω κάνει. Με οδήγησε στην κοινωνικοποίηση. Και αυτό της το χρωστάω» δήλωσε.

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης μάλιστα, αποκάλυψε και τον επεισοδιακό τρόπο με τον οποίο γνωρίστηκε με την σύζυγό του, αναφέροντας πως «τη γνώρισα, διώχνοντάς την από το «Θεμέλιο», κατά τη διάρκεια μιας πρόβας».

Οι καλεσμένοι και ο επίλογος

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, και σύμφωνα με το sputniknews, ο Νίκος Χατζηνικολάου παρουσίασε στον καλεσμένο του και ορισμένα πρόσωπα που μίλησαν για τον Γιώργο Νταλάρα, μεταξύ των οποίων η Νάνα Μούσχουρη, ο Διονύσης Τσακνής, ο Κώστας Μακεδόνας, ο αείμνηστος Λαυρέντης Μαχαιρίτσας από μία παλαιότερη συνέντευξή του με τον δημοσιογράφο καθώς και ο Χρήστος Μάστορας.

Ο Γιώργος Νταλάρας, σε έναν επίλογο για τη μεγάλη μουσική του διαδρομή, η οποία διαβεβαίωσε πως θα συνεχιστεί, αλλά και για τα μαθήματα που έχει πάρει από την ίδια τη ζωή, δήλωσε πως «Όσο περνούν τα χρόνια, νιώθω ότι δεν ξέρω τίποτα. Γίνομαι πλούσιος στην καρδιά μου και φτωχός στη γνώση μου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News