5 συνήθειες… καραντίνας που αξίζει να «κρατήσουμε»

Life
5 συνήθειες… καραντίνας που αξίζει να «κρατήσουμε»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί να επιστρέφουμε στην «κανονικότητα», όμως, υπάρχουν πράγματα που αξίζει να μην αφήσουμε πίσω

Από τις 4 Μαΐου, η ζωή επιστρέφει σιγά σιγά στην «κανονικότητα». Όμως ένα από όσα μας «δίδαξε» η καραντίνα είναι να εκτιμούμε τα μικρά πράγματα. Γιατί, λοιπόν, να μην τα «κρατήσουμε»;

Σύμφωνα με την Cathleen Swody, διδάκτορα και οργανωτική ψυχολόγο, όλη αυτή η διαδικασία που περνάμε ίσως μας κάνει να σκεφτόμαστε πόσο πολύ πιεσμένοι ήμασταν πριν και πόσο αναποτελεσματικός ήταν ο τρόπος που το διαχειριζόμασταν.

Μέσα από αυτή την κατάσταση, η Swody υποστηρίζει ότι μαθαίνουμε να εργαζόμαστε με περισσότερη εστίαση και σκοπό, ανακαλύπτουμε τι έχει προτεραιότητα – και πώς να τη δώσουμε – αλλά, επίσης, μαθαίνουμε τι επηρεάζει τη διάθεσή μας, με το να ερχόμαστε σε μεγαλύτερη επαφή με τα συναισθήματά μας. Η ιεράρχηση της ψυχικής υγείας και η ουσιαστική σύνδεση με τους συνανθρώπους μας είναι πολύτιμες δεξιότητες που πρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε καθώς η ζωή, αργά ή γρήγορα, θα αρχίσει να επιστρέφει στον προηγούμενο “φυσιολογικό” της ρυθμό – ακόμα και αν υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να προσέχουμε σε πρακτικό επίπεδο για να προστατευτούμε.

Όταν γνωρίζουμε τι πραγματικά επηρεάζει τη διάθεσή μας, γινόμαστε πιο δεκτικοί να βγούμε έξω και να απολαύσουμε μια βόλτα στον ήλιο. Ακόμα και η καθημερινή ενασχόλησή μας με διάφορες δραστηριότητες μπορεί να μας χαρίσει μία καλή ψυχική διάθεση. Αυτό το διάστημα που είχαμε την ευκαιρία να αναστοχαστούμε και να βιώσουμε μια σειρά από διαφορετικά συναισθήματα, ίσως ανακαλύψαμε τι μας προκαλεί χαρά και τι γεμίζει τη ζωή μας με νόημα και σκοπό.

Ποιες είναι οι 5 συνήθειες που αποκτήσαμε κατά τη διάρκεια της καραντίνας και που θα θέλαμε να τις διατηρήσουμε και μετά, όταν η ζωή θα αρχίσει να θυμίζει κάτι από την προ κορωνοϊού εποχή.

  1. Βρες χρόνο για καινούριες ασχολίες και για πράγματα που λατρεύεις

Με τόσα δωρεάν μαθήματα που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο, η “επιστροφή στα θρανία” ήταν μια διασκεδαστική ενασχόληση. Μαθήματα τέχνης και ζωγραφικής από μουσεία, σχέδιο μόδας από σχεδιαστές, μαθήματα μαγειρικής, μαθήματα ξένων γλωσσών και μία πληθώρα βιβλίων και περιοδικών για δωρεάν ανάγνωση σε έκαναν, ίσως, να αποκτήσεις καινούρια χόμπι ή ακόμα να αδράξεις την ευκαιρία να κάνεις πράγματα για τα οποία δεν είχες ελεύθερο χρόνο πριν.

Μετά την καραντίνα θα είναι ωραίο να διατηρήσεις αυτές τις καινούριες ασχολίες σου, αν πρόσεξες ότι σε βοήθησαν αρκετά να αποβάλεις το στρες αυτών των δύσκολων ημερών. Θα σου δώσουν έμπνευση για δημιουργία και σίγουρα θα σε κάνουν να νιώθεις πιο παραγωγικός, ακόμα και όταν όλα γύρω σου μοιάζουν βουνό.

  1. Κάνε την άσκηση προτεραιότητα ως μία μορφή αυτοφροντίδας

Αν ήσουν άνθρωπος της άσκησης, με το που έκλεισαν τα γυμναστήρια, σίγουρα θα ένιωσες ότι κάτι αρχίζει να λείπει από την καθημερινότητά σου. Η άσκηση δεν χρησιμεύει μόνο για σωματική ενδυνάμωση, αλλά βοηθάει πολύ στην αντιμετώπιση του στρες και να διατηρούμε ένα υγιές μυαλό. Όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, “νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ”.

Η μετακίνηση 6 μας έδωσε τη δυνατότητα να παρατηρήσουμε ότι μόνο με λίγα λεπτά περπάτημα, η διάθεσή μας μπορεί αλλάξει. Εκεί που κάποιος ήταν κατηφής μέσα στους τέσσερις τοίχους, αρχίζει να νιώθει μία κάποια αισιοδοξία και πως τα πράγματα σίγουρα θα βελτιωθούν.

Για την μετά lockdown εποχή, το να προσπαθήσεις να διατηρήσεις την συνήθεια της άσκησης, έστω και με το να αφιερώνεις κάποια λεπτά της ημέρας, μόνο οφέλη μπορεί να έχει για την σωματική και ψυχική σου υγεία. Η ευφορία που σου προκαλεί η άσκηση, και η απελευθέρωση των ενδορφινών θα σε προκαλούν να απολαύσεις κάθε λεπτό της ημέρας σου.

  1. Απολαύσε τις αργές αλλά σημαντικές στιγμές της ζωής

Υπάρχουν αρκετοί από εμάς που συνειδητοποιήσαμε ότι απολαμβάνουμε να περνάμε τον ελεύθερο χρόνο μας μακριά από μία οθόνη και μαζί με τους αγαπημένους μας. Είτε παίζοντας ένα επιτραπέζιο κάποιο σαββατόβραδο, γράφοντας ένα χειρόγραφο γράμμα σε κάποιον φίλο (μπορεί να ακούγεται λιγάκι old fashioned αλλά αν είσαι ρομαντική ψυχή, ίσως τώρα είναι η ευκαιρία να δοκιμάσεις αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας που εντοπίσαμε σε insta stories!), είτε συνομιλώντας με τα υπόλοιπα άτομα του τραπεζιού μετά το φαγητό, κάποιες από τις παραπάνω συνήθειες μπορούν να γίνουν μέρος της ρουτίνας μας και μετά την λήξη της καραντίνας.

Ίσως και εκείνη η ζεστή γωνία του καθιστικού είναι ένα σημείο του σπιτιού που μπορεί να μην του είχαμε δώσει την ανάλογη προσοχή πριν, αλλά τώρα μας προσφέρει μοναδικές στιγμές χαλάρωσης και περισυλλογής. Γιατί να μην συνεχίσει να είναι η αγαπημένη γωνία και μετά τον κορωνοϊό;

  1. Κατανάλωσε συνειδητά

Το social distancing μας δίδαξε πολλά πολύτιμα μαθήματα και ένα από αυτά είναι το να είμαστε καλύτεροι καταναλωτές, τόσο των υλικών αγαθών όσο και του χρόνου.

Ίσως, τώρα συνειδητοποιείς ότι πρέπει να καταναλώνεις λιγότερο χαρτί ή να μαγειρεύεις την ποσότητα φαγητού που θα καταναλώσεις και δεν θα πετάξεις. Επίσης, αποφάσισες να μειώσεις τη χρήση αυτοκινήτου γιατί το περπάτημα ή το ποδήλατο έχουν να προσφέρουν περισσότερα σε εσένα και το περιβάλλον. Η υποστήριξη μικρών τοπικών επιχειρήσεων σου φαίνεται πολύ πιο σωστή κίνηση σε αυτή τη δύσκολη περίοδο αφού προσπαθούν μόνοι τους να τα βγάλουν πέρα και δεν το βάζουν κάτω.

Η συνειδητή κατανάλωση πρέπει να γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας και μετά την καραντίνα. Ο θετικός αντίκτυπος των αποτελεσμάτων της είναι μεγάλος αφού και η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώθηκε και η επιστροφή σε πιο υγιεινούς τρόπους διατροφής μόνο ευεργετικοί είναι για τον ανθρώπινο οργανισμό.

  1. Συμπερίλαβε στιγμές χαλάρωσης μέσα στην ημέρα

Κάτι που ίσως δίνει ελπίδα, για την μετά κορωνοϊό ζωή, είναι να δημιουργήσουμε χώρο αλλά και χρόνο για γαλήνη και ησυχία τις πολυάσχολες μέρες μας, ακόμα κι αν είναι μόνο μερικά λεπτά την ημέρας.

Τα μικρά mental breaks από όλο αυτό το χάος και άγχος που επικρατούσαν γύρω σου, αποδείχθηκαν πολύ ικανά να σε χαλαρώσουν και να σε βοηθήσουν να σκεφτείς πιο σωστά. Αυτή η τελετουργία, που με κάποιες βαθιές αναπνοές και λίγο stretching, σε αναζωογόνησε και σε βοήθησε να επιστρέψεις δριμύτερος στις υποχρεώσεις σου. Γιατί η ζωή ποτέ δε σταματά.

“Όπως ακριβώς μαθαίνουμε για το τι λειτουργεί και τι είναι σημαντικό για εμάς, αυτή τη φορά είναι ευκαιρία να αλλάξουμε μερικές κακές συνήθειες που δεν μας εξυπηρετούν. Για παράδειγμα, να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα ή να χαζεύουμε στο κινητό μας κατά τη διάρκεια του φαγητού,” λέει η Swody. “Μην ξαναπέσετε σε αυτές τις παγίδες. Βρείτε τρόπους απλοποίησης της καθημερινότητάς σας και εξασφαλίστε ότι οι μέρες σας είναι γεμάτες σκοπό και ουσία.”

Τέλος, μην ξεχνάς ότι ο άνθρωπος είναι πλάσμα της συνήθειας και ίσως τώρα μπορείς να δεις αυτήν τη νέα πραγματικότητα ως μια ευκαιρία να κάνεις πιο συνειδητές επιλογές.

Πηγή: ozonweb.com

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News