9 φυτά της Άνοιξης για να φυτέψετε και να μεταμορφώσετε τον κήπο ή την βεράντα σας!

Life
9 φυτά της Άνοιξης για να φυτέψετε και να μεταμορφώσετε τον κήπο ή την βεράντα σας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άνοιξη, για πολλούς, η ωραιότερη εποχή του χρόνου - Φέρνει μαζί της χρώμα και υπέροχα αρώματα από τα φυτά που ανθίζουν παντού τριγύρω μας

Η Άνοιξη ήρθε και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να φυτέψουμε τα πιο αγαπημένα και δημοφιλή λουλούδια της άνοιξης.

Φορέστε γάντια, σηκώστε μανίκια και ξεκινάμε.

Καταρχήν θα πρέπει να προετοιμαστείτε κατάλληλα. Εφοδιαστείτε με γλάστρες, αξίνες, φτυαράκια, σκαλιστήρια, χώμα, λίπασμα και ποτιστήρια, φορέστε γάντια και γαλότσες και έτοιμοι. Αν δεν ξέρετε τι φυτό ή λουλούδι να φυτέψετε, η παρακάτω λίστα μας θα σας βοηθήσει.

Από τα πιο διαδεδομένα καλλωπιστικά φυτά με εντυπωσιακή ανθοφορία και πλούσια πολύχρωμα άνθη. O πανσές φυτεύεται συνήθως σε παρτέρια, γλάστρες, ζαρντινιέρες. Πολύ συχνά επιλέγεται για να δημιουργήσει πολύχρωμες κηλίδες και χρωματιστούς διαδρόμους σε χλωροτάπητες

Λουλούδι με έντονα χρώματα που ονομάστηκε έτσι γιατί το άνθος του θυμίζει κεφάλι σκύλου. Είναι ανθεκτικό στον ήλιο και πολύ εύκολο στην καλλιέργεια, ενώ η ανθοφορία του έχει μεγάλη διάρκεια

Από τα πιο δημοφιλή φυτά στους ελληνικούς κήπους, μπορεί να φυτευτεί όλον τον χρόνο αλλά η ιδανική εποχή είναι η Άνοιξη. Μας χαρίζει όμορφα άνθη σε πολλά χρώματα. Αγαπά τον ήλιο και αποφεύγει την υγρασία.

Όμορφο και λαμπερό φυτό με εκθαμβωτικά άνθη. Οι πετούνιες είναι πολύ εύκολο να καλλιεργηθούν στον κήπο ή τη γλάστρα και να προσθέσουν χρώμα και φρεσκάδα ακόμα και στο μπαλκόνι σας. Το μόνο που χρειάζονται είναι καλό χώμα, ήλιο και καθημερινό πότισμα.

Μπορεί να μην το ξέρεις με το όνομά του αλλά σίγουρα το έχεις δει σε πολλούς κήπους, μπορεί και στον δικό σου. Μοιάζει με την μαργαρίτα αλλά δεν είναι. Η φροντίδα του είναι απλή και τα άνθη του θα σε συντροφεύουν μέχρι το φθινόπωρο.

Με πλούσιο άρωμα και άνθη σε σχήματος καρδιάς είναι από τα πιο χαρακτηριστικά λουλούδια της Άνοιξης που μας θυμίζουν τη γιαγιά μας. Συνήθως το συναντάμε σε μωβ αποχρώσεις και μας παρασύρει με το άρωμά του.

Τριανταφυλλιά

Την απολαμβάνουμε όλο το χρόνο αλλά τώρα είναι η κατάλληλη εποχή να φυτέψουμε μια τριανταφυλλιά. Θέλει καλό χώμα, φως, αέρα, αγάπη και φροντίδα και θα σε ανταμείψει με τα πλούσια άνθη της.

Ανθίζει από τον Μάρτιο ως και τον Νοέμβριο, και είναι ιδανικό για φύτευση σε γλάστρες, πιθάρια ή ζαρντινιέρες. Προτιμά τον ήλιο και είναι ευαίσθητο στο κρύο και τον αέρα για αυτό φυτέψτε την προς τα τέλη της Άνοιξης.

Τα άνθη είναι σύνθετα, σε άπειρα χρώματα και εντυπωσιακής ομορφιάς.

Το μόνο που θέλει είναι πολύ νερό και λίγη σκιά και πολύ αγάπη και θα σας χαρίζει πυκνά και εντυπωσιακά άνθη σε καταπληκτικά χρώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πριν ξεκινήσετε το φύτεμα θα πρέπει να προετοιμάσετε και τον κήπο ή την γλάστρα σας.

  1. Καθαρίστε τον κήπο από ξερόφυλλα και διάφορα σκουπίδια και ανακατέψτε το χώμα-Ιδανικά με τα χέρια και όχι κάποια τσουγκράνα
  2. Ελέγξτε τη θερμοκρασία του εδάφους. Η ιδανική θερμοκρασία για να ανθίσουν τα περισσότερα φυτά είναι οι 10 βαθμοί Κελσίου. Ο έλεγχος μπορεί να γίνει με ένα απλό θερμόμετρο, το οποίο απλά θα τοποθετήσετε στο χώμα για 5 λεπτά. Αν το χώμα είναι ήδη πολύ ζεστό, τότε πρέπει να προσθέσετε κομπόστ, ένα φυσικό λίπασμα που δροσίζει το χώμα.
  3. Κοιτάξτε την υγρασία του χώματος. Καλό είναι το χώμα να μην είναι υγρό αλλά ούτε και πολύ στεγνό. Για να καταλάβετε αν η υγρασία είναι η σωστή, πιάστε μια χούφτα χώμα και σφίξτε την. Αν το χώμα σχηματίζει μία χαλαρή μπάλα που αν την πιέσεις σπάει τότε μπορείτε να ξεκινήσετε
  4. Προσέξτε να μην υπάρχουν σκουλήκια ή άλλα μαμούνια στο χώμα, καθώς αυτά μπορούν να καταστρέψουν τα λουλούδια σας
  5. Ξεριζώστε τυχόν αγριόχορτα γιατί θα κλέβουν δύναμη, ήλιο, πρωτεΐνες και υγρασία από το φυτό που θα φυτέψετε.

Ξεκινήστε το φύτεμα, καλή σας επιτυχία!

Αν έχετε ήδη κάποια πολυετή είναι τα φυτά, αυτά δηλαδή που από την ίδια ρίζα «βγάζουν» κάθε χρόνο νέα άνθη ή καρπούς, όπως οι μαργαρίτες, ήρθε η ώρα να τα φροντίσετε και αυτά. Πρέπει να ελέγξετε ότι  παραμένουν υγιή, να ξεριζώσετε αυτά που έχουν μαραθεί, να καθαρίσετε το χώμα από αγριόχορτα ή ξερά χόρτα και σκαλίσετε το χώμα για να αναπνεύσουν οι ρίζες τους. Κάποια από αυτά μπορεί να χρειάζονται κλάδεμα για να δυναμώσουν και να σας δώσουν νέα άνθη.

Μετά το φύτεμα

  • Τα φυτά σας χρειάζονται πότισμα 3 φορές περίπου την εβδομάδα. Πριν ρίξετε νερό δείτε το χώμα. Αν είναι υγρό αναβάλλετε το πότισμα για την επόμενη ημέρα.
  • Μην παραλείπετε να απομακρύνετε τα ξερά άνθη.
  • Δώστε τους δύναμη με λίγο λίπασμα. Όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει το χώμα σταδιακά στεγνώνει και τα φυτά σας δεν θα μπορούν να λάβουν τις απαραίτητες για την ανάπτυξή τους θρεπτικές ουσίες από το χώμα. Για να τα βοηθήσετε, χρησιμοποιήσετε λίγο κομπόστ (φυσικό λίπασμα), το οποίο δροσίζει και προστατεύει τις ρίζες των φυτών.

Η Άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου, η φύση ανθεί και τα λουλούδια είναι  ο πιο όμορφος τρόπος να δώσουμε χρώμα, άρωμα και φρεσκάδα στη ζωή μας!

Πηγή: anthemionflowers.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News