Life

Πολίνα Σαπουνά Έλλις: Εμπνεύστηκε κοσμήματα από το... Μινώταυρο!

Η ανιψιά του Σακελλαράκη εντυπωσιάζει με το ταλέντο της

Δεν θα μπορούσε παρά να λατρέψει την Κρήτη και τον μινωικό πολιτισμό η ανιψιά του Γιάννη Σακελλαράκη η οποία έχει αστείρευτο ταλέντο. Η Πολίνα Σαπουνά Έλλις, είναι σχεδιάστρια κοσημάτων που εμπνέεται από το νησί μας το οποίο όπως λέει «μίλησε στην ψυχή μου και με έφερε πίσω στις διαδρομές των μινωικών παλατιών που έκανα από παιδί».

Γεννημένη στην Γερμανία, η σχεδιάστρια κοσμημάτων Πολίνα Σαπουνά Έλλις, αντλεί έμπνευση από στοιχεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και μετατρέπει αρχέγονα σύμβολα σε σύγχρονα κοσμήματα που γεφυρώνουν παρελθόν και μέλλον. Κοσμήματα αφαιρετικά, δωρικά, διαχρονικά. Για την σχεδιάστρια «το κόσμημα μας ενδυναμώνει, γίνεται ένα κομμάτι του εαυτού μας, μας αποκαλύπτει και μας προσδιορίζει».

Αφηγείται δε την διαδρομή της στην Bovary:

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το κόσμημα; Ποια ήταν τα ερεθίσματα που σας οδήγησαν στην κοσμηματοποιία; 

Πάντα λάτρευα το κόσμημα. Μεγάλωσα σε μια καλλιτεχνική οικογένεια και έμαθα να αναγνωρίζω την τέχνη και στα κοσμήματα. Θαύμαζα τη μικρογλυπτική τους. Το κόσμημα έχει κάτι το τρισδιάστατο και «αρχιτεκτονικό». Με συγκινούσε κατ’ αρχάς η διαχρονικότητα του ανά τους αιώνες. Πόσα κοσμήματα δεν ξεθάβονταν μέσα από τις καταπληκτικές ανασκαφές στις οποίες συμμετείχα. Πάντα μου προκαλούσε ρίγος, όταν έβλεπα στο κρανίο της νεκρής ένα υπέροχο χρυσό διάδημα.

Το ερμήνευα ως ένδειξη σεβασμού προς τον άνθρωπο, όχι μόνο πολυτέλεια. Το να κοσμεί κάποιος το σώμα του, πέρα από τους συμβολισμούς που ενυπάρχουν στο κόσμημα, τον ενδυναμώνει, γίνεται ένα κομμάτι του εαυτού του, τον αποκαλύπτει και τον προσδιορίζει.

Η Ελλάδα είναι μια διαρκής πηγή έμπνευσης για εσάς. Περιγράψτε συναισθήματα και σκέψεις για αυτό το μοτίβο που χαρακτηρίζει τα έργα σας.

Η Ελλάδα… Την αγαπάω την Ελλάδα μέχρι τα βάθη της ψυχής μου και θλίβομαι που λίγοι την αγαπάνε πραγματικά. Είναι μια μόνιμη πηγή έμπνευσης η χώρα μας για μένα. Είναι κέντρο πολιτισμού. Πόσοι λαοί δεν εμπνεύστηκαν από τον πολιτισμό μας. Η αρμονία, η συμμετρία στα έργα του αρχαίου ελληνικού κόσμου με συγκινεί βαθύτατα, είτε στην περίπτωση που αυτή η αντιθετική συμμετρία ενυπάρχει στην απέριττη γραμμή ενός γεωμετρικού μοτίβου, όπως αποτέλεσε πχ. πηγή έμπνευσης για την συλλογή μου Αntithesis είτε στην περίπτωση που αυτή αποτυπώνεται στην αντιθετική συμμετρία στο γλυπτό τέθριππον κλασικής περιόδου, του Μουσείου Ακροπόλεως.

Η μινωική Κρήτη

Η μινωική Κρήτη, επίσης, μίλησε στην ψυχή μου, με έφερε πίσω στις διαδρομές των μινωικών παλατιών που έκανα από παιδί. Η τελευταία μου συλλογή είναι εμπνευσμένη από τον καταπληκτικό μύθο του Θησέα και της Αριάδνης. Με την αγάπη και την υποστήριξη της Αριάδνης που έδωσε τον Μίτο στον Θησέα, ο Θησέας κατάφερε να σκοτώσει τον Mινόταυρο και να βρει το δρόμο του έξω από το λαβύρινθο.

Ο θείος που την ενέπνευσε

Οι άνθρωποι που με ενέπνευσαν έχω την τύχη να βρίσκονται στην οικογένεια μου, ο πατέρας μου με το πάθος του για μουσική και ζωγραφική. Ο θείος μου Γιάννης Σακελλαράκης ήταν μια προσωπικότητα που μάγευε επίσης. Νομίζω ζούσε σε μια ταυτόχρονη διάσταση παρελθόντος και παρόντος. Με συγκινούσε βαθύτατα η προσέγγισή του στο πως βίωνε την αρχαιολογία, γινόταν ένα με τον χωροχρόνο που ανέσκαπτε. Ήταν ένας φιλόσοφος.

Η θεία μου η Έφη Σαπουνά Σακελλαράκη, μια αξιοθαύμαστη γυναίκα και αξεπέραστη επιστήμων, που ακόμη και σήμερα ανασκάπτει στο μινωικό ανάκτορο του Ψηλορείτη στην Ζώμινθο. Η λατρεία τους και το πάθος τους, η υπομονή και επιμονή τους για το έργο τους, η λιτότητα τους και η εργατικότητα τους αλλά και ταυτόχρονα η σεμνή και εσωτερική προσέγγισή τους στις απολαύσεις, είναι άξια θαυμασμού. Αλλά εκτός από την οικογένεια μου άνθρωποι του περιβάλλοντος μας, όπως ο δάσκαλος μου στην ζωγραφική Παύλος Σάμιος, που με απαράμιλλη καρτερικότητα και δέος θα καθόταν ώρες ακούνητος να ζωγραφίσει τον τρούλο μιας εκκλησίας, σίγουρα ενέπνευσαν τα βήματα μου.

Υπάρχει κάποιο κόσμημα που φοράτε συνέχεια; Ποιο κόσμημα δεν θα πρέπει να λείπει από την συλλογή κάθε γυναίκας που αγαπά την κομψότητα;

Η αλήθεια είναι ότι από το 2011 που δημιουργήθηκε η πρώτη μου συλλογή Αntithesis, δεν έχει πάψει να κοσμεί έστω και το ένα μου αυτί, ο κρίκος Antithesis. Άλλοτε επιλέγω το μεγαλύτερο μέγεθος, άλλοτε το πολύ μικρό. Είναι ένα απόλυτα διαχρονικό κομμάτι. Όταν θα βγω, όμως, έξω λατρεύω και την ευθεία γραμμή των σκουλαρικιών Mycenaean. Στα χέρια μου πάντα φοράω δαχτυλίδια. Όλες μου τις συλλογές τις αγαπάω. Antithesis, dorian, tethrippon. Φέτος φοράω και το δαχτυλίδι Μinotavros που αποτελείται από δυο μέρη. Και πάντα ένα ωραίο αλυσιδάκι με το μοτίβο του Mινώταυρου, που απεικονίζει τον Ταύρο, σύμβολο δύναμης, και τα ιερά κέρατα καθοσιώσεως, σύμβολο αναγέννησης στο μινωικό πολιτισμό. Συμβολίζει τη νίκη του Θησέα που βγαίνει νικητής έξω από το Λαβύρινθο. Μου δίνει μια δύναμη όταν το φοράω.

Νομίζω ότι ένα κομψό σκουλαρίκι, ένα statement δαχτυλίδι και ένα κρεμαστό στο στήθος μας που να μας κάνει να νιώθουμε κάτι με το οποίο ταυτιζόμαστε, δεν πρέπει να λείπουν από την συλλογή μιας κομψής γυναίκας.

Tι δυσκολίες και προκλήσεις έχει να αντιμετωπίσει μια γυναίκα που δραστηριοποιείται στον επιχειρηματικό τομέα σήμερα;

Δυστυχώς οι δυσκολίες είναι πολλές και ακόμη περισσότερες όταν είσαι και μητέρα. Σήμερα είμαστε αντιμέτωπες με όλο το παγκόσμιο περιβάλλον. Η γυναίκα έχει δύναμη και μπορεί ταυτόχρονα να διαχειριστεί πολλά θέματα με ευελιξία, όμως δεν της πιστώνεται με ευκολία το έργο της .

Πρέπει να κάνει πάρα πολλά για να αναγνωριστεί. Είναι σπουδαίο όμως που βλέπουμε πια γυναίκες σε ηγετικές θέσεις.

Μίλησε μας για την τελευταία σας συλλογή Μinotavros. Ποια φιλοσοφία την χαρακτηρίζει και ποιες λέξεις μπορούν να την περιγράψουν;

Εμπνεύστηκα τη συλλογή Minotavros από τον καταπληκτικό μύθο του Μινώταυρου. Ο Θησέας μόνος του σκότωσε το «τέρας», τον Μινώταυρο, αλλά δεν θα κατάφερνε ποτέ να βγει έξω από τον λαβύρινθο αν δεν υπήρχε η αγάπη, η υποστήριξη, αν η Αριάδνη που τον είχε ερωτευτεί δεν του είχε δώσε τον Μίτο. Ξετυλίγοντάς τον βρήκε τον δρόμο της επιστροφής και βγήκε έξω «αναγεννημένος, δυνατός». Είναι ένας ύμνος στην αγάπη και στη δύναμη μας, στην υποστήριξη που όλοι χρειαζόμαστε για να καταφέρουμε να νικήσουμε τους φόβους μας, να βρούμε το δρόμο μας και να πετύχουμε το στόχο μας. Να βγούμε από το λαβύρινθο της ζωής ενδυναμωμένοι και αναγεννημένοι. Ο Minotavros απεικονίζει την δύναμη και την αναγέννηση που συμβόλιζαν ο ταύρος και τα ιερά κέρατα καθοσιώσεως στο μινωικό πολιτισμό. Αναγέννηση λοιπόν και ενδυνάμωση.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο όνειρο ζωής;

Ένα ατελιέ και εργαστήριο με θέα την θάλασσα, ίσως σε κάποιο νησί, όπου θα ζω μόνιμα. Θέλω να ακούω την θάλασσα, να έχω μια ομάδα αγαπημένων συνεργατών που να συνεχίζουμε παρέα, γιατί η δουλειά αυτή δεν βγαίνει μόνο με μένα, και να βλέπω όλο και περισσότερους άντρες και γυναίκες να νιώθουν αυτό που θέλω να τους προσφέρω. Να φοράνε το κόσμημα μου και να νιώθουν το συμβολισμό του, τη δύναμή του να τους συντροφεύει και να τους γεμίζει θετική ενέργεια.

Θέλω να πιστεύω ότι όλος αυτός ο «αγώνας» γίνεται για κάτι πολύ βαθύτερο και ουσιαστικότερο από αυτό που μπορεί να φαίνεται.

Δεν είναι ένα κόσμημα ακόμη που γυαλίζει ή λάμπει, είναι μια εμπειρία ζωής, είναι η συνέχεια μας από τις ρίζες μας, είναι ένα κομμάτι του εαυτού μας, η δικιά μας αλήθεια. Σε αυτό το όνειρο θα ήθελα να ξέρω ότι και τα παιδιά μου θα γίνουν υπεύθυνοι άνθρωποι που θα παλεύουν για να βρουν το δικό τους δρόμο!

 

Ποια είναι η μία και μοναδική συμβουλή που θα δίνατε σε κάθε γυναίκα; 

Να δίνει στον εαυτό της τον χρόνο και τον χώρο που της αξίζει. Επειδή κάθε γυναίκα, είτε έχει είτε δεν έχει παιδιά έχει έμφυτο το ένστικτο της μάνας, την διάθεση να δίνει. Σ' αυτή, όμως, την πορεία ξεχνάμε τον εαυτό μας.Πρέπει να μας αγαπάμε περισσότερο και τότε θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τον κάθε «Θησέα» να βρει τον δρόμο του για την έξοδο.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια