Σοφία Μαθιουδάκη: Μητέρα, οπερατέρ και… life coach

Life
Σοφία Μαθιουδάκη: Μητέρα, οπερατέρ και… life coach

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την κάμερα της ΚΡΗΤΗ TV στα... βιβλία για να σπουδάσει life coaching

Είναι η Σοφία Μαθιουδάκη. Εργαζόμενη, μητέρα και σύζυγος που δε δίστασε να πάρει την απόφαση και να προσθέσει ένα «χρυσό» λιθαράκι στη ζωή της πάνω απ’ όλα και έπειτα στο βιογραφικό της.

Η Σοφία εδώ και πολλά χρόνια εργάζεται στον Όμιλο της ΚΡΗΤΗ TV ως οπερατέρ, από τα πιο αγαπητά πρόσωπα που μπορείς να δεις μέσα στις εγκαταστάσεις και που πάντα έχει ένα χαμόγελο και μια καλή κουβέντα να σου χαρίσει.

Τα παιδιά της μεγαλώνουν. Η μεγάλη της κόρη είναι πλέον φοιτήτρια και η Σοφία αποφάσισε να κάνει παρόμοια βήματα, να ακολουθήσει παρόμοια μονοπάτια και να σπουδάσει. Έτσι και το έκανε… Ασχολήθηκε με το Life Coaching πρώτα ψάχνοντας τον ίδιος της τον εαυτό και στη συνέχεια μελετώντας το. Έδωσε το σπουδαίο παράδειγμα στα παιδιά της και σε όλους εμάς. Μας έδειξε ότι η θέληση να κάνεις πράγματα στη ζωή σου ξεπερνά κάθε εμπόδιο που μπορεί να προκύψει στο δρόμο σου.

Για ένα διάστημα, λοιπόν, η Σοφία Μαθιουδάκη μαζί με την κάμερα κρατούσε και τις σημειώσεις της για να διαβάζει το αντικείμενο που σπούδαζε. Χάρη στη στήριξη της οικογένειας και των συναδέλφων της, αλλά και της δικής της δύναμης, η Σοφία πλέον είναι life coach.

Εξηγεί στο neakriti.gr πώς τα κατάφερε, τι είναι το αντικείμενο που σπούδασε, πώς πήραν την απόφασή της οι δικοί της άνθρωποι και φυσικά ποιος μπορεί να απευθυνθεί σε εκείνη.

1. Εδώ και πολλά χρόνια δουλεύεις ως οπερατέρ στην ΚΡΗΤΗ TV. Τι ήταν αυτό που έκανε το «καμπανάκι» να χτυπήσει και πήρες την απόφαση να προσθέσεις και κάτι άλλο στο βιογραφικό σου, κάτι που τον τελευταίο καιρό έχει γίνει ευρέως γνωστό και ονομάζεται life coaching;

«Το ταξίδι μου στο Life Coaching άρχισε εξυπηρετώντας τη δική μου ανάγκη για εξέλιξη, αυτογνωσία και αυτοβελτίωση. Όσο εντρυφούσα σε αυτό, τόσο περισσότερα ήθελα να μαθαίνω και έτσι προέκυψαν οι σπουδές στο Life Coaching.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου ανακάλυψα πόσο υπέροχο είναι να μπορείς να υποστηρίζεις ανθρώπους που θέλουν να εξελιχθούν και να έχουν ικανοποίηση και χαρά μέσα τους. Αυτό από μόνο του είναι ένα υπέροχο συναίσθημα, που το έζησα στο πλαίσιο της πρακτικής μου. Μπήκα λοιπόν στη διαδικασία να θέλω να ασχοληθώ επαγγελματικά πλέον και να μην αρκεστώ στα οφέλη που πήρα από αυτό, αλλά να θέλω να τα μοιραστώ και όπου μπορώ, με όσους μπορώ, να υποστηρίξω και άλλους ανθρώπους να βιώσουν την χαρά, την πληρότητα, την επιτυχία!».

2. Έχεις μία οικογένεια με δύο παιδιά, αλλά και μία δύσκολη καθημερινότητα λόγω δουλειάς. Αρχικά, πώς πήραν αυτή σου την απόφαση οι δικοί σου άνθρωποι; Και έπειτα, πως κατάφερες να συνδυάσεις σπουδές, οικογένεια και δουλειά;

«Αρχικά υπήρξε ενθουσιασμός από όλους. Πριν τους πω ότι σκέφτομαι να σπουδάσω, υπήρξε από μέρους μου μελέτη και αρκετή δουλειά με τον εαυτό μου. Τα αποτελέσματα ήταν εμφανή. Όταν οι άνθρωποι που σε αγαπούν, βλέπουν να εξελίσσεσαι και να πιστεύεις σε κάτι τόσο πολύ, δεν μπορούν να παραβλέψουν αυτή τη λάμψη στο βλέμμα σου και δεν έχουν παρά να σε αγκαλιάσουν με πίστη, αγάπη και χαρά. Αυτό έκαναν και οι δικοί μου άνθρωποι.

Όσο για τον συνδυασμό, δεν είναι εύκολη υπόθεση (λέω ότι δεν είναι γιατί συνεχίζω και με άλλες σπουδές… γιατί η εξέλιξη δεν σταματάει).

Εκ των πραγμάτων αλλάζει η καθημερινότητα όλης της οικογένειας. Για να ανταπεξέλθω στις απαιτήσεις των σπουδών μου χρειάζονται πολλές ώρες μελέτης και έρευνας. Αυτές οι ώρες από κάπου πρέπει να παρθούν… Από την εργασία μου φυσικά και δεν θα μπορούσα (δεν ήταν ούτως ή άλλως και στον σχεδιασμό μου κάτι τέτοιο). Παρ’ όλα αυτά το επαγγελματικό μου περιβάλλον υπήρξε πολύ υποστηρικτικό και τους οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Οπότε αυτές οι ώρες έπρεπε να αφαιρεθούν από την οικογένεια και τον ελεύθερο χρόνο μου. Αυτό είχε συμφωνηθεί με όλα τα μέλη της οικογένειας μου, οπότε με πολύ κατανόηση από μέρους τους και βοήθεια από το σύζυγο και τα παιδιά όλα πήγαν καλά!.

Όταν θέλεις κάτι με όλο σου το είναι όλα ξεπερνιούνται και όλα σου φαίνονται μικρά. Εάν τώρα βρεις και συμμάχους (οικογένεια, φίλους, συναδέλφους) στο όνειρο, τότε είναι θέμα χρόνου να το βιώσεις.».

3. Θυσίασες πράγματα για να πετύχεις το στόχο σου;

«Δεν θα έλεγα ότι θυσίασα κάτι. Θα έλεγα ότι άλλαξαν οι προτεραιότητες μου και οι επιλογές μου ήταν άλλες. Είχα ένα στόχο να φέρω εις πέρας, οπότε θα έπρεπε να αλλάξω κάποια πράγματα. Ναι, κοιμόμουν πολύ λιγότερο. Ναι, το φαγητό για την οικογένεια ήταν πιο απλό και γρήγορο. Ναι, ο ελεύθερος χρόνος μου ήταν πλέον όλος αφιερωμένος στην μελέτη μου.

Ήταν όλα όμως επιλογή μου οπότε όχι, δεν θυσίασα κάτι!».

4. Σκέφτηκες ποτέ να τα παρατήσεις;

«Πέρασε από το μυαλό μου ως σκέψη, μια αμφιβολία, μήπως δεν θα τα καταφέρω. Υπήρξε μία δύσκολη περίοδος στη δουλειά μου όπου τα ωράρια και η κούραση δεν μου άφηναν πολλά περιθώρια για τη μέγιστη απόδοση στις σπουδές μου. Τότε σκέφτηκε ότι δεν θα ανταπεξέλθω. Να τα παρατήσω όμως ποτέ!».

5. Αυτό που πρέπει να μάθουμε, όμως, είναι το τι ακριβώς είναι το life coaching. Ποια είναι η δουλειά ενός life coach;

«Το Life Coaching είναι μια σχετικά νέα μέθοδος που έχει τα εργαλεία εκείνα και τις τεχνικές που μπορούν να υποστηρίξουν, με απόλυτο σεβασμό, τον άνθρωπο, ώστε να απελευθερώσει όλο το του δυναμικό και να έχει τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα για τον ίδιο. Είναι μια ισχυρή και αποτελεσματική εξελικτική διαδικασία μέσω της οποίας ένας άνθρωπος ή μια εταιρία δέχεται συστηματική επαγγελματική υποστήριξη, προκειμένου να υλοποιήσει με υγιείς τρόπους ένα προσωπικό ή εταιρικό στόχο.

Ο Life Coach (προπονητής Ζωής)  επικεντρώνεται εκεί που έχει ανάγκη ο κάθε άνθρωπος. Εργάζεται για τα θέλω του, τον υποστηρίζει ώστε να εντοπίσει που θέλει να φτάσει και τον ενδυναμώνει σε διαφορετικούς τομείς της ζωής του (προσωπικής βελτίωσης και εξέλιξης, σχέσεων, διαχείρισης χρόνου – άγχους και χρήματος, επαγγελματικής ανέλιξης, διαχείριση δύσκολων καταστάσεων και πολλών πολλών άλλων).».

6. Ποιοι μπορούν να έρθουν σε εσένα και τι θα μπορούν να συζητήσουν;

«Θα τολμούσα να πω όλοι. Όλοι κάποια στιγμή ψάχνουμε το κίνητρο, χάνουμε τον στόχο ή δεν μπορούμε να δούμε καθαρά πώς θα τον υλοποιήσουμε. Όλοι κάποια στιγμή χρειαζόμαστε μια υποστήριξη μια ώθηση για να κινητοποιηθούμε, για να δράσουμε ή να δούμε μέσα μας και να βελτιώσουμε τη σχέση μας με τον εαυτό μας και  τους γύρω μας. Θέλουμε να εμπνευστούμε να ενεργοποιηθούμε και να λάμψουμε από επιθυμία και χαρά. Οπότε θα σου πω μάλλον όλοι, γιατί ως γνωστόν ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Άρα εάν θέλουμε το καλύτερο, θα πρέπει να εργαστούμε γι’ αυτό και το ιδανικό, κατά τη γνώμη μου, είναι να εργαστούμε με έναν επαγγελματία Life Coach, ο οποίος έχει την κατάλληλη κατάρτιση και γνωρίζει τα εργαλεία που θα είναι χρήσιμα στην κάθε περίπτωση για καλύτερα και συντομότερα αποτελέσματα.

Εν κατακλείδι, όποιος έχει τη διάθεση και το πάθος να βιώσει μια καλύτερη ζωή, τη ζωή που θέλει και αξίζει, μπορεί να απευθυνθεί σε εμένα ή σε έναν άλλον Coach αρκεί να είναι πιστοποιημένος και δεσμευμένος στο αυθεντικό Coaching και ιδανικά, να ανήκει στο Ελληνικό Ινστιτούτο Coaching.».

7. Το life coaching έχει σχέση με την ψυχολογία; Κάνει, δηλαδή, ο life coach παρόμοια δουλειά με έναν ψυχολόγο;

«Το Life Coaching δημιουργήθηκε μετά από χρόνια μελέτης, έχοντας πάρει γνώσεις και από τις ανθρωπιστικές επιστήμες, όμως όχι μόνο από εκεί. Βάσει της εκπαίδευσης και της εμπειρίας του, ο Life Coach μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο αποτελεσματικά χωρίς να μπει σε τομείς άλλων επιστημών.

Το Coaching ούτε είναι ούτε μπορεί να υποκαταστήσει την ψυχοθεραπεία. Το coaching δεν είναι θεραπεία.

Όπως καταλαβαίνεις, η δουλειά του Ψυχολόγου είναι άλλη και του Life Coach είναι άλλη. Εάν θέλουμε να βρούμε ένα κοινό σημείο, αυτό θα ήταν ότι και οι δύο ασχολούνται με τον άνθρωπο!».

8. Ποιος είναι ο στόχος που θέλεις εσύ να πετύχεις μέσα από αυτό σου το εγχείρημα;

«Ο πρώτος στόχος επετεύχθη, άλλαξα τον τρόπο σκέψης μου και η ζωή μου πλέον είναι πιο απλή, γαλήνια και χαρούμενη!

Ο δεύτερος, που στην ουσία τώρα μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, είναι να καταφέρω να επικοινωνήσω στον κόσμο τα οφέλη που μπορούν να έχουν από το Life Coaching για μια καλύτερη ζωή. Έτσι στο μέλλον θα μπορώ να βλέπω όλο και περισσότερους ανθρώπους χαρούμενους, με εσωτερική ηρεμία και πληρότητα. Αυτός είναι για μένα ο στόχος που θέλω να υλοποιήσω, το όνειρο που μου έδωσε ώθηση για να ολοκληρώσω τις σπουδές μου και να ασχοληθώ επαγγελματικά με αυτό.».

Mάθετε περισσότερα για τη Σοφία Μαθιουδάκη στο www.lifecoachsofia.gr ή στη σελίδα της στο Facebook ΕΔΩ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News