Τι είναι Αλτσχάιμερ; 1 ταινία, 8 βιβλία και 7 γυναίκες… απαντούν

Κρήτη
Τι είναι Αλτσχάιμερ; 1 ταινία, 8 βιβλία και 7 γυναίκες… απαντούν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ταινία «Για θύμισέ μου» και 8 βιβλία 7 γυναικών, ευαισθητοποιούν, ενημερώνουν και μας μαθαίνουν τι είναι Αλτσχάιμερ

7 γυναίκες ευαισθητοποιούν, ενημερώνουν, προβάλλουν και αφυπνίζουν τον κόσμο, σχετικά με «τη νόσο του 21ου αιώνα», το Αλτσχάιμερ.

Πρόκειται για 7 γυναίκες που, μέσα από την τέχνη, και η κάθε μία από τη δίκη της σκοπιά και βιώματα, μετουσιώνουν σε λέξεις και εικόνες τις δικές τους εμπειρίας.

Πρόκειται για τις κκ. Όλγα Λυμπεροπούλου, Έπη Ν. Μίχη - Ζέγγου, Μαρία Σβολιαντοπούλου, Ευδοκία Νικολαΐδου, Κωνσταντίνα Καραγκιόζη, Πετρίνα Μαργαριτίδου και Ζωή Αλεξούλη.

Οι περισσότερες, μέσα από παραμύθια, βιβλία, δοκίμια και λευκώματα, προσεγγίζουν με σεβασμό τη νόσο.

Από την άλλη, η Μαρία Σβολιαντοπούλου, με την ταινία της «Για θύμισέ μου», κατάφερε ήδη να ευαισθητοποιήσει το κοινό της Κρήτης (και όχι μόνο), αναφορικά με τη νόσο, κάνοντάς το να περιμένει με ανυπομονησία την πρεμιέρα της ταινίας, τα γυρίσματα της οποίας έγιναν στην Κρήτη και στην οποία συμμετείχε μια μεγάλη ομάδα εθελοντών, αλλά και κορυφαίοι Έλληνες ηθοποιοί.

Υπενθυμίζεται ότι η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 30 Οκτωβρίου.

https://www.youtube.com/watch?v=5h4ECx2uXSI?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

Διαβάστε την ανάρτηση της κ. Έπης Ν. Μίχη - Ζέγγου, αναφορικά με τις 7 γυναίεκς που ευαισθητοποιούν για το Αλτσχάιμερ, μέσω της τέχνης:

«Επτά γυναίκες, η κάθε μία από τη δική της σκοπιά, έχοντας βιώσει στο οικογενειακό περιβάλλον τη μάχη με τη μάστιγα του αιώνα, χρησιμοποιούν τις γνώσεις, την εμπειρία τους και με οδηγό την αγάπη και το σεβασμό στους ασθενείς και τις οικογένειές τους, ενημερώνουν, αφυπνίζουν και ευαισθητοποιούν μικρούς και μεγάλους.

Πρωτοπόρος η Όλγα Λυμπεροπούλου με το πρώτο - στην Ελλάδα - παραμύθι «Γιατί η γιαγιά δε θυμάται το όνομά μου» και την υποστήριξη της Alzheimer Athens, τις «Μικρές ιστορίες για μεγάλους» και το λεύκωμα «Όλα όσα είμαι».

Ακολουθεί η Έπη Ν. Μίχη - Ζέγγου, με το δοκίμιο «Ταξίδι στον κόσμο της άνοιας» και το παραμύθι για μικρούς και μεγάλους «Ο παππούς μου και ο κύριος Αλτσχάιμερ», με την επιμέλεια του Δρ. Σιδέρη - Μπάκουρα, Νευρολόγου - Ψυχίατρου και την υποστήριξη της Alzheimer Hellas, που έχει ήδη μεταφραστεί στα αγγλικά και κυκλοφορεί σε όλο τον κόσμο.

Τη σκυτάλη παίρνει η Μαρία Σβολιαντοπούλου με την αναμενόμενη ταινία της «Για θύμισέ μου» και το παραμύθι «Το χρυσόψαρο του κυρίου Αλτσχάιμερ», που πρόκειται να κυκλοφορήσει.

Όμως υπάρχει και συνέχεια, οι τρεις εξαιρετικές ψυχολόγοι της Alzheimer Hellas, Ευδοκία Νικολαΐδου, Κωνσταντίνα Καραγκιόζη και Πετρίνα Μαργαριτίδου μετουσίωσαν σε ένα παραμύθι την εμπειρία του από το διεθνώς βραβευμένο βιωματικό εργαστήριο «Ποιος είμαι εγώ παππού;» και σύντομα ο μικρός Φίλιππος θα διηγηθεί την εμπειρία του και τις γνώσεις που αποκόμισε σχετικά με τη νόσο Αλτσχάιμερ στους μικρούς αναγνώστες.

Τέλος, θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε και την ψυχολόγο, Ζωή Αλεξούλη, η οποία διοχέτευσε τις γνώσεις και την ευαισθησία στα βιβλία της «Παραμύθια για μεγάλα μωρά» και τα οποία είναι λεύκωμα παραμυθιών που γράφτηκε με πολλή αγάπη και απευθύνεται σε άτομα με άνοια μετρίου βαθμού.

Γιατί η σωστή και έγκαιρη ενημέρωση είναι το πρώτο βήμα για την πρόληψη, την αντιμετώπιση, την κατανόηση και την αποδοχή.

Γιατί η άνοια μας αφορά όλους και μαζί μπορούμε να κάνουμε θαύματα.»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News