Αυτές είναι οι πιο φτηνές & πιο ακριβές πόλεις του κόσμου που «μαγνητίζουν»

Life
Αυτές είναι οι πιο φτηνές & πιο ακριβές πόλεις του κόσμου που «μαγνητίζουν»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Μουσείο της Ακρόπολης κερδίζει ολοένα και πιο σημαντικές θέσεις στις παγκόσμιες στατιστικές, αναφορικά με τις προτιμήσεις των τουριστών

Η Βιέννη είναι η πόλη με την καλύτερη ποιότητα ζωής στον κόσμο, με την Αθήνα 86η στη λίστα των 100 χωρών, το Χονγκ Κονγκ εκείνη που επέλεξαν οι περισσότεροι επισκέπτες το 2017, το Άμστερνταμ είναι η πόλη με το πιο ακριβό κοστολόγιο για μίνι διακοπές δύο ημερών, ενώ στον αντίποδα βρίσκεται η Κρακοβία στην Πολωνία.

Όσο για την Αθήνα, είναι 8η σε αυτή την κατηγορία των πιο φτηνών προορισμών για μίνι διαμονή.

Η στατιστική με το τι θέλουν οι τουρίστες και πόσο τους κοστίζει αυτό που θέλουν περιλαμβάνει ακόμα το βασικό δέλεαρ που οδηγεί τους ταξιδιώτες να επιλέξουν έναν προορισμό... Και εκεί τα πράγματα είναι πολύ ενδιαφέροντα, καθώς στον παγκόσμιο χάρτη που έφτιαξε το “statista”, βασισμένο στις πιο βασικές προτάσεις για όσα «πρέπει να κάνουν» οι τουρίστες, οι οποίες περιλαμβάνονται στις πληροφορίες που παρέχει το γνωστό Τripadvisor, η Ελλάδα επιλέγεται για τον πολιτισμό της αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρει στους επισκέπτες να απολαύσουν τον ελεύθερο χρόνο τους.

Όσον αφορά στα μνημεία που αποτελούν έναν από τους πιο ισχυρούς μαγνήτες με βάση τις αναρτήσεις στο γνωστό Instagram, ο Πύργος του Άιφελ «κρατάει τα σκήπτρα», με τη σχετική λίστα να συμπληρώνεται από το Τείχος του Βερολίνου, το Μπιγκ Μπεν του Λονδίνου, αλλά και τη διάσημη στα πέρατα της οικουμένης Γιορτή Μπίρας του Μονάχου, το Οκτόμπερφεστ.

Τη λίστα συμπληρώνουν το Κολοσσιαίο της Ρώμης, η Ακρόπολη της Αθήνας, η Sagrada Familia του Γκαουντί στη Βαρκελώνη, το Ανάκτορο της Αλάμπρα στη Γρανάδα της Ισπανίας και τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο.

Το Μουσείο της Ακρόπολης

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στις λίστες με τα κορυφαία στον κόσμο μουσεία έχει «εγκατασταθεί» με όλο και πιο ανοδική πορεία το Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα, το οποίο εξυμνείται από ταξιδιωτικές ιστοσελίδες και τα διεθνή ΜΜΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2017 στη λίστα με τα καλύτερα μουσεία του κόσμου, που δημοσιοποίησε το Tripadvisor, το Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο άνοιξε τις πύλες του τον Ιούλιο του 2009, βρέθηκε στην 8η θέση.

Πρώτο αναδείχτηκε το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και ακολουθούν το Μουσείο Β’ Παγκοσμίου Πολέμου της Νέας Ορλεάνης στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ, το εκπληκτικό Ορσέ του Παρισιού, το Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγου, ο «θησαυρός» της Ρωσίας, το Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, το Εθνικό Μνημείο και Μουσείο της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, το γεμάτο θησαυρούς της προκολομβιανής Αμερικής, Εθνικό Μουσείο Ανθρωπολογίας του Μεξικού, ενώ την κορυφαία δεκάδα συμπληρώνουν το Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα, το εξίσου πασίγνωστο Πράδο της Μαδρίτης και το «Βικτόρια και Άλμπερτ» του Λονδίνου. Επίσης στη σχετική λίστα, που δημοσιοποίησε το 2017 η γνωστή βρετανική εφημερίδα “Telegraph” με «τα καλύτερα μουσεία που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτεί κανείς στη ζωή του», περιλαμβάνεται φυσικά το Μουσείο της Ακρόπολης αλλά και το Μουσείο Μπενάκη, ενώ δυναμική σε παρόμοιες λίστες και στατιστικές είναι και η πορεία του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας. Στην πρόσφατη λίστα της “Telegraph” με τα «41 εκπληκτικά μουσεία που πρέπει να δείτε πριν πεθάνετε», βρίσκονται ορισμένα από τα πιο σημαντικά μουσεία του πλανήτη, όπως το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης και το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ στη Νέα Υόρκη, το Λούβρο και το Μουσείο «Ροντέν» στο Παρίσι, τα Μουσεία του Βατικανού στη Ρώμη, το Πράδο στη Μαδρίτη, το Μουσείο Σχεδίου και το Μουσείο «Βικτώρια και Άλμπερτ» στο Λονδίνο, το Βασιλικό Μουσείο Ολλανδίας, όπως και το Ρέικσμουζέουμ και το Μουσείο «Βαν Γκονγκ» στο Άμστερνταμ, το Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη, το Μουσείο Διαλυμένων Σχέσεων στο Ζάγκρεμπ, το Μουσείο της Σαγκάης κ.ά.

Οι πιο φτηνές και πιο ακριβές πόλεις

Η Αθήνα κατατάσσεται στη λίστα με τις πιο φτηνές πόλεις το 2018 με βάση τον μέσο όρο του κόστους διαμονής για δύο νύχτες μεταξύ 36 ευρωπαϊκών πόλεων, όπως την οπτικοποίησε το “statista” με βάση τα στοιχεία από το “Post office travel money”. Η πιο φτηνή πόλη στην εν λόγω κατηγορία είναι η Κρακοβία στην Πολωνία και ακολουθούν το Βίλνιους στη Λευκορωσία, η Ρίγα στη Λετονία, η Βαρσοβία στην Πολωνία, η Βουδαπέστη στην Ουγγαρία, η Μόσχα στη Ρωσία, η Πράγα στην Τσεχία, και η Αθήνα με το κόστος για παραμονή 48 ωρών να εκτιμάται σε 228,767 ευρώ.

Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται ξενοδοχείο για δύο άτομα για δύο νύχτες, αεροπορικά εισιτήρια, 48ωρη τουριστική κάρτα, λεωφορείο που προσφέρει περιδιάβαση από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα, είσοδο σε μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, κορυφαία μουσεία και πινακοθήκες, γεύμα για δύο με ένα μπουκάλι μπίρας, ένα ποτήρι κρασί, αναψυκτικό και ένα φλιτζάνι καφέ.

Στον αντίποδα της λίστας, οι πιο ακριβές πόλεις μεταξύ 36 ευρωπαϊκών, πάντα για δύο νύχτες και με το προαναφερόμενο «μενού», είναι το Άμστερνταμ στην Ολλανδία, με τον λογαριασμό να ανεβαίνει στα 610,109 ευρώ, το Όσλο στη Νορβηγία με 582,751 ευρώ, το Ρέικιαβικ στην Ισλανδία με 581,803 ευρώ και η Κοπεγχάγη στη Δανία με 537,235 ευρώ. Την οκτάδα συμπληρώνουν η Βενετία στην Ιταλία με τον «λογαριασμό» για το ζευγάρι των τουριστών για δύο νύχτες να φτάνει τα 482,929 ευρώ, το Δουβλίνο στην Ιρλανδία με 443,136 ευρώ, το Ελσίνκι στη Φιλανδία με 442,211 ευρώ και η Στοκχόλμη στη Σουηδία με 441,651 ευρώ.

Οι πόλεις με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα

Ενδιαφέρον έχει και η λίστα που οπτικοποίησε το “statista” και αφορά στις πόλεις με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα μέσα στο 2017 για διαμονή τουλάχιστον 24 ωρών, με βάση τα στοιχεία από το “Euromonitor international” μέσω του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το Χονγκ Κονγκ με 26,6 εκατομμύρια επισκέπτες, και ακολουθούν η εξαιρετικά δημοφιλής Μπανγκόκ στην Ταϊλάνδη με 21,2 εκατομμύρια, το Λονδίνο με 19,2 εκατομμύρια επισκεπτών και η Σιγκαπούρη με 16,6 εκατομμύρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η νησιωτική πόλη-κράτος «των λεόντων», όπως αποκαλείται σύμφωνα με τη σχετική έρευνα της “Economist Intelligence Unit” (EIU), κατατάχτηκε για πέμπτη χρονιά ως η πόλη με το ακριβότερο κόστος ζωής.

Πάντα σύμφωνα με την κατάταξη της EIU, η Ευρώπη συνεχίζει να θεωρείται ακριβή, με το Παρίσι δεύτερο στη γενική κατάταξη και τη Ζυρίχη, το Όσλο, τη Γενεύη και την Κοπεγχάγη στην πρώτη δεκάδα, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους για αναψυχή και διασκέδαση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News