Η Μέριλ Στριπ έχει γενέθλια! Πόσο χρονών γίνεται;

Life
Η Μέριλ Στριπ έχει γενέθλια! Πόσο χρονών γίνεται;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια είναι τα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα;

Το ημερολόγιο έδειχνε 22 Ιουνίου του 1949 όταν γεννιέται στο Σάμιτ των Ηνωμένων Πολιτειών μία από τις πιο ταλαντούχες Αμερικανίδες ηθοποιούς.

Ο λόγος για τη Μέριλ Στριπ, η οποία στη μακρά και επιτυχημένη καριέρα της έχει βραβευτεί με τρία Όσκαρ. Συνολικά έχει λάβει 19 υποψηφιότητες για το χρυσό αγαλματάκι, ενώ έχει κερδίσει και 8 φορές τη «Χρυσή Σφαίρα».

Έχει επίσης βραβευτεί -μεταξύ άλλων- με δύο βραβεία “Emmy”, δύο βραβεία του Σωματείου Ηθοποιών, δύο BAFTA, ένα βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού στο Φεστιβάλ Καννών, κι ένα τιμητικό βραβείο της «Χρυσής Άρκτου».

Σαν σήμερα, όμως, πολλά ήταν τα γεγονότα που έλαβαν χώρα και γράφτηκαν στην ιστορία.

168 μ.Χ.: Οι Ρωμαίοι επικρατούν των Μακεδόνων

Το ημερολόγιο έδειχνε 22 Ιουνίου του 168 μ.Χ. όταν διεξάγεται η περίφημη Μάχη της Πύδνας, η οποία έμελλε να τερματίσει το Γ' Μακεδονικό Πόλεμο. Οι Ρωμαίοι με επικεφαλής τον Λούκιο Αιμίλιο Παύλο έρχονται αντιμέτωποι με τους Μακεδόνες, τους οποίους κατανικούν, πιάνοντας μάλιστα αιχμάλωτο τον βασιλιά τους Περσέα. Μετά την επικράτηση επί των Μακεδόνων, άνοιξε ουσιαστικά στη Ρώμη ο δρόμος για την κατάκτηση του ελλαδικού χώρου.

Η Γ' Οικουμενική Σύνοδος και η καταδίκη του Νεστοριανισμού

Σαν σήμερα, το μακρινό... 431 μ.Χ., ξεκινούσαν οι εργασίες της Γ’ Οικουμενικής Συνόδου, στην Έφεσο. Η Σύνοδος συγκλήθηκε προκειμένου να καταδικαστεί η αίρεση του Νεστοριανισμού. Ο Νεστόριος και οι ακόλουθοί του αρνούνταν τον όρο «Θεοτόκος» για τη μητέρα του Ιησού Χριστού, θεωρώντας πως «υπό ανθρώπου Θεόν τεχθήναι αδύνατον». Η Σύνοδος της Εφέσου καταδίκασε τη διδασκαλία αυτή και αναθεμάτισε τις κακοδοξίες.

Η πρώτη εμφάνιση του όρου «προπαγάνδα» (De Propagande Fide)

Κι αφού ξεκινήσαμε με εκκλησιαστικά, ας συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο: Ήταν 22 Ιουνίου του 662 μ.Χ., όταν στην εγκύκλιο του Πάπα Γρηγορίου ΙΕ’ για τη διάδοση της πίστης κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο όρος «προπαγάνδα» (De Propagande Fide). Έκτοτε, η λέξη «προπαγάνδα» έμελλε να καθιερωθεί, προκειμένου να οριστεί η διάδοση μιας συγκεκριμένης άποψης, ιδέας ή φιλοσοφίας. Ως προπαγάνδα ορίζεται ακόμη η παρουσίαση ενός μηνύματος με συγκεκριμένο τρόπο ούτως ώστε να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένοι σκοποί.

Το «Μεγάλο μας Τσίρκο» κάνει πρεμιέρα εν μέσω χούντας

Το ημερολόγιο έδειχνε 22 Ιουνίου του 1973 όταν κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο «Αθήναιον» της Αθήνας η παράσταση «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Το έργο διατρέχει, με σατιρικό και συνάμα δραματικό τρόπο, τη νεότερη ελληνική ιστορία από την Τουρκοκρατία μέχρι τη ναζιστική Κατοχή.

Η παράσταση έγραψε ιστορία, καθώς ανέβηκε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας από τον θίασο της Τζένης Καρέζη και του Κώστα Καζάκου. Τη μουσική της παράστασης συνέθεσε ο Σταύρος Ξαρχάκος, ενώ τα τραγούδια ερμήνευε επί σκηνής ο Νίκος Ξυλούρης. Εκτός της Καρέζη και του Καζάκου, πρωταγωνιστούσαν οι Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Νίκος Κούρος, Τίμος Περλέγκας και Χρήστος Καλαβρούζος.

Το «Μεγάλο μας Τσίρκο» μνημονεύεται μέχρι σήμερα ως σύμβολο αντίστασης των ανθρώπων της Τέχνης ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News