Γκούφι: Αυτός είναι ο «κολλητός» του Μίκυ Μάους

Life
Γκούφι: Αυτός είναι ο «κολλητός» του Μίκυ Μάους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα καταδικάστηκε σε θάνατο ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Ήταν 25 Μαΐου του 1932, όταν έκανε ντεμπούτο στη μεγάλη οθόνη ο χαρακτήρας της Disney Ντίπι Ντογκ, γνωστός σε όλους μας ως... Γκούφι.

Ο ανθρωπόμορφος σκύλος και «κολλητός» του Μίκυ Μάους είναι ατζαμής, με πεταχτά δόντια, αφελής σαν παιδί, αλλά και μεγάλος πλακατζής.

Η πρώτη του εμφάνιση πραγματοποιήθηκε στην ταινία “Mickey’s Revue”. O ρόλος του ήταν μικρός, ωστόσο ο Γκούφι προκάλεσε αίσθηση για το ξεχωριστό του γέλιο. Ακολούθησαν πέντε ταινίες στις οποίες ο Γκούφι παρέμεινε κομπάρσος, έως τις 11 Αυγούστου του 1934, οπότε και ο Ντίπι Ντογκ ονομάζεται πλέον «Γκούφι» και γίνεται μέλος του στενού περιβάλλοντος του Μίκυ Μάους, μαζί φυσικά με τον Ντόναλντ Ντακ.

Σαν σήμερα, όμως, πολλά γεγονότα έλαβαν χώρα και σημάδεψαν την παγκόσμια και εγχώρια ιστορία.

Η θανατική καταδίκη του Κολοκοτρώνη

Σαν σήμερα, στις 25 Μαΐου του 1834, οι Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας καταδικάζονται σε θάνατο, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για συνωμοσία κατά των Βαυαρών αντιβασιλέων. Υπέρ της απαλλαγής από τη θανατική καταδίκη ψηφίζουν οι δικαστές Γεώργιος Τερτσέτης και Αναστάσιος Πολυζωίδης. Τελικά η ποινή τους μετατρέπεται σε κάθειρξη και οι δύο αγωνιστές απελευθερώνονται τον Μάιο του 1835, όταν ενηλικιώνεται ο Όθωνας.

Ο Βελουχιώτης ξεκινά το αντάρτικο

Στις 25 Μαΐου του 1942, ο κομμουνιστής Θανάσης Κλάρας συγκροτεί την πρώτη αντάρτικη αντιστασιακή ομάδα, η οποία αποτελείτο στην αρχή από 15 μόνο άνδρες. Λίγες μέρες μετά, από τη Δομνίστα της Ευρυτανίας, ο Κλάρας διακηρύσσει ότι ο αγώνας του ΕΛΑΣ γίνεται εναντίον των ντόπιων συνεργατών του κατακτητή. Εκείνη την περίοδο υιοθετεί και το ψευδώνυμο «Άρης Βελουχιώτης», από το θεό του πολέμου Άρη και το βουνό Βελούχι της Ευρυτανίας. Τους επόμενους μήνες, η ομάδα του Άρη εδραιώνεται σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή της Ευρυτανίας και της Ρούμελης, σημειώνοντας επιτυχίες εναντίον των Ιταλών, και καταφέρνει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των χωρικών.

1967: Ο άθλος της θρυλικής Σέλτικ

Το ημερολόγιο έδειχνε 25 Μαΐου του 1967, όταν η σκοτσέζικη Σέλτικ γίνεται η πρώτη βρετανική ομάδα που φτάνει στην κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης. Οι «καθολικοί» της Γλασκόβης κερδίζουν στον τελικό της Λισαβόνας την Ίντερ Μιλάνου με σκορ 2-1. Οι «Κέλτες» επιχείρησαν να επαναλάβουν το κατόρθωμά τους τρία χρόνια μετά, ωστόσο στον τελικό του 1970 ηττήθηκαν από την ολλανδική Φέγενορντ, με 2-1. Εξάλλου η Σέλτικ, που έχει κατακτήσει 48 πρωταθλήματα και 36 κύπελλα Σκοτίας, έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου UEFA το 2003, όπου ηττήθηκε από την Πόρτο.

Αντωνιάδης: 73 κεράκια για τον «Ψηλό»

Εβδομήντα ενός ετών γίνεται σήμερα ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού Αντώνης Αντωνιάδης. Ο «Ψηλός» του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο οποίος είναι ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες σκόρερ, γεννήθηκε στις 25 Μαΐου του 1946 στο Πετροχώρι της Ξάνθης. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Ασπίδα Ξάνθης, όπου εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις του. Γρήγορα προσέλκυσε το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού, στον οποίο πήρε τελικά μεταγραφή το 1968. Με το «τριφύλλι» αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα συνολικά πέντε φορές, ενώ τα 39 γκολ που σημείωσε τη σεζόν 1971-1972 αποτελούν μέχρι σήμερα ακατάρριπτο ρεκόρ. Ήταν ακόμη από τους πρωταγωνιστές στην πορεία του ΠΑΟ μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1971, κόντρα στον Άγιαξ. Εκείνη τη χρονιά, μάλιστα, ο Αντωνιάδης αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με 10 γκολ. Το 1978 μεταπήδησε στον Ολυμπιακό, ενώ το 1979 πήρε μεταγραφή στον Ατρόμητο. Έκλεισε την καριέρα του το 1982 στον αγαπημένο του Παναθηναϊκό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News