Life

MasterChef: Η Ειρήνη Τζώρτζογλου μας συστήνει την απίθανη Κρητικιά μαμά της

Με αμέτρητες φωτογραφίες η νικήτρια του MasterChef μαγειρικής διαφημίζει την κρητική κουζίνα αλλά και τις ομορφιές της φύσης

Παραδοσιακά φαγητά, λαχανόκηποι, κοτέτσια και πρόβατα, κρητική φύση, χοχλιοί, χταπόδια, σαλάτα με μαυρομάτικα, αρνί με τραχανά και αρακά ένα από τα πιάτα που της έδωσαν τη νίκη στο βρετανικό μάστερ σεφ

Στον τόπο καταγωγής της, την Κρήτη, αποφάσισε να περάσει τις εορταστικές ημέρες του Πάσχα η νικήτρια του αγγλικού Master Chef Ειρήνη Τζώρτζογλου.

Στην Αγγλία οι κριτές του ριάλιτι μαγειρικής έμειναν άφωνοι με το ταλέντο και τις ικανότητες της Ειρήνης, η οποία κατάγεται από το Ασήμι και είναι ξαδέρφη του Νίκου Τζώρτζογλου.

Με έμπνευση από την παιδική της ηλικία η Τζώρτζογλου μαγείρεψε ριζότο με μπαρμπούνι και καλαμάρι, κονφί ντομάτας για ορεκτικό, αρνίσια παϊδάκια με δεντρολίβανο, πουρέ τραχανά για κυρίως πιάτο, μπακλαβά με σύκο και πραλίνα για επιδόρπιο. Ως αποτέλεσμα ήταν οι κριτές να περιγράφουν τα πιάτα ως «θεϊκά» και «απίστευτα».

Πλέον όμως έχει αφήσει πίσω της την παγωνιά του Λονδίνου και απολαμβάνει τις ομορφιές της κρητικής φύσης ενώ δεν παραλείπει να ποστάρει τις εντυπώσεις της και στο Instagram. Εκεί έχει ανεβάσει ό,τι μπορεί να διαφημίσει από την κρητική κουζίνα: παραδοσιακά φαγητά, χοχλιούς, χταπόδια, σαλάτα με μαυρομάτικα, αρνί με τραχανά και αρακά – το πιάτο που της χάρισε τη νίκη.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

What a busy few days I’ve had! On Tuesday I was photographed by chef-turned-food photographer @the_focuspocus (Giannis Karnikis) at a long established evening restaurant in #heraklion called ‘Vourvouladiko’. The food here is as real as it gets with endless passion and enthusiasm plus a team of lovely older ladies in the kitchen who have cooked all their lives! Wednesday, I visited a small town which I #love called #agiosnikolaos where I was photographed by @charlie.kartsolis in the open air weekly market, a stunning fish restaurant by the sunken lake and at @meraki_istron - a family restaurant where the owner Akis @konstantina_manana and I cooked stuffed tomatoes and peppers, dolmades (vine leaves), spanakopita (spinach pie), kolokythokeftedes (courgette fritters) and lots of other delicacies! I then got to eat it all with my wonderful friends Liana and Jules in Jules’ house overlooking #mirabellobay Finally, after a quick break I had another photoshoot in the luxury @daios_cove which overlooks its own private bay and where I have been invited to cook in July - #amazing! I am super excited as I enjoyed meeting members of staff and the young but very talented chef Manos Ellinikakis. I can’t wait to be there and cook a meal inspired by my @masterchefuk journey! #masterchefirini #masterchef #cooking #photoshoot #luxury #exciting #passion #love #food #summer #localproduce #localeating #inspired

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Irini Tzortzoglou (@irinitzortzoglou) στις

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Well yesterday brought back some @masterchefuk memories as I spent time with these wonderful women who all shared a common passion and love for cooking (just like @jillymccordcooks and @deliamariafood!) We exchanged recipes and all loved spending time together. We baked a traditional ‘kaltsounia’ which is a Cretan delicacy made at #easter time with fresh myzithra cheese inside a sweet, soft and risen pastry. Sometimes the myzithra is mixed with egg, sugar, fresh mint and sprinkled with cinnamon but it can be done without - like we did here. When the pastry is left open around the myzithra, they are called ‘lychnarakia’ or little oil lamps because of their shape. They are #super #delcious! #masterchefirini #masterchef #easter #womenwhocook #cooking #baking #perfection #delicy #greece #crete

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Irini Tzortzoglou (@irinitzortzoglou) στις

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

‘#posh #greek #taverna Gregg called it! Everyone should try #lamb and #trachana at least once!

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Irini Tzortzoglou (@irinitzortzoglou) στις

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

#Cooking today with Uncle George @anastasakisgiorgos preparing for fasting during Greek Easter. Such #delicious #healthy #food by a wonderful #chef - 4 times boiled black eyed beans and gorgeous colourful vegetables and herbs #greek #greekfood #greekeaster #easter #masterchefirini

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Irini Tzortzoglou (@irinitzortzoglou) στις

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

So many gorgeous colours and smells this time of the year in #crete. I have been spending time with my brother, Yiorgos, who like many other Cretans, still produces his own food by keeping a few animals and growing his own vegetables. Yiorgos does this mostly organically meaning I can create wonderful dishes with his meat and vegetables! Take a look at the snails my brother has collected.. he is feeding them in order to remove their bitter taste before they’re ready to eat! He also has Figs, livestock, artichokes, lettuce, dill and onions. I am so spoilt for choice - can’t wait to share more about my time here! #masterchefirini #masterchefuk #crete #organic #vegetables #animals #cooking #cookingupastorm #beautiful

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Irini Tzortzoglou (@irinitzortzoglou) στις

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

And here we have it.. my official chef’s whites, super exciting! This idea all began on a napkin when a talented friend of mine did a doodle at a fish tavern we were at in #heraklion. I couldn’t be happier with the finished result! I am off to #crete tomorrow to enjoy some much sought after sunshine and to see family and friends. I will also be cooking with my Uncle George, the chef from one of my favourite haunts on the Island - Agroikies. I look forward to sharing my time there with you all! #masterchefirini #masterchefuk #chefswhites #design #crete #womenwhocook #excitingtimes

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Irini Tzortzoglou (@irinitzortzoglou) στις

Σχόλια