Οι λαμπάδες της Μεγάλης Παρασκευής: Ένα εντυπωσιακό «ξεχασμένο» έθιμο

Κρήτη
Οι λαμπάδες της Μεγάλης Παρασκευής: Ένα εντυπωσιακό «ξεχασμένο» έθιμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με δάδες πολλών μέτρων φωτίζουν το δρόμο για τη λιτανεία που θα ακολουθήσει ο Επιτάφιος – Η πίστη και η ευλάβεια στις παραδόσεις δίνουν δύναμη σε όσους κουβαλούν τις δάδες στους ώμους τους για να υπομένουν την κούραση και το φορτίο

Στο προαύλιο του ναού της Αγίας Παρασκευής υπάρχουν διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη. Με την πρώτη ματιά σκέφτεται κανείς πως στο σημείο βρισκόταν παλαιοχριστιανικός ναός.

«Η Αργυρούπολη έχει τους περισσότερους ναούς στην περιφέρεια του Ρεθύμνου – μπορεί και σε όλη την Κρήτη», αναφέρει ο εφημέριος της Αργυρούπολης πατήρ Γεώργιος Λελεδάκης.

Η Βούλα Νεονάκη, βρέθηκε στην Αργυρούπολη όπου οι κάτοικοι μοιράστηκαν μαζί της μνήμες και παραδόσεις του παρελθόντος. Όπως το έθιμο με τις λαμπάδες της Μεγάλης Παρασκευής, που οι κάτοικοι της περιοχής κρατούν ακόμη ζωντανό, ως αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης τους.

«Επειδή πριν 100 χρόνια δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα, τα παιδιά έφτιαχνα λαμπάδες για να φωτίζεται ο δρόμος», αναφέρει κάτοικος της περιοχής και συνεχίζει λέγοντας «όταν λέμε λαμπάδες εννοούμε ότι έπαιρναν πολύ μακριά καλάμια - ίσως και 5-6 μέτρα – όπου γύρω τους τύλιγαν και έδεναν πανιά με σύρμα. Αυτές τις λαμπάδες τις κρατούσες κοπέλες και περπατούσαν μπροστά από τον Επιτάφιο ώσπου να γυρίσει σε όλο το χωριό».

«Πρόκειται για ένα έθιμο οι ρίζες του οποίου χάνονται στα βάθη των αιώνων. Είναι εξαιρετικά πιθανόν να ξεκίνησε στην εποχή της Τουρκοκρατίας και χρησιμοποιούνταν οι δάδες για να φωτίσουν το δρόμο από όπου θα περνούσε ο Επιτάφιος προς τιμήν του νεκρού Χριστού» αναφέρει στην κάμερα της εκπομπής «Ανδριανή» ο Γραμματέας Εκπολιτιστικού Επιμορφωτικού Συλλόγου Αργυρούπολης Γιάννης Δεληγιάννης.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε όλη τη διαδικασία κατασκευής και τις προετοιμασίες ώστε να λειτουργήσουν τα πάντα σαν ένα καλοκουρδισμένο ρολόι το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News