Ποιος είσαι; «Για θύμισέ μου»: Μία ξεχωριστή ταινία για το Αλτσχάιμερ

Life
Ποιος είσαι; «Για θύμισέ μου»: Μία ξεχωριστή ταινία για το Αλτσχάιμερ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι συμβαίνει όταν το Αλτσχάιμερ μπαίνει στη ζωή μιας οικογένειας

Φανταστείτε έναν άνθρωπο δραστήριο, με ισχυρή θέληση για ζωή και ενέργεια, κοινωνικό και πάντα ευδιάθετο και χαμογελαστό. Εργασία, φίλοι, αθλητικές δραστηριότητες, χόμπι με τα παιδιά, οικογενειακά τραπέζια και εκδρομές στην εξοχή εντάσσονται στο πρόγραμμά του.

Σταδιακά όμως μία ασθένεια, η πιο ύπουλη νευροεκφυλιστική ασθένεια της εποχής μας, γνωστή και ως η «επιδημία του 21ου αιώνα», προκαλεί έκπτωση στις νοητικές ικανότητες του ατόμου.

Ο άνθρωπος αυτός, εκείνος που πάσχει από Αλτσχάιμερ, δυσκολεύεται πια να κάνει ακόμα και την πιο μικρή και ασήμαντη πράξη της καθημερινότητας χωρίς να χρειαστεί βοήθεια από τρίτο άτομο. Διαδικασίες όπως το να φάει ή να πλυθεί αποτελούν έναν ατέλειωτο «Γολγοθά» για έναν άνθρωπο με άνοια, κάτι που, όποιος δεν το έχει βιώσει, είναι δύσκολο ακόμα και να το φανταστεί.

Η ψυχολόγος Μαρία Σβολιαντοπούλου, μέσα από την ταινία «Για θύμισέ μου», επιχειρεί να ρίξει φως σ’ εκείνους τους «αόρατους» πρωταγωνιστές της καθημερινής ζωής, σ’ εκείνο το τρίτο άτομο που στέκεται διαρκώς ως άγρυπνος φρουρός, μέρα και νύχτα, με αυταπάρνηση και υπομονή, δίπλα στο συγγενή του που πάσχει από Αλτσχάιμερ.

Η Μαρία εμπνεύστηκε το σενάριο της ταινίας και μια πλειάδα καταξιωμένων και αξιόλογων ανθρώπων προσφέρθηκε για να μετουσιώσει το όραμά της σε πράξη.

Ένας εκ των πρωταγωνιστών, ο δημοφιλής ηθοποιός Γιώργος Χρανιώτης, αλλά και η ίδια η «ψυχή» του εγχειρήματος Μαρία Σβολιαντοπούλου βρέθηκαν στο πλατό της εκπομπής «Κρήτη Σήμερα» όπου συνομίλησαν με την δημοσιογράφο Νικολέτα Σφακιανάκη για την ταινία «Για θύμισέ μου».

Απολαύστε τις συνεντεύξεις στο βίντεο που ακολουθεί:

Δείτε το teaser trailer της ταινίας

https://www.youtube.com/watch?v=QED8FaA3uPU?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News