Σάββας Σπυριδάκης: Ο Κρητικός που προβλέπει εμπειρικά τον καιρό

Life
Σάββας Σπυριδάκης: Ο Κρητικός που προβλέπει εμπειρικά τον καιρό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καιρού επιτρέποντος: Έγκυρες μετεωρολογικές προβλέψεις με Κρητική υπογραφή

Ήταν μικρό παιδί ακόμα, στο χωριό του στις Κάτω Ασίτες, όταν μία έντονη κακοκαιρία του κίνησε το ενδιαφέρον και την περιέργεια για να μάθει πώς προκαλούνται τα μετεωρολογικά φαινόμενα.

Από τότε και έπειτα κύλησε αρκετό νερό στ’ αυλάκι, ο μικρός μεγάλωσε και άρχισε να «καταπίνει» με απίστευτη μανία μελέτες και συγγράμματα για την πρόγνωση του καιρού.

Ο Σάββας Σπυριδάκης, δημιουργός του γκρουπ στο facebook «Καιρού Επιτρέποντος» βρέθηκε στην εκπομπή «Καλό Μεσημέρι» και συνομίλησε με την Ιωάννα Μαλέσκου για την αγάπη που σιγά – σιγά μετεξελίχθηκε σε πάθος με αποτέλεσμα μετά από χρόνια ενασχόλησης με τον καιρό να προβλέπει πια με ευστοχία τον καιρό στο νησί μας.

Όλοι όσοι κατοικούμε στην Κρήτη κι έχουμε παππούδες και γιαγιάδες που ζουν σε χωριά γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι κοίταζαν τον ουρανό και μπορούσαν να κάνουν ακριβείς προβλέψεις του καιρού. Με την ακόρεστη δίψα της γνώσης, λοιπόν, ο κ. Σπυριδάκης απαντά αναφορικά με τις λαϊκές δοξασίες για την πρόγνωση του καιρού και το πάντρεμά τους με την επιστήμη.

Παράλληλα, εξηγεί με απλό τρόπο γιατί είναι δύσκολο να γίνει πρόβλεψη του καιρού για την Κρήτη. Ποιες είναι όλες εκείνες οι ιδιαιτερότητες και ιδιομορφίες στη γεωγραφία του τόπου μας αλλά και πως συμπεριφέρεται κάθε περιοχή του νησιού στις διάφορες κακοκαιρίες;

Ο δημιουργός του «Καιρού Επιτρέποντος» άλλοτε με ποιητικό κείμενο, άλλοτε με λογοτεχνικό και άλλοτε με καθαρά μετεωρολογικό μας παρέχει στοιχεία άμεσα και έγκυρα για το τι καιρό θα κάνει τα επόμενα 24ώρα.

Δείτε την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχε με την Ιωάννα Μαλέσκου:

*Σημείωση: Η συνέντευξη προβλήθηκε στην εκπομπή «Καλό Μεσημέρι» την Τρίτη 12/2, λίγες μέρες πριν τη μεγάλη κακοκαιρία που πέρασε η Κρήτη το Σαββατοκύριακο 16-17/2.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News