Η σπαρακτική κραυγή της φάλαινας στο εντυπωσιακό Καρναβάλι του Βιαρέτζο

Life
Η σπαρακτική κραυγή της φάλαινας στο εντυπωσιακό Καρναβάλι του Βιαρέτζο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κοινωνικό μήνυμα μέσα από ένα εντυπωσιακό άρμα

Κραυγή αγωνίας εκφράζει η φάλαινα – άρμα ενός από τα σημαντικότερα καρναβάλια στην Ιταλία.

Πρόκειται για το Καρναβάλι του Βιαρέτζο που και φέτος κατάφερε να ξεχωρίσει, όχι μόνο για τα εντυπωσιακά του άρματα, αλλά και για τα επίκαιρα μηνύματα -πολιτικά ή κοινωνικά- που επιχειρεί να περάσει.

Στο φετινό καρναβάλι που ξανά αγγίζει την τελειότητα, μία πλειάδα από θέματα που απασχολούν την κοινωνία της Ιταλίας, όπως ο παιδικός εκφοβισμός, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η μετανάστευση και αρκετή δόση πολιτικού σχολιασμού. Γίνεται αναπαράσταση όλων αυτών των θεμάτων με έναν ευφάνταστο και αρκετά ενδεικτικό—ευτράπελο ή δηκτικό τρόπο.

Ιδιαίτερη εντύπωση όμως έχει προκαλέσει το άρμα Alta Marea του Ρομπέρτο Βανούτσι, που έχει ως θέμα του την θαλάσσια ρύπανση κι αναπαριστά μία τεράστια φάλαινα 20 μ. που πνίγεται από ένα συμπαγές κύμα από πλαστικές σακούλες.

Ο τίτλος του άρματος είναι ένα ευφυές λογοπαίγνιο, ανάμεσα στις έννοιες «ανοικτή θάλασσα» και «ψηλή παλίρροια», που υπογραμμίζει πόσο πολύ τα πλαστικά απορρίμματα έχουν μετατρέψει τους ωκεανούς και τις θάλασσες σε «σκουπιδοτενεκέ της ανθρωπότητας».

Ο Βανούτσι είναι ένας από τους πιο εμβληματικούς καλλιτέχνες στο Καρναβάλι του Βιαρέτζο: κατασκευάζει γιγάντια άρματα από παπιέ-μασέ από το 1999 και ήδη έχει κερδίσει δύο φορές στον διαγωνισμό: η πρώτη το 2003 με το άρμα «Ο έξυπνος εγκέφαλος» και το 2010 με το «Μία μοναδική μητέρα, η Γη μας», που είχε ως κύριους χαρακτήρες έναν λευκό κι έναν μαύρο κύκνο, που το ιδεώδες αγκάλιασμά τους αποτελούσε ένα ηχηρό σχόλιο κατά του ρατσισμού.

«Αφότου παρουσίασα το προσχέδιο του άρματος, το θέμα έχει γίνει ακόμη πιο ανησυχητικά επίκαιρο, είναι ένα πρόβλημα που αφορά όλους μας. Πάντοτε άκουγα να μιλούν για το ‘νησί από πλαστικά’ αλλά αφότου έδειξαν την ύπαρξή του, σε όλη τη σκληρότητα της εικόνας του, έμεινα κατάπληκτος. Και μου ήλθε στο μυαλό η σύνθεση αυτή», τονίζει ο Βανούτσι, εξηγώντας πώς δημιουργήθηκε αυτή η σπαρακτική κραυγή της φάλαινας «ενός από τα μεγαλύτερα θηλαστικά, που όμως είναι ταυτόχρονα και το πιο ευάλωτο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News