default-image

Τα σημάδια που δείχνουν ότι εργάζεσαι σε ένα τοξικό περιβάλλον

Life
Τα σημάδια που δείχνουν ότι εργάζεσαι σε ένα τοξικό περιβάλλον

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πότε το εργασιακό περιβάλλον σε "αρρωσταίνει"

Αγχωτικοί ρυθμοί, κακεντρεχή σχόλια, επιθετικότητα και έλλειψη δημιουργικότητας συχνά διαμορφώνουν δύσκολες εργασιακές συνθήκες. Τα σημάδια που αποδεικνύουν ότι το περιβάλλον εργασίας σου αναφέρονται Reader's Digest. 

1) Bullying:

Δεν το συναντάμε μόνο στο σχολικό περιβάλλον. Στην περιβάλλον εργασίας υπάρχει με διάφορες μορφές: με καβγάδες, με έντονα ξεσπάσματα θυμού από την εργοδοσία προς τους εργαζόμενους, με προσβολές, με απειλές τύπου «...αλλιώς θα απολυθείς». Είναι ένας ακόμα παράγοντας που κάνει την καθημερινότητά σου ένα κολαστήριο.

2) Kακεντρεχή σχόλια μεταξύ συναδέλφων:

Κουτσομπολιό, αδιακρισία και σχόλια μικροπρέπειας και αναξιοπρέπειας σε «πηγαδάκια». Όταν βλέπεις άτομα που ασχολούνται συνεχώς «με τη ζωή των άλλων» κράτα αποστάσεις ασφαλείας.

3) Όταν δεν ακούς ποτέ μια καλή κουβέντα. Από κανέναν.

Γκρίνια, αλληλοκατηγορίες, παράπονα, φωνές. Όταν δεν ακούς ποτέ, τίποτα καλό, από κανέναν, τότε αυτό είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι εργάζεσαι σε ένα τοξικό περιβάλλον.

4) Δεν υπάρχει ωράριο- Οι ώρες εργασίας συνθλίβουν κάθε ευκαιρία για χαλάρωση μέσα στην ημέρα:

Σίγουρα, το τυπικό 8ωρο, ιδίως στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, δεν συναντάται εύκολα. Οι στόχοι είναι μεγάλοι και οι απαιτήσεις, επίσης. Όταν, όμως, η εργασία σε καθημερινή βάση, δεν έχει κανένα χρονικό όριο, τότε με γεωμετρική πρόοδο, κούραση και ψυχική κόπωση κάνουν την εμφάνισή τους. Αν, μάλιστα, η δουλειά δεν σταματά ακόμα κι όταν επιστρέφεις στο σπίτι, τότε, σύμφωνα με έρευνες, υπάρχει υψηλός κίνδυνος εμφάνισης κατάθλιψης.

5) To άγχος σου είναι συνεχώς στο κόκκινο:

Όταν νιώθεις έναν κόμπο στο λαιμό και ένα σφίξιμο στο στομάχι ακόμα και στην σκέψη ότι «Αύριο πάλι δουλεύεις», τότε κάτι πάει λάθος. Το σώμα πάντα μας μιλά, άσχετα αν πολλές φορές κάνουμε ότι δεν το ακούμε. Οταν νιώθεις το άγχος να σε τρώει και να «καταπίνεις με δυσκολία» όσο βρίσκεσαι στο γραφείο, τότε σωστά κατάλαβες: βρίσκεσαι σε ένα τοξικό περιβάλλον.

6) Όταν φοβάσαι να μιλήσεις -Γιατί ξέρεις ότι θα σε κριτικάρουν:

Όταν δουλεύεις, χάνοντας τον εαυτό σου. Η κριτική είναι αναπόφευκτη στο εργασιακό περιβάλλον. Υπάρχουν δύο είδη: η κριτική που μας επισημαίνει λάθη και μας βελτιώνει και η κριτική που εμποδίζει την προσωπική έκφραση και προκαλεί φόβο και ανασφάλεια. Αν δέχεσαι συνεχώς το δεύτερο είδος κριτικής και νιώθεις διαρκώς αρνητικά συναισθήματα, τότε η δημιουργικότητα συνθλίβεται και η απόδοση πέφτει.

7) Όταν η οικογένεια και οι φίλοι σου παρατηρούν αλλαγή στην συμπεριφορά σου λόγω της δουλειάς:

Πολλές φορές σύμφωνα με το bovary.gr τις αλλαγές στη συμπεριφορά μας δεν τις αντιλαμβανόμαστε ή αρνούμαστε να τις συνειδητοποιήσουμεΈνα τοξικό περιβάλλον εργασίας προκαλεί θυμό, νεύρα, επιθετικότητα. Αν οι γύρω σου, σού επισημάνουν την αλλαγή στη συμπεριφορά σου, κινητοποιήσου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News