Life

Έλληνας ηθοποιός που έγινε... σεφ στην Κίνα μιλά για τη σχέση των Κινέζων με τον Καζαντζάκη

Σημαντική είναι η θέση του σπουδαίου Νίκου Καζαντζάκη για τους Κινέζους, σύμφωνα με το Μιχάλη Μανιάτη

Είναι γνωστό ότι η φήμη του σπουδαίου Κρητικού λογοτέχνη, Νίκου Καζαντζάκη, είναι διαδεδομένη σε ολόκληρο τον κόσμο…

Αυτό που δε γνωρίζαμε, όμως, είναι ότι για τους Κινέζους ο Νίκος Καζαντζάκης είναι ένας εκ των πλέον σημαντικών λογοτεχνών σε ολόκληρη τη Δύση.

Τα παραπάνω ανέφερε, σε συνέντευξή του σε Ελληνικό περιοδικό, ο ηθοποιός Μιχάλης Μανιάτης, ο οποίος, μετανάστευσε στην Κίνα και μίλησε για τη ζωή του εκεί.

(Ο πρώην ηθοποιός και νυν σεφ στην Κίνα, Μιχάλης Μανιάτης)

Τα κύρια «σημεία» της συνέντευξης:

Μέσα σε μια βραδιά αποφάσισες να φύγεις;

«Μαγείρεψα για κάποιους φίλους μου μια Καθαρά Δευτέρα 25 διαφορετικά σαρακοστιανά πιάτα, δικής μου έμπνευσης, κάποιος φίλος που έφαγε εντυπωσιάστηκε πάρα πολύ και μετά από ένα μήνα μου είπε να πάω στην Κίνα. Βρέθηκα στην Κίνα ως καλεσμένος, γιατί δεν έχω δικαίωμα να δουλέψω εκεί.»

Ο Καζαντζάκης είναι σχεδόν ο πιο σημαντικός δυτικός συγγραφέας για τους Κινέζους. Διδάσκεται ως ξεχωριστό μάθημα στα κινεζικά πανεπιστήμια.

Για ποιο λόγο δεν έχεις δικαίωμα να δουλέψεις;

«Λόγω ηλικίας: έχουν όριο τα 60 χρόνια. Μπορείς να δουλέψεις σαν επιχειρηματίας, αλλά όχι ως υπάλληλος. […] Με φιλοξένησαν σε ένα ξενοδοχείο και το αντάλλαγμα ήταν αντί να πληρωθώ, να κάνω πράγματα για το ξενοδοχείο: Τους βοήθησα να αναμορφώσουν τους χώρους του και δημιουργήθηκε το ένα τους εστιατόριο σε ελληνικό, το “A taste of Greece”. Το εστιατόριο θεωρήθηκε ως ένα από τα τρία, καλύτερα του Πεκίνου.»

Τι λένε για το ελληνικό φαγητό, ποιο είναι το αγαπημένο τους, εκείνο που ζητούν να τρώνε περισσότερο;

«Στο εστιατόριο δεν έκανα μοντέρνα ελληνική κουζίνα, αλλά παραδοσιακή, από ντολμαδάκια και λαχανοντολμάδες, μέχρι τζατζίκι, κεφτέ με κόκκινη σάλτσα και μακαρόνια. Τα δέχονται με απίστευτη αγάπη. Όλα τα φαγητά μου είναι 60 πιάτα και… φεύγουν όλα. Γιουβέτσι, κόκορας κρασάτος… Όταν ήμουν μικρός, το όνειρο μου ήταν να γίνω μάγειρας στα καράβια. Ήθελα πάντα ταξίδια και να δημιουργώ. Το φαγητό για μένα είναι τέχνη.»

Δείτε το βίντεο στο οποίο ο ηθοποιός περιγράφει τη νέα του ζωή στην Κίνα:

Σχόλια