Τριάντα χρόνια γεμάτα πάθος! Ο χορός μέσα από τα μάτια μιας χορεύτριας

Life
Τριάντα χρόνια γεμάτα πάθος! Ο χορός μέσα από τα μάτια μιας χορεύτριας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τριάντα χρόνια πάθος, αγάπη, συναισθήματα… 30 χρόνια χορός για την «Κλαίρη» που δίδαξε σε δεκάδες παιδιά τι σημαίνει πειθαρχία και δουλειά… δουλειά για κάτι που αγαπάς!

Η Claire Patrigot γιόρτασε το 1998 τα 10 χρόνια, το 2008 τα 20 χρόνια και φέτος… τα 30 χρόνια της σχολής της, μία σχολή που έχει βγάλει επαγγελματίες, πολλοί από τους οποίους έχουν φύγει στο εξωτερικό και πλέον κάνουν το πάθος τους δουλειά!

17 μαθητές της σχολής λοιπόν που έφυγαν στο εξωτερικό, γυρνούν αυτό το καλοκαίρι στην Κρήτη προκειμένου να δώσουν το «παρών» στα… γενέθλια! Και πώς αισθάνεται η δασκάλα τους γι’ αυτό;

Μιλώντας στο neakriti.gr, η Claire Patrigot δηλώνει «ευτυχισμένη, τυχερή που οι μαθητές μου έχουν ακολουθήσει τη δική τους διαδρομή στο χορό. Είναι ευτυχία όταν καταφέρνεις να μεταφέρεις το πάθος σου και στους άλλους. Νιώθω πλήρη ικανοποίηση.».

Το θέμα της επετειακής παράστασης είναι η γυναίκα. Οι χορογραφίες λοιπόν, περιστρέφονται γύρω από τη γυναίκα ως μάνα, ως εργαζόμενη… γενικότερα σε όλους τους ρόλους της, ενώ πολλές χορογραφίες θα βασίζονται σε γυναικείες προσωπικότητες που στιγμάτισαν με το δικό τους τρόπο τον κόσμο:

«Ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι είχα τηλεφωνήσει στους παλιούς μου μαθητές που πλέον δουλεύουν στο εξωτερικό. Τους είπα τη θεματολογία και από ‘κει και πέρα ανέλαβε ο καθένας να κάνει τη χορογραφία του και να μας την παρουσιάσει».

Γιατί να ξεκινήσει κάποιος το χορό;

Η Claire Patrigot απαντά σ’ αυτή την ερώτηση, η απάντηση της οποίας είναι για πολλούς αυτονόητη, όμως μέσα από τα μάτια μιας έμπειρης χορεύτριας, η απάντηση είναι διαφορετική:

«Ο χορός διαμορφώνει το χαρακτήρα του παιδιού, του μαθαίνει την πειθαρχεία και τη συνέπεια. Το σεβασμό, την όρεξη για δουλειά. Ο χορός ωριμάζει τον άνθρωπο και τον διδάσκει να ξεπερνά τον εαυτό του. Ο χορός είναι σχολείο!».   

Και ο χορός, όπως τονίζει η Claire Patrigot, χρειάζεται πολλές θυσίες: «μιλάμε για μία ζωή γεμάτη πειθαρχεία και γεμάτη θυσίες. Θέλει σωστή διατροφή και ο μαθητής πρέπει να είναι συνεπής στα μαθήματά του αν θέλει να συνεχίσει. Το να ξενυχτάει ή να πίνει και μετά να έρχεται στο μάθημα, δεν είναι καλό».

Όμως πώς ήταν για την ίδια μία νέα αρχή, ένα νέο ξεκίνημα στην Ελλάδα, σε μία χώρα που πριν 30 χρόνια δε γνώριζε τόσα πολλά για το χορό; Πόσο δύσκολο ήταν να έρθει από τη Γαλλία όπου σπούδασε, και να εγκατασταθεί στην Κρήτη; «Η αρχή ήταν πολύ δύσκολη», μας λέει, «όταν ήρθα στην Ελλάδα, τα παιδιά δεν ήξεραν από πειθαρχία. Η πειθαρχεία ξεκινά από τα μαλλιά που πρέπει να είναι σωστά πιασμένα, από τα παπούτσια, το κορμάκι, και μετά έρχονται όλα τα υπόλοιπα… Όμως μ’ αρέσει τόσο πολύ αυτό που κάνω οπότε δεν το άφησα και τα κατάφερα. Μ’ αρέσει πολύ η επικοινωνία με τα παιδιά, και στόχος μου είναι αυτός: όταν ο μαθητής βγει από την αίθουσα, να έχει εμπεδώσει όσα έμαθε.».

Από το μπαλέτο στους αφρικάνικους χορούς

«Κατενθουσιασμένα είναι τα παιδιά που μαθαίνουν διάφορα είδη χορών» δηλώνει η Claire Patrigot.

«Και στην παράσταση θα χορέψουν φλαμένγκο, Ινδικούς, Αφρικάνικους χορούς, μπαρόκ και ένα σορό άλλα είδη.».

Ο χορός είναι μία γλώσσα που την καταλαβαίνουν όλοι και με την οποία μπορούν να «μιλήσουν» άνθρωποι όλων των εθνικοτήτων. Από το ένα άκρο της γης ως το άλλο, την αντιλαμβάνονται και επικοινωνούν. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι άνθρωποι που ζουν και εργάζονται στην Κρήτη, έχουν την ικανότητα και τη δυνατότητα να μάθουν χορούς που ξεκινούν από την Αφρική ή την Ισπανία, όμως μπορούν να ταξιδέψουν και να μαγέψουν τους πάντες!

Δείτε αποσπάσματα από τις πρόβες:

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fclaire.gouvianaki.92%2Fvideos%2F1077268242427873%2F&show_text=0&width=267 

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Ιουλίου και ώρα 21:30 στο Τεχνόπολις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News