Πώς «γεννήθηκαν» τα τζιν;

Life
Πώς «γεννήθηκαν» τα τζιν;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η δημιουργία των τζιν παντελονιών, η γέννηση της Κικής Δημουλά, η 2η απόπειρα δολοφονίας του Ελευθέριου Βενιζέλου, αλλά και απόβαση στη Νορμανδία είναι μόνο μερικά από τα γεγονότα που «σημάδεψαν» την ιστορία της 6ης Ιουνίου.

Σαν σήμερα, το 1850, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το παντελόνι τζιν

Στα μέσα του 19ου αιώνα, ο Λιβάι Στρος, ένας 20χρονος Βαυαρός μετανάστης, ξεκινά από τη Νέα Υόρκη για την Καλιφόρνια, ακολουθώντας - όπως τόσοι άλλοι εκείνη την περίοδο - το “κάλεσμα” του χρυσού.

Ο Στρος πουλούσε στους χρυσοθήρες το ανθεκτικό καραβόπανο που λέγεται πως ήταν το υλικό με το οποίο κατασκευάστηκαν τα πανιά στις καραβέλες “Νίνα”, “Πίντα” και “Σάντα Μαρία” του Χριστόφορου Κολόμβου: Οι χρυσοθήρες χρησιμοποιούσαν το καραβόπανο για να φτιάξουν σκηνές και σκέπαστρα για τα βαγονέτα.

Ο Στρος είχε τότε τη φαεινή ιδέα να χρησιμοποιήσει το καραβόπανο για να φτιάξει παντελόνια ανθεκτικά στις κακουχίες της Άγριας Δύσης. Τα παντελόνια τζιν παρουσιάζονται για πρώτη φορά στις 6 Ιουνίου του 1850 κι από την πρώτη στιγμή έγιναν ανάρπαστα. Λόγω της γενοβέζικης καταγωγής τους (ο Κολόμβος είχε γεννηθεί στη Γένοβα), «τζένοαν» για τους Αμερικανούς, το νέο ένδυμα ονομάστηκε “τζιν”.

Λίγο αργότερα, ο Στρος αποφάσισε να αντικαταστήσει το καραβόπανο με γαλλικό βαμβακερό ύφασμα, προκειμένου να είναι λιγότερο σκληρό και να μην προκαλεί ερεθισμούς στους χρυσοθήρες. Το εν λόγω ύφασμα ονομαζόταν Serge de Nimes κι έγινε γνωστό ως... “ντένιμ” (που στα ελληνικά σημαίνει δίμιτο).

Τα πρώτα τζιν παντελόνια που δημιουργήθηκαν ήταν μπεζ και κυριαρχούσαν, περίπου, μέχρι το 1860, όποτε και ο Στρος αποφάσισε να αντικαταστήσει το μπεζ ύφασμα, με το - γνωστό σε όλους μας - μπλε, ώστε τα παντελόνια να λερώνονται λιγότερο.

Άλλο ένα πρόβλημα που είχε να αντιμετωπίσει ο Στρος ήταν οι τσέπες των τζιν παντελονιών, οι οποίες – σύμφωνα με τους εργάτες – σκίζονταν πολύ εύκολα. Έτσι, το 1874 και σε συνεργασία με τον Τζέικομπ Ντέιβις, πρόσθεσε τις μεταλλικές κόπιτσες στις τσέπες του παντελονιού και τα πρώτα μπλε τζιν παντελόνια, όπως τα γνωρίζουμε μέχρι και σήμερα, πωλήθηκαν στην τιμή των 13 δολαρίων η δωδεκάδα.

Μέχρι και το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, το τζιν παντελόνι παρέμενε ένα ρούχο εργασίας, το οποίο τη δεκαετία του 1950 «εξαπλώθηκε» σε όλα τα στρώματα της Αμερικανικής κοινωνίας.

Στην Ευρώπη, το τζιν ανέδειξε ο Γάλλος σχεδιαστής μόδας, Ιβ Σεν Λορέν, όταν το πρωτοπαρουσίασε στις πασαρέλες του, στις αρχές της δεκαετίας του 1970. 

Η μεγάλη ποιήτρια Κική Δημουλά

Το ημερολόγιο έδειχνε 6 Ιουνίου του 1931 όταν γεννιέται στην Αθήνα η μεγάλη Ελληνίδα ποιήτρια της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς Κική Δημουλά. Το πατρικό της όνομα ήταν Βασιλική Ράδου και οι γονείς της κατάγονταν από την Καλαμάτα.

Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1952 με την ποιητική συλλογή “Ποιήματα”, την οποία λίγο αργότερα αποκήρυξε, αποσύροντάς την από την κυκλοφορία. Από το 1956 έως το 2010 έχει εκδώσει συνολικά 14 συλλογές. Το 1972 τιμήθηκε με το Β' Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή “Το λίγο του κόσμου”, το 1989 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή “Χαίρε Ποτέ”, το 1996 με το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για τη συλλογή “Η εφηβεία της λήθης” και το 2001 με το Αριστείο των Γραμμάτων της Ακαδημίας Αθηνών, για το σύνολο του έργου της.

Εξάλλου, το 2001 της απονεμήθηκε και ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τέλος, το 2002 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ το 2010 τιμήθηκε με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας, επίσης, για το σύνολο του έργου της.

Η 2η απόπειρα δολοφονίας του Βενιζέλου

Ήταν 6 Ιουνίου του 1933, όταν έλαβε χώρα η δεύτερη απόπειρα δολοφονίας του Ελευθέριου Βενιζέλου. Η ένοπλη επίθεση σημειώθηκε αργά το βράδυ, την ώρα που ο Βενιζέλος επέστρεφε μαζί με τη σύζυγό του, Έλενα, από την Κηφισιά, όπου είχαν μεταβεί για επίσκεψη στο σπίτι της Πηνελόπης Δέλτα.

Στη λεωφόρο Κηφισίας, στο ύψος του Αμαρουσίου, το αυτοκίνητο του ζεύγους, αλλά και το όχημα ασφαλείας του Βενιζέλου δέχονται μαζικά πυρά. Η επίθεση διαρκεί περίπου μισή ώρα, μέχρι που το αυτοκίνητο του Κρητικού πολιτικού καταφέρνει να ξεφύγει. Ο σωματοφύλακάς του Μαρκάκης, που επέβαινε στο όχημα ασφαλείας, τραυματίζεται θανάσιμα, ωστόσο ο Βενιζέλος είχε γλιτώσει ξανά...

Η απόβαση στη Νορμανδία

Εξάλλου, στις 6 Ιουνίου του 1944 λαμβάνει χώρα η περίφημη D-Day: Οι σύμμαχοι αποβιβάζονται στη Νορμανδία, ξεκινώντας τη μεγάλη αντεπίθεση εναντίον των ναζί. Πρόκειται για την περίφημη “Απόβαση στη Νορμανδία”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News