default-image

Τσελεμεντές: Η ζωή εκείνου που συνέδεσε το όνομα του με την ελληνική μαγειρική

Life
Τσελεμεντές: Η ζωή εκείνου που συνέδεσε το όνομα του με την ελληνική μαγειρική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ημερολόγιο έδειχνε 2 Μαρτίου όταν έφυγε από τούτο τον κόσμο, ο άνθρωπος που συνέδεσε όσο κανένας άλλος στη χώρα μας το όνομα του με την ελληνική μαγειρική, ο Νικόλαος Τσελεμεντές.

Βίος και πολιτεία του Νικόλαου Τσελεμεντέ

Στις 2 Μαρτίου του 1958 αφήνει την τελευταία του πνοή στην Αθήνα ο Έλληνας σεφ και μεγάλος δάσκαλος της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής Νικόλαος Τσελεμεντές. Γεννήθηκε το 1878 στα Εξάμπελα της Σίφνου, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα. Αρχικώς εργάστηκε σε συμβολαιογραφείο, ωστόσο στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη μαγειρική, εργαζόμενος στο εστιατόριο του θείου του. Σπούδασε για ένα χρόνο μαγειρική στη Βιέννη και το 1910 άρχισε να εκδίδει το περιοδικό “Οδηγός Μαγειρικής”, το οποίο περιείχε ελληνικές και διεθνείς συνταγές, αλλά και διατροφικές συμβουλές. Το 1926 εκδίδεται ο περίφημος “Οδηγός Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής” του Νικολάου Τσελεμεντέ, που ήταν ο πρώτος ολοκληρωμένος οδηγός μαγειρικής που κυκλοφορούσε στην Ελλάδα. Το βιβλίο γνώρισε τεράστια εκδοτική επιτυχία, με αποτέλεσμα τα επόμενα χρόνια να ανατυπωθεί πολλάκις. Εξάλλου, το 1950 ο Τσελεμεντές εξέδωσε στα Αγγλικά το βιβλίο “Greek Cookery”. Σημειώνεται, τέλος, ότι ο Νίκος Τσελεμεντές είχε ισχυρές επιρροές από τη γαλλική κουζίνα. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο οι Ελληνίδες νοικοκυρές έμαθαν τη... μπεσαμέλ και το πιροσκί.

Ο Λένιν, η ίδρυση της Διεθνούς και το ΣΕΚΕ

Σαν σήμερα, στις 2 Μαρτίου του 1919, ιδρύεται στη Μόσχα η Τρίτη Διεθνής Ένωση των Κομμουνιστικών Κομμάτων, γνωστή ως Κομιντέρν ή απλά ως Διεθνής. Η Κομιντέρν δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Σοβιετικού ηγέτη Λένιν, καταγγέλλοντας τη Δεύτερη (Σοσιαλιστική) Διεθνή για τη στάση που κράτησε αναφορικά με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ιδρυτικό συνέδριο της Τρίτης Διεθνούς έλαβε χώρα από τις 2 έως τις 6 Μαρτίου του 1919. Σ’ αυτό συμμετείχαν συνολικά 52 αντιπρόσωποι από 34 κομμουνιστικά-σοσιαλιστικά κόμματα απ’ όλη τη Γη. Ο κύριος στόχος της δημιουργίας της Κομιντέρν ήταν η προώθηση της υπόθεσης της παγκόσμιας σοσιαλιστικής επανάστασης. Λειτούργησε κυρίως ως όργανο συντονισμού του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, ωστόσο ουσιαστικά η “γραμμή” της Τρίτης Διεθνούς χαρασσόταν από τη Σοβιετική Ένωση. Σημειώνεται πάντως ότι το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας (μετέπειτα ΚΚΕ) δεν είχε συμμετάσχει στο ιδρυτικό συνέδριο της Διεθνούς. Η Κομιντέρν διαλύθηκε τελικά το Μάιο του 1943, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Όταν ο Αρσένης διαγραφόταν από το ΠΑΣΟΚ

Το ημερολόγιο έδειχνε 2 Μαρτίου του 1986 όταν διαγράφεται από το ΠΑΣΟΚ ο Γεράσιμος Αρσένης. Ο Αρσένης είχε παραιτηθεί λίγους μήνες νωρίτερα από τη θέση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας λόγω διαφωνιών με τον Ανδρέα Παπανδρέου πάνω σε θέματα οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Μετά την παραίτησή του, το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας ανέλαβε ο μετέπειτα πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης. Εκτός από υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ο Αρσένης διετέλεσε ακόμη χρέη υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Παιδείας. Εξάλλου, κατά την πρώτη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ο Γεράσιμος Αρσένης υπήρξε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Πέθανε στις 19 Απριλίου του 2016, σε ηλικία 85 ετών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News