Life

Νέος φόρος & τέλος στα ζώα βιτρίνας; Αντιδράσεις για το νόμο

Τέλος στα ζώα βιτρίνας και ειδικό τέλος σε κάθε αγοραστή ζώου. Τι φέρνει ο νέος νόμος;

Τέλος στα ζώα βιτρίνας, ειδικό τέλος σε κάθε αγοραστή ζώου, ακόμη και κλιμακωτά πρόστιμα για την κακοποίηση ζώων είναι μόνο μερικές από τις προτάσεις που «φέρνει» το νέο σχέδιο νόμου το οποίο προωθείται και αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση. Πριν καν ληφθούν αποφάσεις ο νόμος έχει προκαλέσει παράπονα και προβληματισμούς καθώς διαφορετικές είναι οι απόψεις φιλόζωων, κτηνιάτρων και ιδιοκτητών pet shops.

Μια από τις αλλαγές που ενδεχομένως προωθηθούν είναι να μην «φιγουράρουν» τα ζώα στις βιτρίνες των pet shops, τουλάχιστον όχι αν δεν πληρούνται συγκεκριμένες συνθήκες.

Τέλος στα ζώα βιτρίνας;

 Όπως σημειώνει για το θέμα ο πρώην ιδιοκτήτης pet shop κ.Δαμίγος μιλώντας στο neakriti.gr «όταν οι συνθήκες διαβίωσης είναι σωστές δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τα ζώα .Εξάλλου διαθέτουμε άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος, όλα γίνονται με αυστηρότητα. Σε ότι αφορά στα πτηνά πρέπει να διαθέτει κάποιος άδεια και από το δασαρχείο, καθώς υπάρχουν για παράδειγμα κάποια είδη τα οποία απαγορεύεται να πωλούνται. Ωστόσο εμείς βλέπουμε να πωλούνται μέσω site και εντύπων...».

Για το ίδιο θέμα ο ιδιοκτήτες pet shop κ. Σμαραγδής αναφέρει «είμαστε υπέρ αυτών των προτάσεων αλλά ήδη με τους νεότερους νόμους δυσκολευόμαστε να πουλήσουμε κυρίως τα σκυλάκια. Κι αυτό γιατί αναφέρεται ρητά ότι μπορεί να κρατήσεις το σκυλάκι για 10-15 μέρες και μέπειτα πρέπει να το απομακρύνεις από το χώρο. Μόνο πλέον με προκαταβολές γίνεται σε πολλά καταστήματα η αγορά του ζώου. Οπότε ήδη τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα».

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΤΙ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ;

Πρόταση για τέλος στον αγοραστή ζώου

Μια ακόμη πρόταση που έχει «πέσει» στο τραπέζι είναι οι δήμοι να μπορούν να θεσπίσουν επιβολή ειδικού τέλος αγοραστή αλλά και πάλι υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Όπως τονίζει για το θέμα ο κ. Δαμίγος «πως λοιπόν θα μπορούν να το κάνουν αυτό οι δήμοι , όταν δεν ελέγχονται καν άτομα που πουλάνε ανεξέλεγκτα ζώα. Εδώ δεν το έχει κάνει η εφορία! Χιλιάδες άτομα πουλάνε με παράνομο τρόπο ζώα στο διαδίκτυο ενώ κανονικά απαγορεύεται και η πώληση συγκεκριμένων πτηνών.  Ένα μαγαζί πλέον δέχεται πιέσεις από όλες τις πλευρές: εφορία, κράτος ,δήμο κλπ.Εγώ δεν λέω όχι στο νόμο, αλλά ο νόμος να μην ισχύει μόνο για τα μαγαζιά, αλλά πρώτα για όλους αυτούς που δεν αποδίδουν τίποτα στο κράτος, τους «αλεξιπτωτιστές» σε αυτό το χώρο».

Σύμφωνα με τον κ.Σμαραγδή «δεν νομίζω ότι θα διστάσει κάποιος να πάρει ζώο λόγω του τέλους, αλλά γενικότερα δεν αγοράζουν πλέον τετράποδα. Μάλιστα είναι τόσο δύσκολα πλέον τα πράγματα που απαιτείται άδεια υγειονομικού ,καθώς διαφορετικά δεν μπορείς να έχεις ζώα. Σκεφτείτε πόσο αυστηρές είναι ήδη οι συνθήκες για εμάς…».

Σύφμωνα με το σχέδιο νόμου προβλέπεται ακόμη αυστηροποίηση στις ποινές σε περιπτώσεις κακοποίησης ζων.

Οι αλλαγές

Ενδεικτικά σύμφωνα με το "Έθνος", τα βασικά του σημεία του νόμου που θα τεθεί σε διαβούλευση είναι: 

  • Δημιουργείται ειδικό «Ταμείο Ζωοφιλίας», στο οποίο θα πηγαίνουν και τα έσοδα από τα πρόστιμα. Οι πόροι του ταμείου θα έχουν στόχο την οικονομική ενίσχυση σε Δήμους και δομές φιλοξενίας και περίθαλψης αδέσποτων ζώων.
  • Ειδικό τέλος αγοραστή θα επιβάλλεται σε κάθε αγοραστή ζώου. Από την πληρωμή του εξετάζεται η εξαίρεση υιοθετούν ζώο από δομές αδέσποτων, όσων χρειάζονται ζώα για λόγους υγείας (σκύλοι-οδηγοί τυφλών), όσων αγοράζουν στειρωμένα ζώα και όσων έχουν χαμηλά εισοδήματα.
  • Εξετάζεται και η επιβολή ενός μικρού τέλους σε κάθε προϊόν που θα πωλείται από κτηνιατρικά καταστήματα.
  • Διερευνάται πρόταση για κατάργηση των ζώων-βιτρίνας. Έτσι, όποιος πουλάει ένα ζώο θα πρέπει να του έχει εξασφαλίσει συνθήκες ευζωίας ανάλογες με ενός εκτροφείου (4 τετραγωνικά μέτρα χώρου, αερισμός, κλπ).
  • Κλιμακωτά πρόστιμα για τις περιπτώσεις κακοποίησης ζώων ώστε να βεβαιώνονται οι παραβάσεις, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει.

Οι ιδιοκτήτες των pet shops ζητούν να υπάρχει αλλαγή στην παιδεία και την αγωγή των παιδιών τα οποία θα πρέπει να μάθουν να αγαπάνε τα ζώα και τα κατοικίδια από πολύ μικρή ηλικία καθώς όταν πλέον γίνουν ενήλικες είναι δύσκολο να αλλάξουν αντιλήψεις όσοι νόμοι κι αν εφαρμοστούν και όσο αυστηρές κι αν γίνουν οι ποινές.

Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια