Life

Γιατί οι ψυχικές ασθένειες είναι... τέρατα; (photos)

Ο Βρετανός καλλιτέχνης Toby Allen, χρησιμοποιεί την  τέχνη του, όχι μόνο για να ενημερώσει για διάφορες ψυχικές ασθένειες που «βασανίζουν» μεγάλο μέρος του πληθυσμού παγκοσμίως, αλλά κάνει και μία προσπάθεια για να τις καταπολεμήσει, ζωγραφίζοντας τες, ως… τέρατα.

Ο καλλιτέχνης από το Ηνωμένο Βασίλειο, χρησιμοποιεί την τέχνη του για να ρίξει φως σε αυτές τις ασθένειες με την ελπίδα να τις καταστήσει περισσότερο διαχειρίσιμες.

Η αγχώδης διαταραχή, η σχιζοφρένεια και η κατάθλιψη είναι μερικές μόνο από τις πιο κοινές ψυχικές ασθένειες, από τις οποίες οι άνθρωποι υποφέρουν.

Ο Allen απεικονίζει τις ψυχικές ασθένειες ως τέρατα, το καθένα με πλήρη σύντομο οδηγό περιγραφής για το τι είναι ικανά να κάνουν αυτά τα τέρατα. Ο Allen έγραψε σε ένα e-mail στην Huffington Post πως, «Θέλω να κάνω τους ανθρώπους να γνωρίζουν πόσο επιζήμιες είναι αυτές οι ασθένειες και πόσο μεγάλο εμπόδιο είναι για εκείνους που υποφέρουν από αυτές.»

Η ιδέα ξεκίνησε ως ένας μηχανισμός αντιμετώπισης για τον Allen, και μετατραπεί έκτοτε σε μια ολόκληρη συλλογή από τέρατα που όλοι έχουμε αντιμετωπίσει ένα από αυτά, πάρα πολλές φορές.

«Το έργο προέρχεται από το γεγονός πως φαντάστηκα τις δικές μου ανησυχίες ως τέρατα και βρίσκοντας ότι είναι μια καθαρτική διαδικασία επούλωσης να τα ζωγραφίσω. Αυτό τα έκανε να νιώθουν αδύναμα και ήμουν σε θέση να κοιτάξω τη δική μου αγχώδη διαταραχή με ένα κωμικό τρόπο.»

Ο Allen ελπίζει πως η σειρά «Real Monsters», βοηθάει τους άλλους όσο τον βοήθησε.

Είπε, «Ελπίζω να βοηθάει [ανθρώπους] να δουν την ασθένειά τους σε ένα διαφορετικό φως, που τις κάνει να φαίνονται πιο εύχρηστες.»

Αγχώδης διαταραχή

Το τέρας της  αγχώδους διαταραχής είναι αρκετά μικρό, για να καθίσει στον ώμο του θύματος του και να ψιθυρίζει πράγματα στο ασυνείδητο του, προκαλώντας σκέψεις γεμάτες φόβο και παράλογες ανησυχίες. Το τέρας της αγχώδους διαταραχής θεωρείται συχνά αδύναμο σε σύγκριση με τα άλλα, όμως είναι από τα πιο κοινά και είναι πολύ δύσκολο να το ξεφορτωθείς.

Φέρνουν συχνά μικρά αντικείμενα που συνδέονται με τις ανησυχίες των θυμάτων τους όπως ρολόγια τα οποία αντιπροσωπεύουν έναν κοινό, αλλά παράλογο φόβο πραγμάτων που ποτέ δεν μπορούν να συμβούν. Κανείς δεν έχει δει ποτέ το πρόσωπο του τέρατος της αγχώδους διαταραχής γιατί φοράει πάντα ένα κρανίο ως μάσκα.

Αποφευκτική διαταραχή της προσωπικότητας

Το τέρας της αποφευκτικής διαταραχής της προσωπικότητας είναι ένα τέρας παρόμοιο με το κοινωνικό άγχος, αλλά πολύ μικρότερο σε μέγεθος και προτιμά να ζει πάνω από την επιφάνεια του εδάφους. Ξοδεύουν περισσότερο χρόνο κρυμμένα στα δέντρα, χρησιμοποιώντας τα φτερά τους που μοιάζουν με φύλλο, για να καλυφθούν και να κρύβονται από οποιονδήποτε ή οτιδήποτε είναι γύρω τους.

Έχουν μια αντιαισθητική εμφάνιση, για να αποκρούσουν τυχόν επαφές με άλλα τέρατα αλλά στην πραγματικότητα είναι καλά και ευγενικά πλάσματα, που έχουν λεπτή ομορφιά την οποία ακόμη και τα ίδια τα  πλάσματα συνήθως αγνοούν. Αλληλεπιδρούν με τα θύματά τους αθώα, το μόνο που επιθυμούν είναι να είναι φιλικά, αλλά άθελά τους περνάνε τις δικές τους ανησυχίες και τους φόβους τους στο θύμα, με μεταδοτικά σπόρια που αποβάλλονται από τις ουρές τους.

Μεθοριακή διαταραχή προσωπικότητας

Το τέρας της μεθοριακής διαταραχής προσωπικότητας είναι ένα από τα πιο λεπτεπίλεπτα, αλλά ίσως και ένα από τα πιο μοχθηρά τέρατα. Μαζεύονται σε μικρά σμήνη γύρω από τα θύματά τους και χρησιμοποιούν φερομόνες για να αυξήσουν τα συναισθήματα του θύματος, πριν τραφούν από τις συναισθηματικές του ενέργειες. Τρέφονται από κάθε συναίσθημα, αλλά τείνουν να προτιμούν συναισθήματα κατάθλιψης.

Το τέρας είναι φτιαγμένο σχεδόν εξ ολοκλήρου από διαφανή πάγο, που το καθιστά αόρατο. Μόνο το φύλλο σε σχήμα σφενδάμου στην ουρά του, είναι ορατό στο γυμνό μάτι και μοιάζει με ένα πεσμένο φύλλο. Κατά καιρούς, όταν το τέρας καταβροχθίζει σε μεγάλο βαθμό, ένα δεδομένο συναίσθημα, μπορεί να κατακλυστεί και να συντριφτεί όπως το γυαλί.

Σχιζοφρένεια

Το τέρας της σχιζοφρένειας είναι ένα άθλιο πλάσμα που χειρίζεται τα θύματά του, ώστε να πράξουν αυτά που επιθυμεί. Χρησιμοποιεί παραισθησιογόνα αέρια σε μορφή έκκρισης από τους πόρους στο υπογάστριο του, ώστε να ελέγξει και να επηρεάσει τους άλλους να κάνουν ό, τι θέλει. Τα θύματα του σχετίζονται με το τέρας μέσω μιας δυνατής και ελεγκτικής φωνής μέσα στο υποσυνείδητό τους.

Συχνά συνοδεύεται από άλλα τέρατα όπως αυτό της παράνοιας, με εκείνο της σχιζοφρένειας στην ανάληψη ενός επίσημου ηγετικού ρόλου, σε συμμορία της μαφίας. Είναι σπάνια και τους αρέσει να κρύβονται στις σκιές.

Κατάθλιψη

Το τέρας της κατάθλιψης αιωρείται τριγύρω ατέλειωτα, καλύπτοντας πάντα τα μάτια του για να κρυφτεί από τον έξω κόσμο. Εξαιτίας αυτού χτυπά πάντα σε ανθρώπους ή σε άλλα τέρατα, προκαλώντας περισσότερη αγωνία στον εαυτό του κάθε φορά.

Η μόνη του ανακούφιση είναι, όταν τυλίγει την υγρή ουρά του, γύρω από το θύμα και μοιράζεται την κατάθλιψη μαζί του. Το θύμα δεν γνωρίζει το τέρας, αλλά θα αποκτήσει ένα σφίξιμο και θα αναπτύξει μια κατάσταση βαθιάς κατάθλιψης. Εν τω μεταξύ, το τέρας απορροφά το καθένα θετικό συναίσθημα από τον οικοδεσπότη του, έως ότου γεμίσει και προχωρήσει σε άλλον ξενιστή.

Παράνοια

Το τέρας της παράνοιας χρησιμοποιεί τα ψηλά αυτιά του σαν ραντάρ, σαρώνοντας την περιοχή για οποιαδήποτε δραστηριότητα.

Στην πραγματικότητα, τα αυτιά του τέρατος είναι σχεδόν άχρηστα λόγω του περιορισμένου κουλουριαστού χόνδρου και του πυκνού τριχώματος, έτσι ώστε ο ήχος συχνά να συγχέεται και να είναι υπόκωφος, κάτι που σημαίνει πως η παράνοια αρκετά συχνά ακούει το λάθος πράγμα, το οποίο στη συνέχεια περνά στο θύμα του.

Τρέφονται με τα συναισθήματα του άγχους του φόβου που άθελά τους δημιουργούν εντός των θυμάτων τους και συνεργάζονται με άλλα τέρατα όπως τη σχιζοφρένεια και την αγχώδη διαταραχή, με τις  οποίες μοιράζονται παρόμοια βιολογία.

Διπολική διαταραχή (παλαιότερα γνωστή ως μανιοκατάθλιψη)

Το τέρας της διπολικής διαταραχής είναι στην πραγματικότητα δύο αντίθετες συνειδήσεις, που μάχονται για τον έλεγχο ενός σώματος. Η μια συνείδηση εκφράζει μια σταθερή κατάσταση μανίας, που αισθάνεται πολύ νευρική και υπερ-ενεργή, ενώ η άλλη είναι για πάντα σε μια χαμηλή και καταθλιπτική κατάσταση. Συνήθως, μόνο η μία προσωπικότητα έχει τον έλεγχο σε κάθε δεδομένη στιγμή, ενώ η αφανής πλευρά παλεύει για να αναλάβει το σώμα.

Μπορούν να χρησιμοποιούν αέρια φερομόνων, για να κυριαρχήσουν και να προσπαθήσουν να αναλάβουν από κοινού το σώμα τους, επηρεάζοντας οποιονδήποτε βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με το τέρας και περνώντας την κυρίαρχη κατάσταση πάνω στο θύμα. Στη συνέχεια, το θύμα θα βιώσει εναλλασσόμενες καταστάσεις, όπως το ίδιο το τέρας. Αυτό το τέρας είναι εξαιρετικά γρήγορο και ευέλικτο, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την αναγνώριση του.

Νευρική Ανορεξία

Ως παρασιτική δολοφόνος, η νευρική ανορεξία σκοτώνει σιγά-σιγά τα θύματά της από το εσωτερικό τους. Αυτό το τέρας είναι

σχεδόν αόρατο, χάρη στο ημιδιαφανές σώμα του, αλλά ρίχνει τη σκιά του σε εκείνους που κατοικεί, προκαλώντας στα θύματά του,

να βλέπουν μια στρεβλή εικόνα του εαυτού τους. Χειρίζεται και ελέγχει το θύμα του, πείθοντας το να διατηρήσει ένα ελάχιστο του σωματικού του βάρους, με τον περιορισμό της πρόσληψης τροφής και ενθαρρύνει την υπερβολική άσκηση για να χάσει ό,τι αντιλαμβάνεται ως επιπλέον βάρος. Ο απώτερος στόχος της νευρογενούς ανορεξίας είναι να κάνει τα θύματά της να καταστρέψουν τον εαυτό τους, μέσω της πείνας και άλλων επιπλοκών υγείας που οφείλονται στη χειραγώγησή της.

Οι κύριες δυνάμεις αυτού του τέρατος είναι ο έλεγχος και η μυστικότητα που προκαλεί στα θύματά του, για να προσπαθήσει και να κρύψει τις ακραίες συνήθειές τους. Για να νικήσουμε τη νευρική ανορεξία, χρειάζεται να γνωρίζουμε την ύπαρξή της, μόνο τότε μπορούν οι δυνάμεις της να καταστούν άχρηστες. Είναι σύνηθες για την ανορεξία και τη σωματοδυσμορφική διαταραχή να εργάζονται από κοινού.

Πηγή: klik.gr

Σχόλια