default-image

Βενεζουέλα: Βάζουν τα χαρτονομίσματά τους… στη ζυγαριά

Life
Βενεζουέλα: Βάζουν τα χαρτονομίσματά τους… στη ζυγαριά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τον υπερπληθωρισμό να είναι πλέον εκτός ελέγχου, στη Βενεζουέλα, βάζουν πλέον τα χαρτονομίσματά τους… στη ζυγαριά, καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος υπολογισμού.

Σε μια χώρα που δεν δημοσιεύονται επίσημα στοιχεία για την οικονομία, μια ένδειξη ότι ο πληθωρισμός έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο είναι ότι σε ορισμένα καταστήματα οι έμποροι ρίχνουν στη ζυγαριά πακέτα με χαρτονομίσματα, καθώς χρειάζονται τόσα πολλά για μια αγορά.

«Όταν αρχίσει το μέτρημα, είναι μια χαρακτηριστική ένδειξη για υπερπληθωρισμό εκτός ελέγχου

Οι πολίτες δεν ξέρουν πόσο άσχημα είναι τα πράγματα ακριβώς γιατί η κυβέρνηση δεν δημοσιεύει στοιχεία», λέει στο Bloomberg ένας οικονομικός αναλυτής.

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, ο πληθωρισμός του 2016 θα κλείσει κάπου μεταξύ 200% και 1.500%.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η κυβέρνηση Μαδούρο έχει ήδη ζητήσει - με διακριτικό τρόπο - από εταιρείες να τυπώσουν νέα μεγαλύτερα χαρτονομίσματα: των 1.000, 5.000, 10.000 ή και των 20.000 μπολιβάρες.

Επειδή μάλιστα ο στόχος της κυβέρνησης είναι να δώσει χριστουγεννιάτικο μπόνους και ο χρόνος δεν είναι αρκετός για να τυπωθούν, διατυπώνονται και πιο πρακτικές σκέψεις, όπως το να προσθέσουν απλά ορισμένα μηδενικά στα υπάρχοντα τραπεζογραμμάτια, αλλάζοντας, μάλιστα, και το χρώμα.

Τα μετρητά είναι το παν στη χώρα. Τόσο απαραίτητα, που ακόμα και τα ΑΤΜ δεν προλαβαίνουν να γεμίζουν.

Ο 25χρονος φούρναρης Μπρέμερ Ροντρίγκες περιγράφει και ένα άλλο πρόβλημα: Τα τσουβάλια με χρήματα που «ζυγίζει» καθημερινά για τις αγορές των πελατών του, πιάνουν χώρο. Συνήθως τα κρύβει στο γραφείο του μέχρι να πάει στην τράπεζα.

Και όταν βγαίνει στο δρόμο με όλο αυτό το «εμπόρευμα», όλοι τον κοιτούν περίεργα.

«Νιώθω σαν τον Πάμπλο Εσκομπάρ», λέει στο Bloomberg.

Πηγή: in.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News