default-image

Στίβεν Σπίλμπεργκ, ένας κινηματογραφικός παραμυθάς

Life
Στίβεν Σπίλμπεργκ, ένας κινηματογραφικός παραμυθάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, που φέτος ήταν πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών, και του οποίου η νέα ταινία "Ο Μεγάλος φιλικός γίγαντας" βγαίνει στις αίθουσες σε δύο μέρες, ξεκίνησε την καριέρα του τη δεκαετία του 1970 και γρήγορα καθιερώθηκε ως ένας από τους εμπορικότερους σκηνοθέτες του κινηματογράφου.

Οι ταινίες περιπέτειας και επιστημονικής φαντασίας που σκηνοθέτησε, όπως "Τα σαγόνια του καρχαρία", "Στενές επαφές τρίτου τύπου", "Ε.Τ. ο εξωγήινος", "Οι κυνηγοί της χαμένης κιβωτού" κ.ά., αγαπήθηκαν από το κοινό σε όλο τον κόσμο και απέφεραν έσοδα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου του 1946 στο Σινσινάτι του Οχάιο.

Από μικρό παιδί είχε επιχειρηματικό μυαλό και αγαπούσε τις ταινίες, τόσο που προγραμμάτιζε προβολές για τις δικές του ερασιτεχνικές παραγωγές, με το "αζημίωτο", ενώ η αδελφή του πουλούσε ποπ-κορν.

Αργότερα στην καριέρα του, εκτός από τις εμπορικές επιτυχίες, γνώρισε και μεγάλη καλλιτεχνική αναγνώριση με ταινίες όπως "Η Λίστα του Σίντλερ" και "Η διάσωση του στρατιώτη Ράιαν". Θεωρείται επιτυχημένος παραγωγός ταινιών, ενώ είναι και συνιδρυτής του κινηματογραφικού στούντιο "Dreamworks SKG".

Οι ταινίες του έχουν τιμηθεί με πολλά βραβεία σε όλο τον κόσμο, από διάφορες κινηματογραφικές οργανώσεις και ενώσεις κριτικών.

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ μεταφέρει στο σινεμά την ομώνυμη ιστορία του Ρόαλντ Νταλ, του μεγάλου παραμυθά που έχει μαγέψει εκατομμύρια παιδιά ανά τον κόσμο, σε μια ταινία για όλη την οικογένεια, που θα αγαπήσουμε μικροί και μεγάλοι!

Για πάνω από σαράντα χρόνια, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ μοιράζεται τις μοναδικές ιστορίες του με εκατομμύρια θεατές ανά τον κόσμο, συστήνοντάς τους σε εξωπραγματικούς, τρομακτικούς, χαρισματικούς, υπέροχους και πάνω απ' όλα αυθεντικούς χαρακτήρες. Η ιστορία του Ρόαλντ Νταλ για την αναπάντεχη φιλία ανάμεσα σε ένα νεαρό κορίτσι και ένα μυστηριώδη γίγαντα έμοιαζε απόλυτα ταιριαστή με τη φιλμογραφία του Σπίλμπεργκ, αν και το ταξίδι αυτό άρχισε δεκαετίες μετά τη γένεση της ιστορίας.

Ο Ρόαλντ Νταλ, ένας από τους πιο δημιουργικούς και δημοφιλείς συγγραφείς παιδικών βιβλίων, δημοσίευσε το "Μεγάλο φιλικό γίγαντα" το 1982 (την ίδια χρονιά που η ιστορία του Σπίλμπεργκ για μια αναπάντεχη, συγκινητική φιλία - το "Ε.Τ. ο εξωγήινος" - έκανε το δικό της ντεμπούτο στα σινεμά) και ήταν η ιστορία που και ο ίδιος ξεχώριζε περισσότερο από το έργο του. Η ικανότητα του Νταλ να συνδυάζει φανταστικά με τρομακτικά στοιχεία και να τοποθετεί τα παιδιά στην καρδιά των ευφάνταστων ιστοριών του δεν έχει όμοιά της στο λογοτεχνικό κόσμο, όπως και η άρνησή του να αποκρύψει από τους μικρούς αναγνώστες του μια βασική αλήθεια: ότι ο κόσμος κρύβει το κακό μαζί με το καλό, ότι η ζωή μπορεί να γίνει δύσκολη και τρομακτική.

«Οι ιστορίες του Νταλ δεν είναι χαζοχαρούμενες». Ο Σπίλμπεργκ συμφωνεί: «Είναι πολύ γενναίο να συνδυάσεις το φως με το σκοτάδι, το να πεις μια τρομακτική ιστορία με μια αχτίδα φωτός, να διδάξεις κάτι τόσο αβίαστα - ο Νταλ το κάνει υπέροχα και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που ήθελα να πω αυτήν την ιστορία. Χωρίς το σκοτάδι, πώς θα μπορούσες να βρεις τη λύτρωση; Πώς θα μπορούσες να ξεφύγεις από το βάθος του εφιάλτη και να βρεθείς στο πιο όμορφο, στο πιο μαγευτικό όνειρο;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News