default-image

Ρολά κατεβάζουν νοσοκομεία και δημοτικά σχολεία

Κρήτη
Ρολά κατεβάζουν νοσοκομεία και δημοτικά σχολεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εικοσιτετράωρη απεργία για σήμερα έχει κηρύξει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), διαμαρτυρόμενη για την πολιτική της αδιοριστίας και τη μείωση των θέσεων εργασίας στην εκπαίδευση. Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", ο πρόεδρος των δασκάλων του Ηρακλείου Γιώργος Μαρκάκης χαρακτηρίζει ως μείζον ζήτημα το γεγονός ότι έχουν να γίνουν εδώ και πολλά χρόνια μόνιμοι διορισμοί στα σχολεία. Για την κάλυψη των κενών που δημιουργούνται (από συνταξιοδοτήσεις κ.ά.) προσλαμβάνονται κατ' έτος χιλιάδες αναπληρωτές, οι οποίοι φτάνουν με το σταγονόμετρο στις σχολικές μονάδες.

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών υποστηρίζουν πως το πρόβλημα των κενών θέσεων στα σχολεία κάθε Σεπτέμβριο μπορεί να λυθεί μόνο με μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών.

Προσπαθώντας να ασκήσουν πίεση στο υπουργείο, ώστε να γίνουν αυτοί οι μόνιμοι διορισμοί, που εξάλλου είχε προεκλογικά υποσχεθεί η κυβέρνηση, κατέρχονται σε 24ωρη απεργία σήμερα, ενώ ταυτόχρονα, στις 12:30 το μεσημέρι προχωρούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης.

Ο κ. Μαρκάκης κάλεσε τους συναδέλφους του να συμμετάσχουν μαζικά τόσο στην απεργία, όσο και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με αιτήματα:

* Την άμεση πραγματοποίηση όλων των μόνιμων διορισμών που έχει ανάγκη η εκπαίδευση και υποσχόταν ο υπουργός μέχρι πριν λίγο χρονικό διάστημα.

* Μόνιμο διορισμό όλων των αναπληρωτών γενικής και ειδικής αγωγής τώρα.

* Καμία απόλυση αναπληρωτή, κανείς εκπαιδευτικός στην ανεργία.

* Την απόδοση των οργανικών θέσεων στους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων.

Καθηγητές

Στις σημερινές κινητοποιήσεις συμμετέχει και η ΕΛΜΕ Ηρακλείου, η οποία προκήρυξε δίωρη στάση εργασίας από τις 12 ως τις 2 το μεσημέρι, για τη διευκόλυνση των καθηγητών που επιθυμούν να διαμαρτυρηθούν στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Τα αιτήματα που προβάλλουν οι καθηγητές είναι:

• Αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5%.

• Μαζικούς μόνιμους διορισμούς - Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας.

• Κανένας αναπληρωτής δεν περισσεύει.

• Κατάργηση του Ν. 3848/2010.

• Δημόσιο σχολείο για όλα τα παιδιά, χωρίς αποκλεισμούς.

• Ανατροπή των πολιτικών κυβέρνησης-Ε.Ε.-ΔΝΤ.

Απεργία και στα νοσοκομεία

Σήμερα, όμως, απεργούν και οι υγειονομικοί, ενώ στάση εργασίας για τους υπόλοιπους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ. Μάλιστα, το Νομαρχιακό της Τμήμα στο Λασίθι, με ανακοίνωσή του, στηρίζει όλα τα νοσοκομεία του νομού και απαιτεί σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη για όλους.

Έτσι, διοργανώνουν μαζί με τους υπόλοιπους απεργούς τρεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ως εξής: Στον Άγιο Νικόλαο, στην πύλη του Νοσοκομείου στις 10:30 το πρωί, στην Ιεράπετρα στο Νοσοκομείο στις 10, και στη Σητεία στην κεντρική πλατεία στις 12 το μεσημέρι.

Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία απηύθυνε και η "Αγωνιστική Παρέμβαση ΠΑΓΝΗ", η οποία παλεύει για: α) Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας, με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, β) Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην υγεία, την πρόνοια και το φάρμακο, γ) Μαζικές προσλήψεις προσωπικού μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, και δ) Άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Από την πλευρά του, το ΠΑΜΕ συμμετέχει στην κινητοποίηση και καλεί τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με την αποφασιστική συμμετοχή «στον αγώνα των εργαζομένων στα νοσοκομεία και στην απεργιακή συγκέντρωση. Η υγεία αφορά όλους τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά, τη νεολαία και τις γυναίκες. Αυξάνονται και γενικεύονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου, χωρίς δικαιώματα. Έχουν αυξηθεί οι ώρες εργασίας, ετοιμάζουν την κατάργηση του σταθερού χρόνου εργασίας, δεσμεύουν τα αποθεματικά των νοσοκομείων, ενώ καθυστερούν οι πληρωμές εφημεριών και υπερωριών».

Ρεπορτάζ : Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News