default-image

Συναυλία Νότη Μαυρουδή-Νένας Βενετσάνου στο Ηράκλειο

Πολιτισμός
Συναυλία Νότη Μαυρουδή-Νένας Βενετσάνου στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρκετά χρόνια μετά την πρώτη και πετυχημένη τους συνεργασία, η Νένα Βενετσάνου και ο Νότης Μαυρουδής ενώνουν και πάλι τις καλλιτεχνικές τους δυνάμεις, επιστρέφοντας με συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο Ηράκλειο θα τους απολαύσουμε στο κινηματοθέατρο "Αστόρια" την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου με ώρα έναρξης στις 8:30.

Με τα ιδιαίτερα ηχοχρώματα της φωνής και της κλασικής κιθάρας η γνωστή τραγουδίστρια-τραγουδοποιός Νένα Βενετσάνου, ο συνθέτης-κιθαριστής Νότης Μαυρουδής και ο κιθαριστής Γιώργος Τοσικιάν θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα βασισμένο σε δύο κιθάρες και σε τραγούδια που ενώνουν δύο διαφορετικούς, αλλά και τόσο συναφείς, δημιουργούς, οι οποίοι δεκαετίες τώρα πάτησαν στην ποίηση, για να εκφράσουν τα όνειρα, τις ελπίδες και τους καημούς της ψυχής.

Τραγούδια ερμηνευμένα με το φωνητικό πάθος που χαρακτηρίζει τη Νένα Βενετσάνου, πλαισιωμένα από τη σύνθετη συνοδεία κιθάρας του Νότη Μαυρουδή και του Γιώργο Τοσικιάν, που έχουν διαμορφώσει με τις κιθάρες τους μια μικρή ορχήστρα, αλλά και ντουέτα με συνθέσεις και διασκευές από το χώρο τής κλασικής κιθάρας, να αποτελούν το πρόγραμμα των συναυλιών τους, οι τρεις καλλιτέχνες έρχονται να δράσουν, ως βάλσαμο για το νου και την καρδιά στις ταραγμένες εποχές που ζούμε, αλλά και για να αναδείξουν τη βαθύτερη ομορφιά τής μουσικής, του λόγου και των νοημάτων τους, θυμίζοντάς μας πως οι τέχνες μπορούν να γίνουν όπλα αντοχής κατά της ασχήμιας και του ξεπεσμού που μας επιβάλλεται.

Χορηγοί επικοινωνίας είναι η "ΚΡΗΤΗ ΤV", η εφημερίδα "Νέα Κρήτη" και το Ράδιο 9,84.

Η Νένα Βενετσάνου

Γεννήθηκε στην Αθήνα (15/8/55). Φοίτησε στο Ελληνικό Ωδείο στην Αθήνα και τη Σύρο. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στην Besancon και τραγούδι στο Παρίσι με την Ίρμα Κολάση.

Με την επιστροφή της στην Ελλάδα (1978), κυκλοφορούν το 1980 τα "Πρώτα Τραγούδια" και το 1983 το "Κουτί της Πανδώρας", συνθέσεις της που γίνονται σημείο αναφοράς του γυναικείου κινήματος.

Αρχικά συνεργάζεται σε συναυλίες με την Ελένη Καραΐνδρου και τον Χρήστο Λεοντή και σε ηχογραφήσεις για λογαριασμό του Τρίτου Προγράμματος, στη "Λιλιπούπολη" και στα "5 λεπτα της Ποίησης", ενώ παράλληλα περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα με τα "Μουσικά Νιάτα".

Ηχογραφεί στο Τρίτο Πρόγραμμα το "Ματωμένο Γάμο" με τον Μάνο Χατζιδάκι για το Εθνικό Θέατρο, και αυτό γίνεται η αφορμή για μια δεκαπενταετή συνεργασία με το συνθέτη κατά την οποία ηχογραφεί τις "Μπαλάντες της Οδού Αθηνάς", τη "Μυθολογία", το "Ματωμένο Γάμο", την "Οδό Ονείρων", κ.ά., και τραγουδά σε περιοδείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όλο σχεδόν το ρεπερτόριό του.

Ο Νίκος Μαμαγκάκης ενορχηστρώνει και ηχογραφούν τα "13 Λαϊκά Τραγούδια" του Λόρκα, την "Οδύσσεια" και τον "Ερωτόκριτο". Αρχίζει μια συνεργασία με τον Μίκη Θεοδωράκη και αργότερα με τη Λαϊκή Ορχήστρα του όπου ηχογραφεί τον "Επιτάφιο", το "Τραγούδι του νεκρού Αδερφού", τα "10 Eluards", και ερμηνεύει "Μαουντχάουζεν", "Μικρές Κυκλάδες", "Επιφάνεια", "Τραγούδια του Αγώνα", "Κατάσταση Πολιορκίας", κ.ά., υπό τη διεύθυνση του συνθέτη.

Ηχογραφεί τους "Αργοναύτες" και πρόσφατα τους "Προσανατολισμούς" του Ηλία Ανδριόπουλου, την "Παλατινή Ανθολογία" του Νότη Μαυρουδή, "Τα Κορίτσια της Κυριακής" και τη "Χώρα του Ορφέα" του Μ. Τερζή, το έργο "2.500 Χρόνια" του Λ. Χαλκιά, κ.ά.

Από το 1986 έως σήμερα συνεργάζεται επίσης με το συνθέτη Michel Montanaro στα έργα του "Οδύσσεια", "Vent d'Est Mathis" και με μία ομάδα σαράντα κορυφαίων μουσικών της ευρωπαϊκής και της βορειοαφρικανικής παραδοσιακής και jazz μουσικής σε όλη τη Γαλλία.

Έχει ηχογραφήσει και περιοδεύσει, επίσης, για δύο χρόνια με το έργο "Σαπφώ από τη Μυτιλήνη" της Αγγελικής Ιονάτου.

Ο Καταλανός συνθέτης Lluis Llach την καλεί στη Βαρκελώνη για την ηχογράφηση του έργου του "Un Pont de Mar Blava" και για μια σειρά συναυλιών στην Ισπανία.

Συνεργάζεται με την Ελληνοολλανδή συνθέτρια Καλλιόπη Τσουπάκη στο "Πρόσωπο της Αγάπης", το οποίο παρουσιάζουν στην Ολλανδία και ηχογραφούν στην Ελλάδα.

Έχει συμπράξει ως σολίστ με την Καμεράτα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, τη Συμφωνική της Ουγγρικής Ραδιοφωνίας, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Κιέβου, τη Λαϊκή Ορχήστρα "Όσιπωφ" της Ρωσίας, την Ορχήστρα «21ος Αιώνας», τους Σολίστες της Μόσχας, την Metropol Orchestra της Ολλανδίας, τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, τις Ορχήστρες Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής "Τέρπανδρος" και "Λύραυλος", κ.ά.

Η Νένα Βενετσάνου με δικό της συγκρότημα εδώ και τριάντα χρόνια περιοδεύει προβάλλοντας αποκλειστικά το ελληνικό τραγούδι και το Γυναικείο Λόγο σε ολόκληρο τον κόσμο (Ασία, Ευρώπη, Βαλκάνια, Αμερική, Αφρική) σε διεθνή φεστιβάλ, ερμηνεύοντας όλο το φάσμα του ελληνικού τραγουδιού, από το δημοτικό τραγούδι έως τη σύγχρονη όπερα.

Ως συνθέτης έχει ηχογραφήσει τις "Πόλεις του Νότου", τη "Νέα Γη" και το "Καφέ Γκρέκο", ένα τρίπτυχο με θέματα το ταξίδι, τη φυγή, τη συνάντηση.

Έχει ηχογραφήσει το "Αγήρων Ήχος Θεάτρου", που περιέχει αποσπάσματα από μουσική της για το θέατρο ("Τρωάδες", "Γράμμα στον Ορέστη", του Ιάκωβου Καμπανέλλη, "Κλυταιμνήστρα" της Μαργ. Γιουσενάρ). Επίσης, έχει συνθέσει τη μουσική στο CD "Η Εύα Κοταμανίδου διαβάζει Γιώργο Σαραντάρη", κ.ά.

Έχει συνεργαστεί με το Κέντρο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού στις δράσεις "Μουσών Δώρα" και "Ηριδανός: συμφωνία για 13 παιδιά".

Έχει μελοποιήσει Ελληνίδες ποιήτριες, Γάλλους και Ιταλούς ποιητές και έχει δώσει διαλέξεις για το ελληνικό τραγούδι στο Βέλγιο και τη Γαλλία.

Έχει τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις, όπως το βραβείο της Ακαδημίας Σαρλ Κρος(1991), το βραβείο του Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης για την προσφορά της στην Ειρήνη και τον Πολιτισμό (1992), και έχει αναγορευτεί σε Ιππότη Γραμμάτων και Τεχνών από τη Γαλλική Δημοκρατία (2010).   

Συνδυάζοντας την κλασική με τη λαϊκή τεχνική στο τραγούδι, έχει δημιουργήσει έναν υποδειγματικό τρόπο ερμηνείας του ελληνικού τραγουδιού, που την κατατάσσει στην πρώτη σειρά των Ελλήνων καλλιτεχνών παγκοσμίως.

Ο Νότης Μαυρουδής

Γεμάτες πέντε δεκαετίες, ο Νότης Μαυρουδής, παράλληλα με τη διδακτική του καριέρα, έχει δυναμική παρουσία σε όλα τα μουσικά-κιθαριστικά δρώμενα της χώρας μας, απλώνοντας τη γνώση του και την εμπειρία του και στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού που αφορά την ερωτική-κοινωνική μπαλάντα.

Μελέτησε κιθάρα με τον Δημήτρη Φάμπα στο Εθνικό Ωδείο και το 1970 στην Ισπανία με τον Jose Tomas.

Ως σολίστ κιθάρας αφενός, και ως συνθέτης του ποιοτικού τραγουδιού, αφετέρου, έχει δώσει πολλές συναυλίες και ρεσιτάλ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, έχει τιμηθεί με βραβεία και η προσφορά του έχει αναγνωριστεί στο μουσικό χώρο.

Αδιάλειπτη η παρουσία του όλα αυτά τα χρόνια με συνθέσεις του για το θέατρο και τον κινηματογράφο, αρθρογραφία του σε εφημερίδες και περιοδικά, συνεργασίες του με ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και διδακτικό έργο, που ξεκίνησε το 1969 στη Μουσική Ακαδημία του Δήμου Μιλάνου και συνεχίστηκε αδιάλειπτα απ' όταν επέστρεψε στην Αθήνα (από το 1975).

Από το 1982 έως το 1986 εκδίδει και διευθύνει το περιοδικό κιθάρας "TaR".

Για τις δραστηριότητές του, έχει αναλάβει κατά καιρούς υπεύθυνες θέσεις σε κρατικά ιδρύματα και οργανισμούς και έχει διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής σε διάφορα φεστιβάλ.

Η πλούσια δισκογραφία του περιλαμβάνει έργα για κλασική κιθάρα και δίσκους με δικά του τραγούδια ερμηνευμένα από γνωστούς Έλληνες τραγουδιστές. Οι πολυποίκιλες καλλιτεχνικές του δραστηριότητες συνεχίζονται αμείωτες έως σήμερα, παράλληλα με τη διδασκαλία.

Από τον Οκτώβριο του 2006, επαναλειτουργεί υπό τη διεύθυνσή του το περιοδικό "TaR" σε διαδικτυακή μορφή, στην ιστοσελίδα www.tar.gr

Το 2008 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο "Ηχολογήματα" (εκδ. ΝΕΦΕΛΗ).

Το 2013 εκδίδεται το επίτομο και διαδικτυακό (εφαρμογή) αρχείο ονομάτων "Παγκόσμιο Χρονολόγιο της Μουσικής" (Συνθέτες-Ερμηνευτές-Κατασκευαστές). Ένα αρχείο 75.000 ονομάτων που αρχειοθέτησε και επιμελήθηκε ο ίδιος (εκδόσεις IANOS).

Από τον Ιούνιο του 2013 έως το 2015 ήταν μέλος του ΔΣ της Ορχήστρας Καμεράτα.

Το Νοέμβριο του 2013 κυκλοφόρησε το τρίτο του βιβλίο (με ένθετο cd) με τίτλο "Περί ελληνικού τραγουδιού το ανάγνωσμα…" (εκδόσεις "Γαβριηλίδης").

Βραβεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό:

 1965: Α' βραβείο στο Φεστιβάλ ελληνικού τραγουδιού της Θεσσαλονίκης.

 1969: Α' βραβείο Διεθνούς διαγωνισμού κλασσικής κιθάρας στο Μιλάνο.

 1990: Α' βραβείο στο Διεθνή διαγωνισμό παιδικών χορωδιών στη Λισσαβόνα της Πορτογαλίας με το τραγούδι του "Ο Παλιάτσος".

1990: Η Πρεσβεία της Βραζιλίας στην Αθήνα του απένειμε το βραβείο "H. Villa Lobos" για την προσφορά του στη διάδοση τού έργου τού Βραζιλιάνου συνθέτη στην Ελλάδα.

2004-2006: Α' βραβείο στο δισκογραφικό θεσμό "ΑΡΙΩΝ" (των ελληνικών εταιρειών) για τους δίσκους "CAFE DE L'ART 4 -CINEMA" και "CAFE DE L ART 5-ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ- ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ" στην κατηγορία "Οργανική Μουσική", με ντουέτο κιθάρας.

Ο Γιώργος Τοσικιάν

Ο Γιώργος Τοσικιάν γεννήθηκε στον Πειραιά το 1981. Σπούδασε κιθάρα με τον Ιάκωβο Κολανιάν στο Σύγχρονο Ωδείο Αθήνας, απ' όπου αποφοίτησε το 2004 παίρνοντας το δίπλωμά του με βαθμό «Άριστα Παμψηφεί». Παράλληλα, παρακολούθησε μαθήματα σε σεμινάρια των καταξιωμένων κιθαριστών Manuel Barrueco, Roland Dyens, Oscar Ghiglia, Ευάγγελου Ασημακόπουλου και Λίζας Ζώη.

Διακρίθηκε σε πανελλήνιους διαγωνισμούς αποσπώντας πρώτα βραβεία και τιμητική διάκριση από το Σύλλογο Φίλων της Κιθάρας "Δημήτρης Φάμπας".

Από το 2005 δίνει ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει πάρει μέρος σε φεστιβάλ όπως Φεστιβάλ Κιθάρας Πάτρας, Ekon Festival, International Renaissance Music Festival, Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, Θερινή Ακαδημία Κλασικής Κιθάρας, Ημέρες Μουσικής Πρέβεζας.

Από το 2007 είναι μόνιμος συνεργάτης και μέλος της ορχήστρας του συνθέτη Γιώργου Βαρσαμάκη, ενώ τα τελευταία χρόνια είναι επίσης μέλος του κιθαριστικού συνόλου "Κίθαρις".

Από το 2011 συνεργάζεται ως ντουέτο με τον κιθαριστή-συνθέτη Νότη Μαυρουδή.

Το 2010 κυκλοφόρησε η πρώτη του δισκογραφική κατάθεση, με τίτλο "Guitar Music by Greek Composers", ενώ τρία χρόνια αργότερα παρουσιάζει το δεύτερό του ηχογράφημα, με τίτλο "Mosaic".

Διδάσκει κλασική κιθάρα στο ωδείο Σύγχρονη Μουσική Παιδεία και στο Ωδείο "Φίλιππος Νάκας".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News