default-image

Η κρίση απειλεί τη λειτουργία του γηροκομείου Ιεράπετρας

Life
Η κρίση απειλεί τη λειτουργία του γηροκομείου Ιεράπετρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τα μούτρα στη δουλειά, έχει πέσει η νεοεκλεγείσα διοίκηση του "Ορφανουδάκειου" Δημοτικού Γηροκομείου Ιεράπετρας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα, που ταλανίζουν το ίδρυμα, από το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης, οι παρενέργειες της οποίας έχουν φτάσει την κατάσταση στα άκρα, με αποτέλεσμα να απειλείται η μοναδική δομή φιλοξενίας ηλικιωμένων της ευρύτερης περιοχής, ακόμα και με αναστολή της λειτουργίας της.

Τα μέλη του Συλλόγου Φίλων Τρίτης Ηλικίας του "Ορφανουδάκειου" Δημοτικού Γηροκομείου Ιεράπετρας, εξέλεξαν πριν μερικές μέρες τη νέα τους διοίκηση, που ξεκίνησε αμέσως τη δράση της, προκειμένου να κρατήσει ανοικτό τον ξενώνα, και να αναβαθμίσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες ευαισθητοποιώντας τους συνανθρώπους την προσφοράς από την Ιεράπετρα, το Ηράκλειο και ολόκληρη της Κρήτη της ανθρωπιάς.

Στη θέση του προέδρου, εξελέγη ο υπεύθυνος του Τομέα ΕΚΑΒ Ιεράπετρας κ. Γιώργος Αγγελάκης, αντιπρόεδρος ο κ. Δημήτρης Αρώνης, γραμματέας η κ. Ελένη Σφακιανάκη, ταμίας ο κ. Μιχάλης Παπαδάκης, και μέλη οι κ. Μάνος Λουτσέτης, Όλγα Σπηλιαρώτη και Δώρα Κουρίνου.

«Ξεκινήσαμε με αγάπη και πάθος από την πρώτη μέρα αμέσως, να δουλεύουμε σοβαρά για να κρατήσουμε ανοικτή την κοινωνική δομή του Γηροκομείου της Ιεράπετρας. Όλοι μαζί σαν ομάδα συντονισμένα δουλεύουμε, για να αντιμετωπίσουμε τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που απειλούν το Γηροκομείο. Οι περικοπές των συντάξεων των 29 φιλοξενούμενων ηλικιωμένων συνανθρώπων μας, έχουν σαν αποτέλεσμα να μην αρκούν τα χρήματα που συγκεντρώνονται  για να καλυφτούν όλες οι ανάγκες», μας είπε ο κ Γιώργος Αγγελάκης.

Μετά από 17 χρόνια λειτουργίας το Γηροκομείο που έφτιαξε και λειτούργησε ο αείμνηστος Συμεών Ορφανουδάκης στη θέση Λιβάδια ανατολικά της Ιεράπετρας, δεν έχει ακόμα καταφέρει να εξασφαλίσει τη νόμιμη λειτουργία του,  ενώ έχει παραχωρηθεί στο Δήμο. Τώρα ολοκληρώθηκε η διαδικασία νομιμοποίησης των κτηριακών εγκαταστάσεων  από το Δήμο Ιεράπετρας και ακολουθεί η διαδικασία της αδειοδότησης της λειτουργίας του.

«Με πρώτο μας στόχο την καθημερινή αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους 29 ηλικιωμένους βάλαμε στις πρώτες μας προτεραιότητες την βελτίωση της σίτισης τους, της φροντίδας και της καθαριότητας του Γηροκομείου. Ακολουθεί στο σχεδιασμό μας, η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στο ΙΚΑ, καθώς και η πληρωμή των παλιών προστίμων του ΙΚΑ, από τις 50 δόσεις των 800 ευρώ του οποίου απομένουν μόνο τέσσερις δόσεις. Το Γηροκομείο οφείλει επίσης τους τελευταίους τέσσερις μισθούς των εργαζομένων και όλα αυτά μας έχουν κάνει να απευθυνόμαστε ιεραρχικά σε όλους τους φορείς, αλλά και τους ιδιώτες», μας είπε ο κ. Γιώργος Αγγελάκης.

«Ξεκινήσαμε τον Μαραθώνιο της εξεύρεσης χρημάτων επισκεπτόμενοι πρώτα απ' όλα τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Ευγένιο, ο οποίος μας υποσχέθηκε ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του. Πήγαμε μετά στον Δήμο Ιεράπετρας για να ζητήσουμε τη βοήθεια του κ. δημάρχου και των υπηρεσιών του Δήμου. Θέλουμε τη βοήθεια του υπεύθυνου για τα κοινοτικά προγράμματα στο Δήμο, για να επιχειρήσουμε να εντάξουμε το Γηροκομείο και την αποπεράτωση του ορόφου του, που έχει μείνει ημιτελής, σε κάποιο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε την αδειοδότηση του ως φορέας διαχείρισης κοινωνικής δομής, με προοπτική στη νέα του πτέρυγα να φιλοξενήσουμε και τους 25 άστεγους συμπολίτες μας που αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται σε διάφορα ακατάλληλα σημεία», πρόσθεσε ο κ. Αγγελάκης.

Μέσα σε λίγες μέρες  η κινητοποίηση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Γηροκομείου έχει ξεκινήσει να αποδίδει καρπούς.

«Είναι συγκινητικός ο τρόπος που έχουν αγκαλιάσει οι συνδημότες μας την προσπάθεια μας. Έχουμε ήδη δεχτεί αρκετά τρόφιμα και έχουμε αναβαθμίσει με αυτά, τα τροφεία των 29 φιλοξενούμενων ηλικιωμένων μας. Παράλληλα απευθυνόμαστε στους τοπικούς φορείς και στους επιχειρηματίες της Ιεράπετρας, του Ηρακλείου και ολόκληρης της Κρήτης, ενημερώνοντας τους για τις ανάγκες του Γηροκομείου. Υπάρχει από την πλευρά τους ειλικρινές ενδιαφέρον, και θεωρώ δεδομένη την ανταπόκριση πολλών από αυτούς στο κάλεσμα μας να βοηθήσουν χρηματικά και όχι μόνο.

Υπό την αιγίδα του Συλλόγου "Φλόγα" θα έχουμε και εμείς το δικό μας περίπτερο την περίοδο των γιορτών στο Χριστουγεννιάτικο χωριό του ξενοδοχείου "Όστρια", με ημερολόγια λαχνούς και παραδοσιακά γλυκά.

Την ίδια ώρα ετοιμάζουμε και μια μεγάλη λαχειοφόρο κλήρωση καθώς και την κυκλοφορία των ημερολογίων του 2016 σε πολλά σημεία της πόλης.

Υπάρχουν ήδη ιδιώτες και σύλλογοι, όπως είναι ο Σύλλογος «Φιλία των λαών», που μας έχουν κάνει μεγάλες και μικρές δωρεές χρημάτων και υλικών, ενώ η ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α του Δήμου έχει αναλάβει το μεσημεριανό φαγητό των ηλικιωμένων για ένα μήνα» προσθέτει ο κ. Γιώργος Αγγελάκης.

Στο μεταξύ, όσοι επιθυμούν αυτές τις μέρες, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, από κάθε γωνιά της Κρήτης η της Ιεράπετρας, να κάνουν μια μικρή η μεγαλύτερη, ανώνυμη η επώνυμη δωρεά στο Γηροκομείο της Ιεράπετρας, δεν έχουν παρά να καλέσουν στο 28420 28129 για να πάρουν τις σχετικές πληροφορίες.

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News