default-image

Παγκόσμια Hμέρα Eυαισθητοποίησης για τον Τραυλισμό

Life
Παγκόσμια Hμέρα Eυαισθητοποίησης για τον Τραυλισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια Hμέρα Ευαισθητοποίησης για τον Τραυλισμό η σημερινή και είναι μια καλή ευκαιρία για να δούμε τι είναι ο τραυλισμός, πότε εμφανίζεται και πως, πως τον αντιμετωπίζουμε και σε ποιες περιπτώσεις παραμένει και ακολουθεί το παιδί και στην ενήλική του ζωή.

Τα πρόσωπα που τραυλίζουν συχνά αντιμετωπίζουν το bullying  της κοινωνίας. Πολλές φορές, χρησιμοποιείται ο τραυλισμός σαν εργαλείο παραγωγής γέλιου ενώ στη χώρα μας τα άτομα που αντιμετωπίζουν αυτή τη διαταραχή αποκλείονται από συγκεκριμένα επαγγέλματα με βάση μια νομοθεσία που αγνοεί τι είναι ο τραυλισμός.

Ο τραυλισμός είναι μια δυσκολία στη ροή της ομιλίας. Χαρακτηρίζεται από διακοπτόμενη ροή ομιλίας λόγω επαναλαμβανόμενων κωλυμάτων, επαναλήψεων ή επιμηκύνσεων ήχων στην αρχή ή τη μέση της λέξης.

Συχνά συνοδεύονται από αντανακλαστικές συσπάσεις του προσώπου ή του σώματος. Εμφανίζεται ως φυσιολογική εξέλιξη της ομιλίας στις ηλικίες από 2 έως 4 χρόνων και το αν θα παραμείνει και θα ακολουθεί το παιδί σε όλη του τη ζωή οφείλεται τόσο στην κληρονομική προδιάθεση, όσο και κυρίως στο τρόπο που θα το διαχειριστούν οι γονείς και οι άνθρωποι που είναι στο περιβάλλον του παιδιού.

Ο τραυλισμός είναι 4 φορές συχνότερος στα αγόρια από ό,τι στα κορίτσια. 

Ακούστε αναλυτικά ό,τι χρειάζεται να ξέρετε για τον τραυλισμό από τη λογοπαθολόγο Μαρία Ρουσοχατζάκη.

Μαίρη Καριωτάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News