default-image

Φυτό καλεί τα σκαθάρια σε δείπνο και τους πασάρει σπόρους

Life
Φυτό καλεί τα σκαθάρια σε δείπνο και τους πασάρει σπόρους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τέχνη της παραπλάνησης έχει τελειοποιηθεί μέχρι αηδίας από αυτό το αφρικανικό χορτάρι. Οι σπόροι του όχι μόνο μοιάζουν με κόπρανα αλλά έχουν και την αντίστοιχη μυρωδιά - ένα δόλωμα που προσελκύει σκαθάρια της κοπριάς, τα οποία αναλαμβάνουν άθελά τους τη φύτευση των σπόρων στην κατάλληλη θέση.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιπ Τάουν υποψιάστηκαν το κόλπο του αγρωστώδους φυτού Ceratocaryum argenteum, και έστησαν ένα πείραμα στο πεδίο για να το καταγράψουν εν δράσει. Σκόρπισαν λοιπόν 195 σπόρους στο καταφύγιο Ντε Χουπ της Νοτίου Αφρικής και έστησαν κάμερες για να τους παρακολουθούν στη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

Μέσα σε ένα 24ωρο, τα κοπροφάγα σκαθάρια είχαν μαζέψει σχεδόν τους μισούς σπόρους. Νομίζοντας ότι πρόκειται για τροφή, τους κύλησαν σε άλλη θέση και τους έθαψαν στο έδαφος, δημιουργώντας έτσι τις ιδανικές συνθήκες για τη βλάστηση του φυτού σε νέες τοποθεσίες.

Τα καημένα τα σκαθάρια, πάντως, δεν παίρνουν καμία ανταμοιβή για τον κόπο τους -το Ceratocaryum argenteum παραπλανά και δεν πληρώνει.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Plants».

Πηγή: tovima.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News