default-image

Το αρρύθμιστο "ζάχαρο" οδηγεί πρόωρα στην άνοια

Life
Το αρρύθμιστο "ζάχαρο" οδηγεί πρόωρα στην άνοια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι άνθρωποι που έχουν υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και δεν κάνουν τίποτε γι' αυτό, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Σουηδία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με σχεδόν 350.000 πάσχοντες από τύπου 2 διαβήτη, ο οποίος οφείλεται στην παχυσαρκία, διαπίστωσαν ότι το αρρύθμιστο σάκχαρο αυξάνει μακροπρόθεσμα κατά 50% τον κίνδυνο άνοιας.

Όπως είπαν οι ερευνητές στο 51ο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD 2015) που διεξάγεται στη Στοκχόλμη, ολοένα περισσότερα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι το αρρύθμιστο σάκχαρο βλάπτει σοβαρά τη μελλοντική υγεία του εγκεφάλου.

Στην παρούσα μελέτη οι ερευνητές θέλησαν να εξακριβώσουν εάν η ρύθμισή του μπορεί να δράσει προστατευτικά.

Η ρύθμιση του σακχάρου αξιολογήθηκε με βάση τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης - μίας ουσίας στο αίμα που συμβολίζεται HbA1c και αποτελεί δείκτη της ρύθμισης του σακχάρου κατά τους τελευταίους 2-3 μήνες.

Η HbA1c μετριέται σε ποσοστό επί τοις εκατό (%) και στους υγιείς ανθρώπους είναι έως 6%, ενώ στους διαβητικούς υψηλότερη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 349.299 εθελοντές, ηλικίας από 50 ετών και πάνω, τους οποίους παρακολούθησαν επί σχεδόν μία πενταετία - χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι 11.035 χρειάσθηκαν εισαγωγή στο νοσοκομείο εξαιτίας άνοιας.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές από το σουηδικό Εθνικό Μητρώο Διαβήτη και το Πανεπιστήμιο του Γκότενμπουργκ, όσοι από τους εθελοντές είχαν τη χειρότερη ρύθμιση του σακχάρου (HbA1c ίση με 10,5% ή υψηλότερη) διέτρεχαν 1,5 φορά υψηλότερο κίνδυνο να διαγνωσθούν με άνοια, σε σύγκριση με όσους είχαν την καλύτερη ρύθμιση (HbA1c ίση με 6,5% ή λιγότερο).

«Η θετική συσχέτιση ανάμεσα στα επίπεδα της HbA1c και του κινδύνου άνοιας σε σχετικά νέους πάσχοντες από τύπου 2 διαβήτη, υποδηλώνει ότι η άνοια θα μπορούσε να προληφθεί με τη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου», τόνισε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άιντιν Ραουσάνι.

Πηγή: tanea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News