default-image

Γιατί ζουν περισσότερο οι γυναίκες

Life
Γιατί ζουν περισσότερο οι γυναίκες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γυναίκες σε όλες τις χώρες του κόσμου ζουν περισσότερο απ' όσο οι άντρες, επειδή έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα από καρδιαγγειακά νοσήματα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Σχολή Γεροντολογίας του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια (USC) και το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison, οι οποίοι εξέτασαν στοιχεία για όσους γεννήθηκαν από το 1800 έως το 1935 σε 13 ανεπτυγμένες χώρες.

Όπως διαπίστωσαν, οι σημαντικές διαφορές στο προσδόκιμο επιβιώσεως ανδρών και γυναικών, που και σήμερα υπάρχουν, εμφανίστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα.

Την εποχή εκείνη άρχισαν να εξαπλώνονται οι μέθοδοι πρόληψης των λοιμωδών νοσημάτων, να βελτιώνεται η διατροφή και γενικότερα να υπάρχει βελτίωση στην ποιότητα της ζωής μείωνε τις θνησιμότητες και προοδευτικά αύξανε το προσδόκιμο επιβιώσεως.

Στις γυναίκες, όμως, η αύξηση στην επιβίωση ήταν κατά 70% ταχύτερη απ' ό,τι στους άντρες.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS), το χάσμα στην επιβίωση ανδρών και γυναικών πρωτοεμφανίστηκε το 1870 και έκτοτε είναι εντονότερο στις ηλικίες 50 έως 70 ετών, ενώ παύει να υφίσταται μετά τα 80 έτη.

Οι περισσότεροι πρόσθετοι θάνατοι στους άντρες μετά την ηλικία των 40 ετών οφείλονται στα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Όσον αφορά τα νοσήματα του καπνίσματος, όπως οι πνευμονοπάθειες και οι καρκίνοι, αυτά ευθύνονται μόνο για το 30% της διαφοράς στις θνησιμότητες μεταξύ των δύο φύλων, επομένως δεν αποτελούν τον καθοριστικό παράγοντα, προσθέτουν οι ερευνητές.

Η ανομοιογενής επίπτωση των καρδιαγγειακών θανάτων στους άνδρες, ιδίως στην μέση ηλικία και στα πρώτα χρόνια της τρίτης ηλικίας, «εγείρει το ερώτημα εάν υπάρχουν εγγενείς βιολογικοί κίνδυνοι που υπονομεύουν την καρδιαγγειακή τους υγεία», δήλωσε ο δρ Κάλεμπ Φιντς, καθηγητής Νευροβιολογίας της Γήρανσης στο Wisconsin-Madison.

Πηγή: tanea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News