default-image

Καρκινογόνο, όσο και το τσιγάρο, το σολάριουμ

Life
Καρκινογόνο, όσο και το τσιγάρο, το σολάριουμ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνο του δέρματος προκαλεί το σολάριουμ. Η τεχνητή μέθοδος μαυρίσματος βρίσκεται από χθες στην κορυφαία κατηγορία κινδύνου πρόκλησης καρκίνου, έπειτα από ανάλυση 20 επιστημονικών ερευνών.

Οι επιστήμονες, ειδικοί σε θέματα καρκίνου διεθνώς, όχι μόνο αναβάθμισαν τον κίνδυνο των συσκευών τεχνητού μαυρίσματος και άλλων συναφών πηγών εκπομπής υπεριώδους ακτινοβολίας, αλλά τις θεωρούν εξίσου θανατηφόρες με το δηλητήριο αρσενικό και το αέριο μουστάρδας.

Πρόκειται για αποτέλεσμα ανάλυσης 20 επιστημονικών ερευνών, η οποία διενεργήθηκε από τη Διεθνή Υπηρεσία Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) και δημοσιεύτηκε στο έγκυρο βρετανικό ιατρικό περιοδικό ογκολογίας Lancet Oncology, που συμπεραίνει πλέον οριστικά ότι ο κίνδυνος για καρκίνο του δέρματος αυξάνει κατά 75% στα άτομα που ξεκινούν το τεχνητό μαύρισμα σε ηλικία κάτω των 30 ετών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όλοι οι τύποι υπεριώδους ακτινοβολίας προκαλούν ανησυχητικές μεταλλάξεις στα πειραματόζωα (ποντίκια), γεγονός που δείχνει ότι αυτή η ακτινοβολία είναι σίγουρα καρκινογόνα. Προηγουμένως, μόνο ένας τύπος υπεριώδους ακτινοβολίας είχε θεωρηθεί θανατηφόρος.

Η νέα κατάταξη, από πλευράς κινδύνου, φέρνει πλέον τα σολάριουμ στην ίδια κατηγορία επικινδυνότητας, με το τσιγάρο και την έκθεση στον αμίαντο.

Οι ερευνητές συστήνουν ειδικά στους νέους να σταματήσουν τη βλαβερή συνήθεια του τεχνητού μαυρίσματος, καθώς τα περισσότερα φώτα που χρησιμοποιούνται στα σολάριουμ και στις άλλες σχετικές συσκευές, εκπέμπουν κυρίως υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία προκαλεί καρκίνο του δέρματος και των ματιών.

Στη νέα αυστηρότερη ταξινόμηση αντέδρασε η ευρωπαϊκή ένωση εταιριών παραγωγής και λειτουργίας σολάριουμ, η επικεφαλής της οποίας, Κάθι Μπανκς, επέμεινε ότι «δεν υπάρχει αποδεδειγμένη σχέση ανάμεσα στην υπεύθυνη χρήση των σολάριουμ και στον καρκίνο του δέρματος».

Όμως, ήδη, επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι νέοι που χρησιμοποιούν τακτικά τα σολάριουμ είναι οκτώ φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν μελάνωμα, την πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ήδη προειδοποιήσει τους νέους κάτω των 18 ετών να μείνουν μακριά από τα σολάριουμ, ενώ το ίδιο συμβουλεύει η Αμερικανική Εταιρία Καρκίνου.

Η Βρετανική Ένωση Δερματολόγων χαιρέτισε τα πορίσματα της νέας έρευνας για τον αυξημένο κίνδυνο των σολάριουμ και ζήτησε την άμεση λήψη ρυθμιστικών μέτρων, αν και απέφυγε να ζητήσει την πλήρη κατάργηση των σολάριουμ, προτείνοντας, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, την καλύτερη πληροφόρηση του κοινού, τον περιορισμό της χρήσης τους στους ενηλίκους και την πλήρη απαγόρευση του τεχνητού μαυρίσματος στα παιδιά.

Το σκεπτικό της είναι ότι αφού και άλλοι γνωστοί καρκινογόνοι παράγοντες δεν έχουν ακόμα απαγορευτεί, δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο άμεσα με τα σολάριουμ.

Τα σολάριουμ έχουν μεγάλη εξάπλωση στη Βόρεια Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Τουλάχιστον 14 εκατομμύρια Γερμανοί 18-45 ετών τα χρησιμοποιούν, ενώ το ένα τέταρτο του πληθυσμού σε διάφορες χώρες (Γαλλία, Σουηδία, Βέλγιο κ.α.) κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιήσει αυτές τις συσκευτές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News