default-image

Μπρόκολο και για "γερούς" πνεύμονες

Life
Μπρόκολο και για "γερούς" πνεύμονες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευεργετική δράση έχει η κατανάλωση μπρόκολου σε όσους πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Η ΧΑΠ είναι μια προοδευτική πάθηση των πνευμόνων που κυρίως παρατηρείται σε καπνιστές και πρώην καπνιστές. Χαρακτηρίζεται από εμφύσημα και χρόνια βρογχίτιδα, η οποία αποφράσσει την ροή του αέρα στους πνεύμονες.

Ο Δρ Σάιμαν Μισγουαλ από την Ιατρική Σχολή Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης διαπίστωσε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ πιο σοβαρής ΧΑΠ και μειωμένων συγκεντρώσεων στους πνεύμονες της ειδικής πρωτεΐνης NRF2, η οποία υπερασπίζεται τον πνεύμονα από τη φλεγμονή και τη σχετιζόμενη με την εν λόγω βλάβη. Το μπρόκολο περιέχει ένα συστατικό που βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων της NRF2 στους πνεύμονες.

Ο ερευνητής ανέλυσε ιστολογικά δείγματα από τους πνεύμονες καπνιστών και πρώην καπνιστών με ή χωρίς ΧΑΠ. Όταν τα συνέκρινε με τον υγιή πνευμονικό ιστό, ο ιστός με ΧΑΠ έδειξε αξιοσημείωτη πτώση της δραστηριότητας και των συγκεντρώσεων των αντιοξειδωτικών που αντιμάχονται την φλεγμονή και εξαρτώνται από την NRF2.

Το έλλειμμα αυτό φαίνεται να σχετίζεται με τη μείωση σε μια άλλη πρωτεΐνη την DJ-1, της οποίας η βασική λειτουργία είναι η σταθεροποίηση της NRF2 και η πρόληψη της αποικοδόμησης της.

Επίσης στους πνεύμονες με ΧΑΠ ήταν ξεκάθαρα τα σημάδια οξειδωτικού στρες που καταστρέφει τα κύτταρα.

Σε εργαστηριακό περιβάλλον, η σουλφοραφάνη που περιέχεται στο μπρόκολο κατάφερε να αποκαταστήσει την αντιοξειδωτική ανισορροπία στον πνευμονικό ιστό με ΧΑΠ.

Οι παρατηρήσεις αυτές δείχνουν τον δρόμο για την χρήση σκευασμάτων που θα ενισχύουν τις αντιοξειδωτικές άμυνες που ρυθμίζονται από την NRF2 στους ασθενείς με ΧΑΠ.

Μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην NRF2, ως μια νέα στρατηγική για την αύξηση της αντιοξειδωτικής προστασίας στους πνεύμονες και τον έλεγχο της ικανότητας μείωσης των εξάρσεων και της βελτίωσης της πνευμονικής λειτουργίας των πασχόντων από ΧΑΠ.

Η αύξηση της NRF2 μπορεί επίσης να αποκαταστήσει σημαντικά αποτοξινοτικά ένζυμα που εξισορροπούν τις επιδράσεις του καπνού. Αυτό μάλιστα επετεύχθη σε πειραματόζωα με ισοθειοκυανάτες, όπως η σουλφοραφάνη ή οποία περιέχεται σε φυσική μορφή στο μπρόκολο.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Πηγή: tanea.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News