default-image

Η "Κάρμεν" και η Λυρική Σκηνή πάνε στον Άγιο Νικόλαο

Κρήτη
Η "Κάρμεν" και η Λυρική Σκηνή πάνε στον Άγιο Νικόλαο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το έργο "Κάρμεν" του Ζορζ Μπιζέ από την "Όπερα της Βαλίτσας" της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) από το Ηράκλειο… μετακομίζει στον Άγιο Νικόλαο. Συγκεκριμένα η "Κάρμεν" του Μπιζέ σε σκηνοθεσία Αγγέλας Σαρόγλου, σκηνικά Γιώργου Κολιού και κοστούμια Αλεξίας Θεοδωράκη θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 13 Μαΐου 2015 και ώρα 20:00, στο κινηματοθέατρο Rex στον Άγιο με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Θα τηρηθεί ωστόσο αυστηρή σειρά προτεραιότητας με δελτία. Η διάθεση των δελτίων της σειράς προτεραιότητας θα ξεκινήσει στις 19:00 την ίδια μέρα και θα γίνεται από το εκδοτήριο του κινηματοθέατρου Rex έως ότου υπάρχουν κενές θέσεις.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι οι πόρτες της αίθουσας του κινηματοθέατρου θα κλείσουν με το ξεκίνημα της παράστασης στις 20:00 και θα ξανανοίξουν μόνο μετά το πέρας της.

Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος "Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος"

Το Πρόγραμμα "Ταξίδι προς το ΚΠΙΣΝ" υλοποιείται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" (ΙΣΝ), από το ΚΠΙΣΝ σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή (www.nationalopera.gr) και το Future Library (www.futurelibrary.gr) και με την υποστήριξη της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (www.nlg.gr).

Η "Κάρμεν" του Ζορζ Μπιζέ

Η νέα παραγωγή της "Όπερας της Βαλίτσας" είναι, λοιπόν, η θρυλική "Κάρμεν" του Μπιζέ, η οποία θα ταξιδέψει σε 22 πόλεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος "Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος", το οποίο πραγματοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος".

Πρόκειται για μια από τις πιο δημοφιλείς όπερες παγκοσμίως αφού καταφέρνει να συγκινεί διαχρονικά το κοινό με τη δύναμη, τη ζωντάνια και την απλότητά της. Η τραγική ιστορία της είναι πάντα επίκαιρη, αφού ο έρωτας, το πάθος, η ανάγκη για την ελευθερία είναι δομικά στοιχεία της ανθρώπινης φύσης. Οι συγκλονιστικές μελωδίες του Μπιζέ, οι υπέροχες άριες και τα ντουέτα, σκιαγραφούν με μαγικό τρόπο τη δραματική ιστορία και τα συναισθήματα των χαρακτήρων.

Η υπόθεση της όπερας αφορά τα παράφορα αισθήματα του δεκανέα δον Χοσέ για την τσιγγάνα Κάρμεν. Η δική της, πιο ελεύθερη άποψη για τον έρωτα, την οδηγεί τελικά στο θάνατο.

Η διακεκριμένη σκηνοθέτρια Αγγέλα Σαρόγλου έχει μεταφέρει τη δράση του έργου στην Ισπανία του σήμερα μέσα από την αισθητική του σινεμά του Πέδρο Αλμοδοβάρ.

Συμμετέχουν διακεκριμένοι πρωταγωνιστές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η διάρκεια της παράστασης είναι 80 λεπτά, χωρίς διάλειμμα με υπέρτιτλους στα ελληνικά.

Η "Όπερα της Βαλίτσας" ξεκίνησε το 2011 από την Εθνική Λυρική Σκηνή σαν μια καλλιτεχνική δράση που είχε κύριο σκοπό να συναντήσει και να γοητεύσει ένα νέο κοινό, μυώντας το στο μαγικό κόσμο της όπερας και του λυρικού ρεπερτορίου. Η παραγωγή της "Όπερας της Βαλίτσας" είναι ευέλικτη και ταξιδεύει σε απρόσμενους χώρους (πνευματικά κέντρα, μουσεία, βιβλιοθήκες, αρχαιολογικούς χώρους) με τη συνοδεία των εξαιρετικών τραγουδιστών της ΕΛΣ, με ένα πιάνο αντί για ορχήστρα και όλα της τα σκηνικά... μέσα σε μια βαλίτσα.

Η Κάρμεν σε μία ματιά

Ο συνθέτης: Ο Γάλλος συνθέτης Ζορζ Μπιζέ γεννήθηκε στο Παρίσι το 1838 και πέθανε στο Μπουγκιβάλ [Bougival], κοντά στο Παρίσι, το 1875. Πρώτος του δάσκαλος στη μουσική υπήρξε ο πατέρας του, καθηγητής τραγουδιού. Αργότερα, στο Ωδείο του Παρισιού, μαθήτευσε πλάι στον Ζακ Φρομαντάλ Αλεβί [Jacques Fromental Halevy], συνθέτη της όπερας "Η Εβραία" [La Juive] του οποίου την κόρη νυμφεύτηκε το 1869. Εκτός ωδείου μελέτησε με τον Σαρλ Γκουνό [Charles Gounod], που άσκησε βαθιά επιρροή στο έργο του. Το 1857, όταν ο Μπιζέ κέρδισε το περίφημο Μεγάλο Βραβείο της Ρώμης [Grand Prix de Rome] είχε ήδη συνθέσει την αξιόλογη Συμφωνία του σε ντο [Symphony in C], που όμως ακούστηκε για πρώτη φορά μόλις το 1935! Επιστρέφοντας από τη βίλα των Μεδίκων [Villa Medici] στο Παρίσι έπρεπε καταρχάς να φροντίσει τα ισχνά του οικονομικά. Η όπερά του "Αλιείς μαργαριταριών" [Les Pecheurs de perles, 1863] δε σημείωσε την αναμενόμενη επιτυχία. Μετά το γαλλο-πρωσικό πόλεμο (1870) διορίστηκε διευθυντής χορωδίας στην παρισινή Όπερα [Opera], προτίμησε όμως τη θέση του υπεύθυνου για τη μουσική προετοιμασία των τραγουδιστών στην Κωμική Όπερα [Opera Comique]. Το 1872 γνώρισε την πρώτη μεγάλη επιτυχία χάρη στη μουσική που συνέθεσε για θεατρικό έργο που βασίστηκε στο μυθιστόρημα "Η Αρλεζιάνα" [L'Arlesienne] του Αλφόνς Ντοντέ [Alphonse Daudet]. Το Μάρτιο του 1875 έζησε την ταραχώδη πρεμιέρα της "Κάρμεν", δε χάρηκε όμως την τεράστια καταξίωση του έργου, αφού πέθανε μόλις λίγους μήνες μετά, σε ηλικία 37 ετών.

Το έργο: Γαλλική κωμική όπερα σε τέσσερις πράξεις, η Κάρμεν βασίζεται σε ποιητικό κείμενο των Ανρί Μεγιάκ και Λιντοβίκ Αλεβί, που στηρίζεται στη σχετική νουβέλα του Προσπέρ Μεριμέ  (1845). Ο όρος κωμική όπερα -opera comique- δεν υπαινίσσεται κωμικά στοιχεία, αλλά αφορά χαρακτηριστικά δομής και αισθητικής, ένα από τα οποία είναι οι διάλογοι πρόζας. Το 1875, με αφορμή την παρουσίαση της "Κάρμεν" στη Βιέννη, ο Ερνέστ Γκιρό [Ernest Guiraud] τους αντικατέστησε με μελοποιημένους διαλόγους (recitativi). Επίσης, προσέθεσε σκηνές χορού δανειζόμενος μουσική από την σουίτα "Η Αρλεζιάνα" και από την όπερα του Μπιζέ "Η ωραία κόρη του Περθ" [La jolie fille de Perth].

Πρεμιέρες: Η "Κάρμεν" δόθηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι, στην αίθουσα Φαβάρ [Salle Favart] από το θίασο της Κωμικής Όπερας [Opera Comique], στις 3 Μαρτίου 1875. Τον κεντρικό ρόλο ερμήνευσε η Σελεστίν Γκαλί-Μαριέ [Celestine Galli-Marie]. Για την καταξίωση της όπερας, σημαντική υπήρξε η παράσταση που δόθηκε στη Βιέννη τον Οκτώβριο του 1875.

Στο ρεπερτόριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής η "Κάρμεν" μπήκε την καλλιτεχνική περίοδο 1941/2 με την Κίτσα Δαμασιώτη στον κεντρικό ρόλο, τους Αντώνη Δελένδα και Νίκο Γλυνό ως δον Χοσέ, τη Φανή Αϊδαλή ως Μικαέλα και τον Σπύρο Καλογερά ως Εσκαμίγιο. Την παράσταση διηύθυνε ο Αντίοχος Ευαγγελάτος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News