default-image

Καταγγελίες Μαγκανά για προσωπική υποβάθμιση και εξόντωση

Life
Καταγγελίες Μαγκανά για προσωπική υποβάθμιση και εξόντωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με μια μακροσκελή επιστολή ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του άλλοτε ΟΑΝΑΚ (νυν ΟΑΚ), Θεμιστοκλής Μαγκανάς, καταγγέλλει την «παράνομη πειθαρχική διαδικασία» που κινήθηκε, όπως λέει, εναντίον του από τη νυν διοίκηση του ΟΑΚ (Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης) «με την ανοχή ή/και την αδιαφορία τοπικών βουλευτών και πολιτικών, υπουργών, υπηρεσιών αλλά και της ίδιας της Δικαιοσύνης», που είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή πειθαρχικής ποινής 4 μηνών προσωρινής παύσης από τα καθήκοντά του, από το παράνομο όπως το χαρακτηρίζει πειθαρχικό όργανο.

Όπως αναφέρει, επειδή τόλμησε να καταγγείλει παρανομίες και αυθαιρεσίες στη λειτουργία του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης δέχεται ένα συνεχές και ανελέητο κυνηγητό σε πειθαρχικό και ποινικό επίπεδο, με τον υπηρεσιακό του υποβιβασμό (από γενικός διευθυντής του Οργανισμού Ανάπτυξης Ανατολικής Κρήτης είναι πλέον απλός υπάλληλος, υποβαθμισμένος, με ανάλογη περικοπή αποδοχών κ.λπ., ενώ έχει παυθεί και προσωρινά από την εργασία του) και έναν συνεχή ψυχολογικό πόλεμο σε βάρος του ίδιου και της οικογένειάς του.

Καταγγέλλοντας μέσω της επιστολής του νέα σοβαρά στοιχεία για τον τρόπο λειτουργίας του ΟΑΚ αλλά και την αντιμετώπιση που έχει ο ίδιος, η οποία, όπως λέει, στην πραγματικότητα φτάνει στα όρια της εξόντωσής του, απευθύνει «έκκληση σε κάθε αρμόδιο να αναλάβει τη δέουσα δράση».

Καλεί επίσης «και όλους φίλους γνωστούς ή/και αγνώστους να συνδράμουν στην προσπάθειά μου, αλλά και στην ευρύτερη προσπάθεια, που σαν κοινωνία οφείλουμε να καταβάλουμε, προκειμένου όλο αυτό το νοσηρό σύστημα της διαφθοράς, της παρανομίας, της ανομίας, της μίζας και των ρουσφετιών να καταπολεμηθεί και να δώσει τη θέση του σε μια καινούργια Ελλάδα, που θα αγαπάει τα παιδιά της και θα ανταμείβει την προσπάθεια και τη συνεισφορά τους στο κοινό καλό».

Τέλος, απαιτεί, όπως γράφει στην επιστολή του, «την παραδειγματική τιμωρία όλων των ενόχων», καθώς «έτσι θα αποκτήσει αξία και θα δικαιωθεί ο αγώνας που δίνω τόσο καιρό, ανοίγοντας το δρόμο και σε άλλους, που βρέθηκαν ή βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση να τολμήσουν ή να ζητήσουν βοήθεια».

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

«Με αφορμή την ολοκλήρωση της παράνομης πειθαρχικής διαδικασίας, που κινήθηκε εναντίον μου επειδή έπραξα το καθήκον μου και τόλμησα να καταγγείλω τις σοβαρότατες παρανομίες, την κακοδιοίκηση και την κακοδιαχείριση στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) Α.Ε., καθώς και διαφθορά, απάτη κατά του Δημοσίου και διασπάθιση δημοσίου χρήματος, θεωρώ χρέος μου προς την κοινωνία, τους συγγενείς και τους φίλους μου να γνωστοποιήσω τις παράνομες αποφάσεις του Πρωτοβάθμιου και του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΟΑΚ για τα παραπτώματα, που μου καταλογίστηκαν, τις παράνομες μεθοδεύσεις και διαδικασίες, που εφαρμόστηκαν από τη Διοίκηση, με προεξάρχοντα το διευθύνοντα σύμβουλο Ελευθέριο Κοπάση, με την αδράνεια, την ανοχή ή/και την αδιαφορία τοπικών βουλευτών και πολιτικών, υπουργών, υπηρεσιών αλλά και της ίδιας της Δικαιοσύνης.

Θα ήταν άδικο αν δεν ανέφερα προκαταβολικά την αμέριστη στήριξη, συμπαράσταση και αντοχή της συζύγου μου Αλίκης και των παιδιών μου Φανής και Ελένης, που επί δύο χρόνια υποφέρουν καρτερικά το βιασμό που υφίσταμαι και εγώ αλλά και οι ίδιες. Πραγματικοί συμπαραστάτες και αρωγοί στις προσπάθειές μου έχουν υπάρξει πολύ λίγοι (μετρημένοι στα δάκτυλα) συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι. Πολλοί είναι όμως και αυτοί που μας έχουν συμπαρασταθεί ηθικά και έχουν πει και ένα καλό λόγο. Τους ευχαριστώ όλους από καρδιάς!

Θα ήταν όμως πιο άδικο αν δεν απένειμα τα δέοντα ιδιαιτέρως σε όσους όχι μόνο αδιαφορούν, όχι μόνο μας έστρεψαν την πλάτη αλλά κυρίως σε όσους από τους πρώην "έμπιστους" συνεργάτες μου, τους ευεργετηθέντες και τους αποδέκτες των προσπαθειών μου στο τιμόνι του ΟΑΝΑΚ επί 11 ολόκληρα χρόνια με εγκατέλειψαν και προσχώρησαν στις παράνομες πρακτικές του διευθύνοντος συμβούλου, των επίορκων "συναδέλφων" τους και άλλων πρωτεργατών της διάλυσης του ΟΑΝΑΚ και της απαξίωσης και περιθωριοποίησης όσων λίγων συναδέλφων τολμήσαμε να μην προσκυνήσουμε το νέο καθεστώς. Αξίζουν επίσης ιδιαίτερης μνείας όσοι εκ των προαναφερθέντων είχαν ενεργή συμμετοχή στις παράνομες πράξεις και αποφάσεις και μάλιστα δεν είχαν ούτε τη στοιχειώδη ευπρέπεια και "τσίπα" να ζητήσουν εξαίρεση από τα όργανα (Επιτροπές, Διοικητικό και Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο), που με καταδίκασαν ομόφωνα και με την ψήφο τους.

Οι "κατηγορίες" που μου προσήψαν και οι επιμέρους ποινές που επέβαλε το παράνομο Πρωτοβάθμιο Συμβούλιο και με βάση τις οποίες με τιμώρησαν με τη μέγιστη προβλεπόμενη πειθαρχική ποινή των 4 μηνών προσωρινής παύσης, κατά συγχώνευση, παρουσιάζονται στο Απόσπασμα της υπ' αριθμ. 2/2015 απόφασης, που ακολουθεί:

Πρέπει να τονιστεί ότι πέραν του γεγονότος ότι οι αποφάσεις σύστασης των Πειθαρχικών Συμβουλίων αλλά και όλες οι "διορθώσεις" και "ορθές επαναλήψεις" είναι παράνομες, υπάρχει επίσης κώλυμα συμμετοχής τουλάχιστον του προέδρου Μάρκου Πατρελάκη, που έχει καταγγελθεί από εμένα στη Δικαιοσύνη, για συνέχιση των παράνομων πράξεων και παραλείψεων και "νομιμοποίηση" πράξεων αναδόχου στο επίμαχο δημόσιο έργο "Κατασκευή Αποχετευτικού Δικτύου στον οικισμό της Αγίας Βαρβάρας, Δήμου Γόρτυνας", καθώς και του Εμμανουήλ Πενθερουδάκη ως προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στον ΟΑΚ και ο οποίος είχε υπογράψει καταδικαστικά κείμενα και δημόσιες δηλώσεις.

Εξάλλου σημειώνεται ότι τη διαδικασία συντόνιζε και ουσιαστικά προέδρευε η δικηγόρος Χριστίνα Περάκη (αν και δεν προβλέπετε από τον Κανονισμό). Επίσης, σημειώνεται ότι όλοι οι συμμετέχοντας προέρχονται από τον π. ΟΑΔΥΚ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει!

Παρά τις ενστάσεις μου και τις καταγγελίες προς κάθε αρμόδιο, περί της παράνομης σύνθεσης, της έλλειψης αμεροληψίας, των σοβαρών ενδείξεων ύπαρξης προσωπικής έχθρας μεταξύ του προέδρου, μελών του Συμβουλίου αλλά και της παρανόμως παρευρισκομένης και εμπλεκομένης νομικής συμβούλου, η οποία, πέραν άλλων, συνέταξε (μαζί με άλλες 2 συναδέλφους της, νομικές συμβούλους του ΟΑΚ) το κατηγορητήριο και παρέστη ως μια εκ των τριών συνηγόρων κατηγορίας στην εκδίκαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων σε βάρος μου για δήθεν συκοφαντική δυσφήμηση, λίγες μόνο μέρες πριν τη συνεδρίαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, η αίτηση αυτή απορρίφθηκε με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χανίων και συνεπώς η προσπάθεια του διευθύνοντος συμβούλου και του πρώην προέδρου και πρώην γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Γρηγόρη Ροκαδάκη και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΚ να με φιμώσουν απέτυχε.

Δεν περιορίστηκαν όμως μόνο στα προαναφερθέντα. Παρά το γεγονός ότι υπέβαλα ένσταση για τις παράνομες αλλά και για το παράνομο της συγκρότησης και του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου, όπως φαίνεται παρακάτω, η παράνομη διαδικασία συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε με την επικύρωση της απόφασης του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου, δηλαδή της επιβολής της ποινής των 4 μηνών προσωρινής παύσης. Αποσπάσματα της ένστασης-αίτησης αναθεώρησης και της εν λόγω απόφασης, που θυροκολλήθηκε στην οικία μου στις 06.05.15, παρατίθενται αμέσως μετά:

Στη σύνθεση του παράνομου Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου πρόεδρος είναι ο Ελευθέριος Κοπάσης, διευθύνων σύμβουλος, που είναι ταυτόχρονα το Ανώτατο Μονοπρόσωπο Πειθαρχικό Όργανο, μου έχει επιβάλει ποινές και με παρέπεμψε στο παράνομο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο με δικές του κατηγορίες. Μέλη είναι:

• Η Χριστίνα Περάκη, με την ιδιότητά της ως προϊσταμένης της Νομικής Υπηρεσίας και υπαλλήλου κλάδου ΠΕ και Βαθμού Γ. Άραγε με ποια διαδικασία προσελήφθη; Ο Δικηγορικός Σύλλογος έχει γνώση του θέματος; Γιατί δεν είναι αναρτημένη στο "Διαύγεια" η συγκεκριμένη πρόσληψη;

• Ο Ευστράτιος Μηλιδάκης, διευθυντής Διοικητικού Προσωπικού και πρώην διευθυντής Διοικητικού του π. ΟΑΔΥΚ.

• Ο Ζαχαρίας Μαρκάκης, προϊστάμενος Προϋπολογισμού-Λογιστηρίου, πρώην προϊστάμενος Τμήματος Λογιστηρίου π. ΟΑΝΑΚ, πρώην στενός και έμπιστος συνεργάτης μου, συνάδελφος επί 22 χρόνια στον π. ΟΑΝΑΚ και πρώην συμμαθητής στο Γυμνάσιο!

• Ο Γιώργος Κωστάκης, τμηματάρχης Περιβάλλοντος & Χωροταξίας και πρώην Τμηματάρχης στον π. ΟΑΝΑΚ.

Θεωρώ μετά βεβαιότητας ότι ο πρόεδρος είχε κώλυμα συμμετοχής και ότι είναι πασιφανώς έωλη η προσπάθεια της νομικής συμβούλου να αιτιολογήσει το νόμιμο ή έστω το επιτρεπτό να συντρέχουν στο πρόσωπο του εκτελούντος χρέη δικαστή, οι ιδιότητες:

• του καταγγέλλοντος,

• του πειθαρχικού προϊσταμένου, που έχει επιβάλει ποινές για αντίστοιχα "παραπτώματα" και με έχει παραπέμψει στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, το οποίο με καταδίκασε με βάση τις δικές του καταγγελίες για "πράξεις" και "παραλείψεις", τις οποίες μου αποδίδει και τις οποίες εν πολλοίς έχει μεθοδεύσει,

• του κριτή της ένστασης μου περί νομιμότητας ακόμη και της συγκρότησης και της σύνθεσης των Πειθαρχικών Συμβουλίων και της αίτησης αναθεώρησης της ποινής αλλά και

• του ελεγχόμενου από τη Δικαιοσύνη και άλλους αρμόδιους φορείς για σωρεία παρανομιών, μετά από καταγγελίες μου.

Υπάρχει επίσης και ένας άλλος σημαντικός παράγοντας, που καταρρίπτει κάθε έννοια αμεροληψίας εκ μέρους του Ελευθερίου Κοπάση και αυτός είναι ότι στις 13.01.2015, μετά ακριβώς τη λήξη της ακροαματικής διαδικασίας για την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων σε βάρος μου, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Χανίων, παρουσία πολλών αυτοπτών μαρτύρων, μου επετέθη φραστικά και προσπάθησε να χειροδικήσει εναντίον εμού αλλά και της συζύγου μου, που προσπάθησε να με αποτρέψει από πιθανή αντίδραση στην προβοκάτσια και στην απρόκλητη επίθεση, που δεχόμουν. Το γεγονός αυτό τελεί σε γνώση της νομικής συμβούλου και μέλους του Δευτεροβάθμιου Συμβουλίου και όφειλε να το έχει αξιολογήσει αξιολογήσει. Αυτό αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αναφαίρετων δικαιωμάτων μου για δίκαιη δίκη και καθιστά την όλη διαδικασία άκυρη. Δεδομένου δε ότι όλα αυτά ήταν γνωστά σε όλους τους συμμετέχοντες στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, θεωρώ ότι στοιχειοθετεί και πράξη τιμωρητέα από το νόμο, γεγονός που θα το κρίνει η Δικαιοσύνη, προς την οποία έχω προσφύγει και θα επανέλθω με μηνύσεις και αγωγές, κατά παντός υπευθύνου.

Αυτά όσον αφορά στην "κατάληξη" του πειθαρχικού μέρους της εκδικητικής επίθεσης εναντίον μου, επειδή έκανα και κάνω το καθήκον μου για να διαφυλάξω το δημόσιο συμφέρον καθώς και την τιμή και την υπόληψη, τη δική μου και της οικογένειάς μου.

Ο κατ' εξακολούθηση βιασμός όμως που έχω υποστεί δεν περιορίζεται μόνο στην πειθαρχική ποινή. Ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2013, οπότε και κατήγγειλα αρχικά προφορικά στο διευθύνοντα σύμβουλο και στον τότε πρόεδρο του Δ.Σ. και τότε γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Γεώργιο Δεικτάκη, τις διαπιστώσεις μου για την ύπαρξη πιθανών ατασθαλιών σε ένα δημόσιο έργο και τους ενημέρωσα για τις ενέργειές μου, προκειμένου να διερευνήσω το θέμα σε βάθος και να αναφέρω σ' αυτούς και δι' αυτών στα αρμόδια όργανα του ΟΑΚ τα όποια συμπεράσματά μου. Τότε άρχισαν οι παράνομες και χωρίς γνωστοποίηση μειώσεις στις αποδοχές μου, ερμηνεύοντας και εφαρμόζοντας αποκλειστικά για εμένα μόνο και κατά το δοκούν διατάξεις του Κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας και της Βαθμολογικής και Μισθολογικής Κατάταξης. Λόγω αδράνειας των Οργάνων και αφού έλαβα τη σύμφωνη γνώμη και προτροπή του τότε προέδρου και γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, κατέθεσα την πρώτη μου αναφορά-καταγγελία στην Εισαγγελία Εφετών Κρήτης στις 17.02.2014. Αμέσως μετά ακολούθησε μπαράζ επιθέσεων εναντίον μου με πρωταγωνιστή τον Ελευθέριο Κοπάση. Αρχικά κατηγορήθηκα ευθέως για "ατασθαλίες" και "δημιουργία μαύρης τρύπας" ως γενικός διευθυντής του π. ΟΑΝΑΚ, στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΚ αλλά και με δημοσιεύματα στον Τύπο. Αντέδρασα απαντώντας διά του Τύπου και αυτό οδήγησε στον πρώτο γύρο των πειθαρχικών διώξεων και την επιβολή της ποινής της έγγραφης επίπληξης από τον πειθαρχικό προϊστάμενο, που ταυτίζεται με το διευθύνοντα σύμβουλο. Στις ενέργειες και στις μεθοδεύσεις αυτές συνεργός ήταν ο Γεώργιος Αγαπάκης, διευθυντής Συγκοινωνιακών Έργων και πρόεδρος του Τεχνικού Συμβουλίου του ΟΑΚ. Ο Γεώργιος Αγαπάκης είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην σύνταξη του Κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας, στη διαμόρφωση και τη χωροθέτηση των Υπηρεσιών και στην στελέχωση των Θέσεων Ευθύνης, ως στέλεχος της προσκείμενης στη Ν.Δ. και στην τότε κυβέρνηση, παράταξης ΔΚΜ, του Τεχνικού Επιμελητηρίου (με την οποία έχει εκλεγεί και κατέχει τη θέση του πρόεδρου της Αντιπροσωπίας του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης), καθώς και ως πρώην προϊστάμενο της ΕΥΔΕ-ΒΟΑΚ και της ΕΥΔΕ "Αποσελέμης", που ενσωματώθηκαν στον ΟΑΚ. Οι ενέργειες επικεντρώθηκαν στην υποβάθμιση και απόκρουση των καταγγελιών μου, στην "προστασία" των καταγγελθέντων επιβλεπόντων αλλά και του εργολάβου και κυρίως στην αποδόμησή μου. "Καθαιρέθηκα" λοιπόν παρανόμως από διευθυντής Λοιπών Αναπτυξιακών Έργων και από μέλος του Τεχνικού Συμβουλίου, ενώ βρέθηκα και "υπόδικος" και ουσιαστικά απολογούμενος σε παρανόμως συσταθείσα Επιτροπή, της οποίας "πρόεδρος" και επισπεύδων ήταν ο Γεώργιος Αγαπάκης. Υπέστην επίσης περαιτέρω και αναδρομική μείωση των αποδοχών μου και ουσιαστική περιθωριοποίηση και υποβιβασμό. Ακολούθησε η έκδοση "πορίσματος" από την παράνομα συσταθείσα Επιτροπή στις 14.08.2014, με βάση το οποίο "αθωώνονται" ουσιαστικά οι επιβλέποντες και ο εργολάβος και όλη η ευθύνη αποδίδεται σ' εμένα. Η αγνόηση από το Διοικητικό Συμβούλιο των λεπτομερών αναφορών και καταγγελιών μου, καθώς των επανειλημμένων εκκλήσεών μου για ακρόαση από το Ανώτατο Διοικητικό Όργανο του ΟΑΚ με οδήγησε στην υποβολή αναφορών και καταγγελιών προς όλους τους αρμοδίους, στις 11.09.2014. Όταν επιτέλους δέχτηκε το Διοικητικό Συμβούλιο να παρουσιαστώ ενώπιόν του (παράλληλα ικανοποιήθηκαν και αντίστοιχα χρονίζοντα αιτήματα 2 άλλων συναδέλφων, με ανάλογα θέματα υποβάθμισης) στις 29.09.2014, αντιμετωπίστηκα ως κατηγορούμενος και "αποδιοπομπαίος τράγος" σε μια συνεδρίαση-παρωδία, παρουσία ακροατηρίου αναρμοδίων αλλά και των άμεσα καταγγελλομένων από εμένα και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι αιτήθηκα, ως είχα έννομο δικαίωμα, την απομάκρυνσή τους από την αίθουσα. Αφού λοιπόν κατανόησα πλήρως το περιβάλλον, που είχε διαμορφωθεί και αφού έχασα πλήρως την εμπιστοσύνη μου ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα επιλαμβανόταν των καταγγελιών μου και θα εξέταζε τα δίκαια υπηρεσιακά αιτήματά μου, προχώρησα την 01.10.2014 σε ανοικτές επιστολές προς τους αρμοδίους και στην ευρύτατη δυνατή δημοσιοποίησή τους, φοβούμενος ακόμη και για χειρότερες αντιδράσεις εναντίον εμού και της οικογένειάς μου. Ακολούθησε και δεύτερη φάση καταγγελιών και δημοσιοποίησης στις 23.10.2014, που οδήγησαν σε νέες πειθαρχικές διώξεις, υποβολή έγκλησης και αίτησης ασφαλιστικών μέτρων εναντίον μου για δήθεν συκοφαντική δυσφήμηση, παράνομο υποβιβασμό σε απλό υπάλληλο και σε περαιτέρω μείωση των αποδοχών μου.

Ο ηθικός, οικονομικός και ψυχολογικός βιασμός έχει ως φυσικούς αυτουργούς τον Ελευθέριο Κοπάση, τον Ευστράτιο Μηλιδάκη (εκτελεστικό όργανο των παράνομων αποφάσεων του διευθύνοντος συμβούλου) και τον π. πρόεδρο και π. γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Γρηγόριο Ροκαδάκη. Σοβαρές ευθύνες (σε διαφορετικό βαθμό, που αποτελεί ζητούμενο διερεύνησης της Δικαιοσύνης) έχουν και όσα μέλη του Δ.Σ. έλαβαν ή επικύρωσαν αποφάσεις και πράξεις του διευθύνοντος συμβούλου, αμέλησαν ή δεν ασχολήθηκαν, ως όφειλαν, με τις σοβαρές και επανειλημμένες εκκλήσεις-καταγγελίες μου, τις οποίες και απέστειλα σε όλα τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, επί αποδείξει. Επιπλέον, εξίσου σοβαρές, αν όχι σοβαρότερες ευθύνες έχουν όσοι προχώρησαν μόνο στην κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων και έγκλησης εναντίον μου για "συκοφαντική δυσφήμηση", παραβλέποντας τελείως τη ρητή υποχρέωσή τους να διαφυλάξουν τα συμφέροντα του Οργανισμού και του Δημοσίου αντί να κινήσουν τις διαδικασίες εναντίον των καταγγελθέντων από εμένα επιβλεπόντων και εργολάβου ή ακόμη και εναντίον μου, αν είχαν αποδείξεις, για βλάβη κατά του Δημοσίου;

Υπάρχουν βεβαίως πάρα πολλοί ηθικοί αυτουργοί και αδιάφοροι παρατηρητές (Πόντιοι Πιλάτοι) των διαλαμβανομένων στην υπόθεση αυτή και γενικότερα στη λειτουργία του ΟΑΚ. Περιλαμβάνουν αλλά δεν εξαντλούνται σε δημόσια πρόσωπα, αιρετούς (νυν και τέως) και εκπροσώπους της κυβέρνησης και του υπουργού Υποδομών. Απορία μου προξενεί το γεγονός ότι πρώην μέλη, πρόεδροι και αντιπρόεδροι του ΟΑΝΑΚ, επέλεξαν, εκ του αποτελέσματος, να σιωπήσουν, να μην υποστηρίξουν ούτε το γενικό τους διευθυντή, ούτε τις αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων και των Γενικών Συνελεύσεων, για τα όσα συκοφαντικά συζητήθηκαν στις Συνεδριάσεις του ΔΣ του ΟΑΚ και δημοσιεύτηκαν στον Τύπο, σχετικά με δήθεν οικονομικά ή ταμειακά προβλήματα του ΟΑΝΑΚ.

Η Δικαιοσύνη πιστεύω ότι προχωρά, έστω και με αργά βήματα. Τα αρμόδια υπουργεία και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν πολλές και μάλιστα πολύ μεγαλύτερες υποθέσεις. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι μπορεί να επιτρέπουν και να ανέχονται τη διάπραξη παρανομιών σε βάρος του Δημοσίου αλλά και σε βάρος εμού και της οικογένειάς μου. Αναμένω και παρακαλώ τον αρμόδιο επιβλέποντα υπουργό και συντοπίτη μας Γεώργιο Σταθάκη, προς τον οποίο έχω πρόσφατα αποστείλει σχετικά στοιχεία, όπως επιληφθεί προσωπικά του θέματος αυτού, επισπεύδοντας τις όποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν. Εναποθέτω επίσης τις ελπίδες μου στον υπουργό Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στον υπουργό Επικρατείας κατά της Διαφθοράς και υποβάλλω έκκληση προς τη Δικαιοσύνη όπως επιληφθούν άμεσα των σοβαρών καταγγελιών και της προστασίας μου.

Ελπίζω ότι ο αρμόδιος εισαγγελικός λειτουργός, που θα γίνει κοινωνός της παρούσας καταγγελίας για κατ' εξακολούθηση βιασμό, όπως προχωρήσει αυτεπαγγέλτως και, ει δυνατόν, με την αυτόφωρη διαδικασία στη σύλληψη του αυτουργού Ελευθερίου Κοπάση, αφού με τις συνεχιζόμενες και αλλεπάλληλες παράνομες ενέργειές του έχει οδηγήσει εμένα και την οικογένειά μου στην απόλυτη ένδεια και αδυναμία κάλυψης ακόμη και των βασικών μας αναγκών.

Προκειμένου όμως να μην παρεξηγηθώ πρέπει να εξηγήσω και να δηλώσω ρητά ότι ούτε πτωχός είμαι, ούτε ζητώ τη συμπάθεια και την ελεημοσύνη κανενός. Βρίσκομαι δυστυχώς, όπως και η Ελλάδα και εκατομμύρια άλλοι συμπολίτες μας, σε κατάσταση "πτώχευσης" με έλλειψη ρευστότητας και αδυναμία ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων. Αυτό ακριβώς εκμεταλλεύεται και ο Ελευθέριος Κοπάσης και οι συνεργοί του, προκειμένου να με οδηγήσουν σε αργό, βασανιστικό και εξευτελιστικό "θάνατο". Δεν έχω σκοπό να τους κάνω το χατίρι και αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που απευθύνομαι ξανά στους αρμοδίους και στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να μου δώσουν πίσω την αξιοπρέπειά μου και να αποκαταστήσουν τις αδικίες σε βάρος εμού και της οικογένειάς μου.

Ως γνήσια στελέχη πρώτης γραμμής, μετέρχονται πρακτικές και μεθόδους ανάλογες με αυτές, που έχει υποστεί η χώρα μας από την τρόικα, του εταίρους, τους δανειστές και τους νεοφιλελεύθερους "σωτήρες" και "τιμωρούς", προκειμένου να στραγγαλίσουν τη ρευστότητά μου και να μη μου επιτρέπουν να ασκήσω το νόμιμα δικαιώματά μου, τα οποία όμως κοστίζουν αρκετά, κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες αδυνατώ να χρηματοδοτήσω. Έτσι μου αφαίρεσαν τη δυνατότητα να πάρω τα απαραίτητα ένδικα μέτρα προστασίας μου καθώς και να μπορέσω να υποβάλω τις απαραίτητες μηνύσεις και αγωγές, με τις οποίες θα μπορούσα να επισπεύσω τη δικαίωσή μου και την τιμωρία των ενόχων. Σε αντιδιαστολή, ο ΟΑΚ, όπως εκπροσωπείται και όπως κάποιοι τον "χρησιμοποιούν" διαθέτει την πολυτέλεια και την κρατική χρηματοδότηση, που του επιτρέπει να χρησιμοποιεί 3 νομικούς συμβούλους και να σπαταλά χιλιάδες € σε αμοιβές δικηγόρων, σε δικαστικά έξοδα αλλά και έξοδα επίδοσης εξωδίκων, αποφάσεων και λοιπών εγγράφων.

Και επειδή οι περισσότεροι από τους αποδέκτες αλλά και απλοί αναγνώστες του παρόντος δε γνωρίζουν, θα μου επιτρέψετε μια μικρή αναφορά σ' εμένα και την οικογένειά μου και τη θέση μας στην κοινωνία του Ηρακλείου. Λοιπόν, είμαι ο μεσαίος υιός του Γεωργίου και της Φανής Μαγκανά και είμαι υπερήφανος απόγονος δύο γνωστών οικογενειών του Ηρακλείου, του Ανδρέα και της Ελένης Μαγκανά και του Θεμιστοκλή και της Ελευθερίας Αποστολίδου, με καταγωγή κατά τα ? από τη Μικρά Ασία (πρόσφυγες του 1922 από την Σμύρνη και την Προύσα) και κατά το ? από την Κρήτη (Κάτω Ασίτες). Αναφέρω ότι ο μεν παππούς μου Ανδρέας Μαγκανάς μαζί με τους υιούς του είχαν Εργοστάσιο Σταφίδας, με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα μέχρι και το 1960, ενώ ο έτερος παππούς μου Θεμιστοκλής Αποστολίδης ήταν ένας εκ των λίγων οδοντιάτρων της εποχής (1922-1960), διακεκριμένος επιστήμονας, αγαπητός και σεβαστός στην κοινωνία. Η παρουσία της οικογένειάς μου στο Ηράκλειο ξεπερνά τα 90 χρόνια και κατά κοινή ομολογία έχει μόνο θετικά να επιδείξει.

Είμαι αεροναυπηγός μηχανικός με Διδακτορικό Δίπλωμα, υποτροφίες, διακρίσεις, επαίνους και βραβεία. Εργάζομαι από το 1981, αρχικά ως ερευνητής στην Αγγλία, μετά στο ΙΤΕ, στον ΟΑΝΑΚ (για σχεδόν 21 χρόνια εκ των οποίων τα μισά ως γενικός διευθυντής) και τώρα στον ΟΑΚ, που προέκυψε μετά και από δικές μου προσπάθειες (για τις οποίες το Δ.Σ. του ΟΑΚ με τίμησε!!!) από τη συγχώνευση του ΟΑΝΑΚ και του ΟΑΔΥΚ , το 2013. Από τα αδέλφια μου, ο μεγαλύτερος, ο Ανδρέας, είχε τις ίδιες σπουδές διπλώματα και διακρίσεις με εμένα αλλά δυστυχώς έφυγε νωρίς από τη ζωή πάνω στο καθήκον και στο δύσκολο αγώνα για "επιβίωση" ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ, προδομένος από την καρδιά του. Ο μικρότερος, ο Λευτέρης, είναι διακεκριμένος και αγαπητός ιατρός ακτινολόγος, με Διδακτορικό Δίπλωμα. Πρόσφατα προήχθη στο Βαθμό του διευθυντή ΕΣΥ στην Ακτινολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ. Δίνει και αυτός, χρόνια τώρα, τον αγώνα του, χωρίς την πρέπουσα και αναλογούσα αναγνώριση των ικανοτήτων του, της εργατικότητάς του και της αφοσίωσής του στο καθήκον, που παραλίγο να τον οδηγήσει στην ίδια μοίρα με τον Ανδρέα, πριν λίγες βδομάδες.

Αυτοί λοιπόν είμαστε, ως οικογένεια. Πάντα σεβόμενοι το νόμο και την κοινωνία. Πάντα κρατώντας χαμηλό προφίλ (έτσι μας μεγάλωσαν οι γονείς μας) και προσέχοντας να μην αδικήσουμε κανένα ή να απαιτήσουμε έστω και αυτό που μας αναλογούσε, για να μην δώσουμε αφορμές στον… κόσμο.

Και να που στα 55 χρόνια μου ήλθαν τα πάνω κάτω. Αίφνης, ο επιτυχημένος γενικός διευθυντής, που έδωσε μάχες και μερόνυχτα ολόκληρα δουλειάς για να παραμείνει ο ΟΑΝΑΚ ζωντανός και να συνεχίσουμε όλοι οι εργαζόμενοι να έχουμε δουλειά (σε ιδιαίτερα κρίσιμες περιόδους έντονης αμφισβήτησης της αναγκαιότητας ύπαρξης και χρηματοδότησής του, που τον οδηγούσε ακόμη και σε κλείσιμο), έγινε ο χειρότερος υπάλληλος στα 23 χρόνια του ΟΑΝΑΚ, στα 37 χρόνια του ΟΑΔΥΚ και στα 2 χρόνια του ΟΑΚ και τιμωρείται με την ανώτατη πειθαρχική ποινή. Να που έγινα ξαφνικά "απροσάρμοστος" και δεν μπορώ δήθεν να αποδεχθώ τους νέους μου προϊσταμένους ή τα νέα μου καθήκοντα. Να που ο διευθύνων σύμβουλος και το Δ.Σ. κατάφεραν να με υποβιβάσουν, να με υποβαθμίσουν, να με περιθωριοποιήσουν και εντέλει να με μειώσουν στην εκτίμηση πρώην συνεργατών και υφισταμένων, οι οποίοι τόσα έχουν καρπωθεί από τις δικές μου προσπάθειες, υπερεργασία και διεκδικήσεις.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Πιστεύω ότι με όσα καταθέτω θα έχω πείσει αρκετούς, θα έχω προβληματίσει άλλους τόσους και θα έχω ευαισθητοποιήσει τις Αρχές (να πράξουν τα δέοντα) για το ότι ο πραγματικός λόγος του βιασμού μου είναι η κακοδιοίκηση, οι παρανομίες και η συγκάλυψή τους, τα ιδιοτελή συμφέροντα ορισμένων, εντός και εκτός ΟΑΚ και βεβαίως ο Ελευθέριος Κοπάσης και οι συνεργοί του.

Για όλους τους παραπάνω λόγους:

Απευθύνω έκκληση σε κάθε αρμόδιο να αναλάβει τη δέουσα δράση.

Καλώ επίσης και όλους: φίλους γνωστούς ή/και αγνώστους να συνδράμουν στην προσπάθειά μου, αλλά και στην ευρύτερη προσπάθεια, που σαν κοινωνία οφείλουμε να καταβάλουμε, προκειμένου όλο αυτό το νοσηρό σύστημα της διαφθοράς, της παρανομίας, της ανομίας, της μίζας και των ρουσφετιών να καταπολεμηθεί και να δώσει τη θέση του σε μια καινούργια Ελλάδα, που θα αγαπάει τα παιδιά της και θα ανταμείβει την προσπάθεια και τη συνεισφορά τους στο κοινό καλό.

ΤΟΝΙΖΩ για άλλη μια φορά ότι ΔΕΝ επαιτώ, ΔΕΝ ζητώ χάρη και ρουσφέτια, ΟΥΤΕ οικονομική βοήθεια.

ΑΠΑΙΤΩ δικαιοσύνη και ηθική, υπηρεσιακή και οικονομική αποκατάσταση για εμένα και δικαίωση για την οικογένειά μου.

ΑΠΑΙΤΩ επίσης παραδειγματική ΤΙΜΩΡΙΑ όλων των ενόχων.

Έτσι θα αποκτήσει αξία και θα δικαιωθεί ο αγώνας που δίνω τόσο καιρό, ανοίγοντας το δρόμο και σε άλλους, που βρέθηκαν ή βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση, να τολμήσουν ή να ζητήσουν βοήθεια.

Θεμιστοκλής Μαγκανάς

δρ αεροναυπηγός μηχανικός.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News