Life

Απέκλεισαν από την πρόσληψη τον κατάλληλο υπάλληλο

Διαγωνισμός-σκάνδαλο με διαστάσεις που "ακουμπούν" το ΑΣΕΠ, με επίκεντρο το Δήμο Ηρακλείου, έρχεται στη δημοσιότητα και προκαλεί εύλογα απορίες για το πώς οι αρμόδιες υπηρεσίες υπέπεσαν στο "ολίσθημα". Άνεργος αποκαλύπτει στη "Νέα Κρήτη" ότι παραποιήθηκε η διαγωνιστική διαδικασία προκειμένου να μην επωφεληθεί άλλος υποψήφιος που διεκδικούσε 1 από τις 26 θέσεις εργασίας που προκήρυξε η ΔΕΠΤΑΗ. Υποστηρίζει ότι παράνομα και χωρίς να συμπεριλαμβάνεται στην αρχική προκήρυξη προστέθηκε το κριτήριο της εντοπιότητας, την οποία δε διέθετε, για να χάσει τη θέση.

Η αποκάλυψη της σκανδαλώδους διαδικασίας προκάλεσε σεισμό στη ΔΕΠΤΑΗ, ο πρόεδρος της οποίας άμεσα ενημερώθηκε για το θέμα και απαντώντας στην "ΚΡΗΤΗ TV" και τη "Νέα Κρήτη" παραδέχτηκε την παράτυπη αλλαγή, ωστόσο την απέδωσε σε λάθος. Πλέον ο Δήμος Ηρακλείου καλείται να προχωρήσει σε διόρθωση και επαναδημοσίευση των αποτελεσμάτων. Στην πράξη να επαναλάβει τη διαδικασία πρόσληψης από την αρχή.

Όπως μας ανέφερε ο... αδίκως αποπεμφθείς, κατέθεσε τα χαρτιά του για 1 από τις 26 θέσεις που προκήρυξε η ΔΕΠΤΑΗ, ωστόσο υποστηρίζει ότι, ενώ κατέχει περισσότερα μόρια από όσους ανακοινώθηκαν, παράνομα και χωρίς να συμπεριλαμβάνεται στην αρχική προκήρυξη προστέθηκε το κριτήριο της εντοπιότητας, με αποτέλεσμα να μην προσληφθεί για τη θέση του ταμεία σε δημοτικό πάρκινγκ.

Ιδού τι μας δήλωσε επί λέξει: «Σήμερα (σ.σ. χθες) λοιπόν, μετά από δύο μήνες, τηλεφωνικά πάντα, κάλεσα στα γραφεία της ΔΕΠΤΑΗ και μου είπαν ότι τα αποτελέσματα και τα ονόματα που θα καλύψουν τις 26 θέσεις έχουν ήδη τοιχοκολληθεί και ότι θα μπορούσα να προσέλθω για να ενημερωθώ. Κοιτάζοντας τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, περισσότερο σχολαστικά, διαπίστωσα ότι τα άτομα που είχαν προκριθεί είχαν λιγότερα μόρια από μένα και αυτό ήταν που με έβαλε σε υποψίες. Μάλιστα, τα παρατήρησα ξανά και ξανά. Διαπίστωσα λοιπόν μετά από σχολαστικό έλεγχο ότι στα αποτελέσματα προκρίθηκαν άτομα με κριτήρια εντοπιότητας».

Όπως αναφέρει όμως επίσημο έγγραφο του ΑΣΕΠ για την εντοπιότητα, το κριτήριο της εντοπιότητας εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις προσλήψεων σε φορείς που βρίσκονται στους νομούς ή σε νησιά ή σε παραμεθόριες περιοχές που προβλέπονται στην περίπτωση της παρ. 8 του άρθρου 17 τα Νόμου 2190/1994 (Θράκη, νησιά Κυκλάδων, περιφέρεια Ιονίων Νήσων), καθώς και σε δήμους με πληθυσμό μικρότερο των 10.000 κατοίκων... Και το πιο βασικό... η ανακοίνωση του ΑΣΕΠ αναφέρει κλείνοντας πως το κριτήριο της εντοπιότητας, εάν απουσιάζει από ανακοινώσεις και προκηρύξεις, τότε ΔΕΝ πρέπει να εφαρμόζεται για τον εκάστοτε φορέα πρόσληψης. Όσο πάντως κι αν ψάξαμε τη συγκεκριμένη εγκύκλιο της ΔΕΠΤΑΗ, δε βρήκαμε στις προϋποθέσεις το κριτήριο της εντοπιότητας, κάτι που αφήνει κενά για τις διαδικασίες αξιολόγησης που ακολουθούνται στη Δημόσια Επιχείρηση. Ο αρμόδιος πρόεδρος Γιάννης Ξυλούρης, παρ' όλα αυτά, κάνει λόγο για λάθος που θα διορθωθεί άμεσα.

Το έγγραφο του ΑΣΕΠ για το κριτήριο της εντοπιότητας:

«Γενικότερα λήφθηκε υπ' όψιν το κριτήριο της εντοπιότητας, το οποίο δεν έπρεπε να ληφθεί υπ' όψιν σε όλους. Τώρα όμως θα γίνει εκ νέου εξέταση, η οποία γίνεται ήδη και πρέπει μέχρι αύριο να είναι έτοιμη η υπηρεσία. Ένα λάθος βέβαια έκανε η Επιτροπή, αλλά, όπως αντιλαμβάνεστε, επειδή εγώ προΐσταμαι της ΔΕΠΤΑΗ είναι σαν να το έκανα εγώ».

«Το λάθος το είδαμε εμείς... και το διορθώσαμε εμείς! Δε μας επέβαλε το ΑΣΕΠ να το διορθώσουμε... Όχι, εμείς το κάναμε μόνοι μας», πρόσθεσε.

Διαψεύδει η ΔΕΠΤΑΗ

Κόλαφος και το άλλο σκέλος της καταγγελίας του Ηρακλειώτη, ο οποίος αναφέρει πως τα άτομα που επιλέχθηκαν τελικά από τη ΔΕΠΤΑΗ κλήθηκαν μία εβδομάδα πριν από την επισημοποίηση της λίστας των επιτυχόντων από την αρμόδια Αρχή για μία ασυνήθιστη για τα δεδομένα συνέντευξη, κάτι όμως που διαψεύδει κατηγορηματικά ο πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ.

«Ένιωσα αγανάκτηση, οργή, θυμό. Να σας πω συγκεκριμένα μόνο ότι, επειδή ύψωσα - δικαιολογημένα - εγώ την ένταση της φωνής μου στους υπαλλήλους της ΔΕΠΤΑΗ εκείνη τη στιγμή, μου είπαν να μη μιλάω, να μη φωνάζω, ότι θα το βρούνε το λάθος. Αλλά και να μη φωνάζω για να μη μας ακούσουν και μαθευτεί».

«Κάποιος συντοπίτης μου που συνάντησα εκείνη τη μέρα στη ΔΕΠΤΑΗ, ο οποίος κοιτούσε και αυτός τα αποτελέσματα, με ενημέρωσε ότι τους είχαν καλέσει τους επιτυχόντες μία εβδομάδα πριν για να τους κάνουν συνέντευξη. Μια συνέντευξη πριν ΚΑΝ δημοσιευτούν και τοιχοκολληθούν, παρακαλώ, τα επίσημα αποτελέσματα!», είπε ο καταγγέλλων. Το τελευταίο πάντως ο κ. Ξυλούρης το διαψεύδει, αναφέροντας ότι «μόνο το Σάββατο οι επιτυχόντες είχαν μια συνάντηση γνωριμίας με τους αρμόδιους της ΔΕΠΤΑΗ».

Πλέον, ο Δήμος Ηρακλείου καλείται να προχωρήσει σε διόρθωση και επαναδημοσίευση των αποτελεσμάτων, ενώ μετά την έκταση που έλαβε η υπόθεση του Ηρακλειώτη ο ίδιος θα προσληφθεί άμεσα, όπως άφησε να εννοηθεί ο πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ. «Έχω την πληροφόρηση ότι ο συγκεκριμένος καταγγέλλων προσλαμβάνεται. Αυτή την πληροφόρηση έχω. Αλλά σας ξαναλέω: Στην Επιτροπή αυτή δε μετέχω εγώ».

Λευτέρης Κουμαντάκης

Σχόλια