default-image

"Στο σπίτι περιμένοντας τη βροχή"… στον Άγιο Νικόλαο

Πολιτισμός
"Στο σπίτι περιμένοντας τη βροχή"… στον Άγιο Νικόλαο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τον επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων του έργου "Στο σπίτι περιμένοντας τη βροχή" στην Αθήνα, η ομάδα "Les Vagues" συνεχίζει τις παραστάσεις της σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Το έργο του πλέον "ανεβασμένου" σύγχρονου Γάλλου συγγραφέα Jean-Luc Lagarce, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε ολοκληρωμένη μορφή σε σκηνοθεσία Esther Andre Gonzalez, θα παρουσιαστεί το Σάββατο 18 Απριλίου στις 21:00 στο κινηματοθέατρο REX στον Άγιο Νικόλαο σε συνδιοργάνωση με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν.

Το έργο

Πέντε γυναίκες, κεκλεισμένων των θυρών, στο σπίτι τους, στις εμμονές τους, στις σκέψεις τους, περιμένουν. Περίμεναν για χρόνια την επιστροφή του άντρα του σπιτιού: του αδερφού και του γιου και τα δυο ταυτόχρονα. Τώρα που είναι και πάλι κοντά τους, ακίνητος και σιωπηλός, εκείνες βυθίζονται για μια ακόμα φορά στην αναμονή.

Συγκρούσεις μέσα στην ατέλειωτη νύχτα που φέρνουν στην επιφάνεια αναμνήσεις, θυμούς και στιγμές παραίτησης, ενοχές και εκλάμψεις ελπίδας. Οι πέντε γυναίκες ανοίγουν την ψυχή τους ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτουν η μία στην άλλη περισσότερο τη ζωή που υπέμειναν παρά τη ζωή που έζησαν.

Η παράσταση πλαισιώνεται από ζωντανή μουσική (φλάουτο, τσέλο). Το Δεκέμβριο του 2014, επιλέχθηκε από το in.gr ως μία από τις πέντε ασυνήθιστες παραστάσεις που αξίζει να δείτε και ήταν μία από τις επιλογές των κριτικών στο "Αθηνόραμα".

Κινηματοθέατρο REX, Άγιος Νικόλαος

Σάββατο 18 Απριλίου, ώρα 21:00

Διάρκεια παράστασης: 80'

Γενική είσοδος: 10 €

(Υπεύθυνη επικοινωνίας: Χρυσούλα Ζαχαριάδη - [email protected] / 6977481944)

Μετάφραση: Δημήτρης Φίλιας

Σκηνοθεσία-κίνηση: Εστέρ Αντρέ Γκονζάλες

Σκηνικά-κοστούμια: Χρήστος Κωνσταντέλλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Γρηγόρης Δροσίδης

Διδασκαλία φωνητικής: Κώστας Χατζηδημητρίου

Teaser - Trailer: Πέτρος Γκίκας

Φωτογραφίες παράστασης: Γιάννης Καραμπάτσος

Φωτογραφίες: Λευτέρης Ευφραίμης

Σχεδιασμός εντύπων: Χάρης Περιορέλλης

Ερμηνεύουν ζωντανά οι μουσικοί: Στέλλα Βαρβέρη (φλάουτο), Σίση Μπαρακάρη (τσέλο).

Παίζουν: Άννα Αναστασιάδου, Χρυσούλα Ζαχαριάδη, Ευαγγελία Καμπερίδου, Όλγα Κωνσταντοπούλου, Βιβή Σμέτη

Χορηγοί της παράστασης: Εκδόσεις Γρηγόρης, Anek LINES, Blue Star Ferries

Παράλληλες εκδηλώσεις

Την Πέμπτη 16 Απριλίου στις 7 μ.μ. στον πολυχώρο "Περίπου", θα πραγματοποιηθεί ομιλία με ελεύθερη είσοδο και τίτλο "Γαλλικό θέατρο, από τον κλασικισμό έως σήμερα", από τη θεατρολόγο και ηθοποιό Όλγα Κωνσταντοπούλου. Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι Χρυσούλα Ζαχαριάδη και μέλη της ΕΘΟΑΝ.

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Ο Jean-Luc Lagarce είναι ο απόλυτος θεατράνθρωπος: ηθοποιός, σκηνοθέτης, θιασάρχης και συγγραφέας. Η απλότητα των λέξεών του, το βάθος της σκέψης του και η πρωτοτυπία της σύνταξης των έργων του τον καθιστούν έναν σύγχρονο κλασικό. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πάρα πολλές γλώσσες και παίζονται σήμερα σε όλες τις χώρες του κόσμου. Το 2007 ανακηρύχτηκε σε "Έτος Lagarce".

Απαράμιλλη η ευγένεια και το αίσθημα δικαιοσύνης που τον χαρακτήριζαν. Όλοι τον θυμούνται σαν ένα ψηλό αγόρι, με λεπτή φωνή και ακατανίκητη γοητεία. Στο θέατρο τον λάτρευαν. Δεν σου έδειχνε ποτέ τι έπρεπε να κάνεις. Μιλούσε μαζί σου. Παρών κάθε βράδυ στην κουίντα για να εμψυχώνει τους ηθοποιούς του. Και τις εισπράξεις τις μοίραζε σε όλους δίκαια. Δεν είναι τυχαίο που ο Olivier Py τον αποκαλεί «προλετάριο αριστοκράτη».

Στις 23 Ιουλίου 1988 μαθαίνει αυτό που φοβόταν: είναι οροθετικός. Αφήνοντας πλούσιο έργο πίσω του με 24 θεατρικά, 3 διηγήματα, ένα λιμπρέτο, ένα σενάριο για τον κινηματογράφο, 2 προσωπικά φιλμ, άρθρα, σημειώματα και ένα Ημερολόγιο σε 23 τετράδια, πεθαίνει το Σεπτέμβριο του 1995, μόλις 38 ετών. Παρότι το έργο του υπήρξε σχεδόν άγνωστο όσο ζούσε, εκείνος έγινε - μετά το θάνατό του - ο πλέον ανεβασμένος σύγχρονος θεατρικός συγγραφέας στη Γαλλία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News