default-image

Λίγο κρασί, λίγα φιστίκια και… σοκολάτα

Life
Λίγο κρασί, λίγα φιστίκια και… σοκολάτα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα ποτήρι κρασί και μια χούφτα από ξηρούς καρπούς ή λίγη σοκολάτα μπορεί να σας προστατεύσουν έναντι της οστεοπόρωσης.

Η ρεσβερατρόλη, μια φυσική ουσία που υπάρχει στο κόκκινο κρασί, τα σταφύλια, τα μούρα, το κακάο και τα φιστίκια έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες δρουν προστατευτικά έναντι της απώλειας οστικής μάζας.

Δανοί ερευνητές διαπίστωσαν, ότι η ουσία αυτή αυξάνει την οστική πυκνότητα στη σπονδυλική στήλη των ανδρών με μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο έχει συνδεθεί με χαμηλού βαθμού φλεγμονές, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια οστικής μάζας.

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα σύμπλεγμα παραγόντων κινδύνου, όπως η παχυσαρκία και η υψηλή αρτηριακή πίεση, που αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακών νοσημάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων και διαβήτη.

«Η έρευνά μας είναι η πρώτη που αποκαλύπτει τις δυνατότητες της ρεσβερατρόλης ως φάρμακο κατά της οστεοπόρωσης στους ανθρώπους» ανέφερε η Dr Marie Juul Ornstrup από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Aarhus.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν, ότι η ουσία αυτή ενεργοποιεί τη δημιουργία των κυττάρων των οστών στον οργανισμό» πρόσθεσε η ίδια.

Τα συμπεράσματα της μελέτης, σύμφωνα με τη Daily Mail, δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Endocrinology & Metabolism της Ένωσης Ενδοκρινολογίας.

«Μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες χορήγησης υψηλής δόσης ρεσβερατρόλης, διαπιστώσαμε ότι υπήρξε σημαντική βελτίωση στην οστική πυκνότητα της σπονδυλικής στήλης, καθώς επίσης και αυξημένα επίπεδα του δείκτη σχηματισμού οστών BAP. Τα ευρήματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Απαιτείται, όμως να γίνουν περαιτέρω μελέτες, προκειμένου να αξιολογηθούν οι προστατευτικές επιδράσεις σε τμήματα του πληθυσμού με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης κατά τη διάρκεια μακροχρόνιων θεραπειών» κατέληξε η ερευνήτρια.

Πηγή: newsbeast.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News