default-image

Από τη Μακεδονία στην Κρήτη

Πολιτισμός
Από τη Μακεδονία στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μία ξεχωριστή συναυλία θα πραγματοποιηθεί απόψε στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ηρακλείου. Η Μικτή Χορωδία Δήμου Ηρακλείου, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Κιαγιαδάκη, θα συμπράξει με τη Χορωδία του Δήμου Γιαννιτσών, την οποία διευθύνει ο Δημήτρης Καμπούρογλου. Τις χορωδίες θα πλαισιώσουν ο γνωστός Ηρακλειώτης κιθαριστής Νίκος Κατσαράκης και ο Γιάννης Ανδρόνογλου, ένας από τους αξιολογότερους Έλληνες κιθαριστές, σήμερα καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Γιαννιτσών.

Η συναυλία θα ξεκινήσει στις 9 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια από τη Μακεδονία, σε διασκευή για 2 κιθάρες και χορωδία από τον Γιάννη Ανδρόνογλου, ενώ στη συνέχεια οι δύο χορωδίες θα συμπράξουν στον "Καπετάν Μιχάλη" του Μάνου Χατζιδάκι. Τη χορωδιακή προσαρμογή του έργου έκανε ο κ. Γιάννης Κιαγιαδάκης, ενώ τη διασκευή για 2 κιθάρες έκανε ο κ. Νίκος Κατσαράκης.

Αξίζει να αναφέρουμε τους δεσμούς που δένουν την Κρήτη με τα Γιαννιτσά, καθώς Κρήτες εθελοντές πήραν μέρος στην πιο σημαντική μάχη του Α' Βαλκανικού Πολέμου στις 19-20 Οκτωβρίου του 1912, στη Μάχη των Γιαννιτσών, με νικηφόρα έκβαση για τα ελληνικά στρατεύματα.

Η Μάχη των Γιαννιτσών, ουσιαστικά, άνοιξε το δρόμο για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Σήμερα το κρητικό στοιχείο είναι ιδιαίτερα έντονο στην πόλη των Γιαννιτσών, με έναν ιδιαίτερα δραστήριο Σύλλογο Κρητών Γιαννιτσών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News