default-image

Τα φυτά "ακούνε" όταν κάποιος τα τρώει (video)

Life
Τα φυτά "ακούνε" όταν κάποιος τα τρώει (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερευνητές από τις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι τα φυτά έχουν την ικανότητα να "ακούνε" όταν κάποιος τα τρώει και ανταποκρίνονται αμυντικά σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον τους.

Μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Μισούρι βρήκε ότι τα φυτά μπορούν να αναγνωρίσουν κοντινούς ήχους, όπως ο ήχος που παράγεται όταν τα τρώει κάποιο έντομο, και στη συνέχεια αντιδρούν στις απειλές που δέχονται από το περιβάλλον τους.

«Προηγούμενες μελέτες είχαν ασχοληθεί με το πώς ανταποκρίνονται τα φυτά στην ακουστική ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της μουσικής», ανέφερε η επικεφαλής ερευνήτρια Heidi Appel στη Daily Mail, η οποία συνεργάστηκε με τον καθηγητή Rex Cocroft από το τμήμα Βιολογικών Επιστημών του πανεπιστημίου.

«Η εργασία μας είναι η πρώτη που δείχνει τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν τα φυτά σε μια σχετική οικολογική δόνηση», είπε ακόμη και συνέχισε: «Βρήκαμε ότι τα σήματα που στέλνονται από τις δονήσεις που προκαλούνται όταν κάποιος τα τρώει αλλάζουν το μεταβολισμό των κυττάρων των φυτών, δημιουργώντας πιο αμυντικά χημικά, τα οποία μπορούν να αποκρούσουν τις επιθέσεις από τις κάμπιες».

Για τις ανάγκες της μελέτης τους οι ερευνητές τοποθέτησαν κάμπιες σε ένα μικρό φυτό (Arabidopsis) που ανήκει στην οικογένεια του λάχανου.

Χρησιμοποιώντας ένα λέιζερ και ένα μικρό κομμάτι ανακλαστικού υλικού στο φύλλο του φυτού, οι ερευνητές ήταν σε θέση να μετρήσουν την κίνηση του φύλλου σε απόκριση προς τις δαγκωματιές της κάμπιας.

Στη συνέχεια έπαιξαν σε μια ομάδα φυτών ηχογραφημένους ήχους από τις δονήσεις που προκαλούνται όταν μια κάμπια τρέφεται και σε μία άλλη δεν έπαιξαν τίποτα.

Όταν μετά τοποθέτησαν κάμπιες και στις δύο ομάδες φυτών, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσα είχαν εκτεθεί προηγουμένως στα ηχητικά σήματα παρήγαγαν ένα χημικό που απωθεί τις κάμπιες.

«Αυτό υποδηλώνει ότι τα φυτά είναι σε θέση να ξεχωρίσουν τις δονήσεις που προκαλούνται όταν κάποιος τρέφεται από αυτά, από άλλες πηγές περιβαλλοντικών δονήσεων», πρόσθεσαν οι ερευνητές.

«Τα φυτά μπορεί να διαθέτουν πολλούς τρόπους για να ανιχνεύουν μια επίθεση από έντομα, όμως οι δονήσεις αυτές είναι κατά πάσα πιθανότητα ένας πιο γρήγορος τρόπος για τα απομακρυσμένα μέρη του φυτού να αντιληφθούν την επίθεση και να αρχίσουν να ετοιμάζουν την άμυνά τους», συνέχισε ο Cocroft.

Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο Oecologia.

Πηγή: newsbeast.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News