default-image

Τα δημητριακά παρατείνουν τη ζωή

Life
Τα δημητριακά παρατείνουν τη ζωή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα μπολ δημητριακών την ημέρα αυξάνει τις πιθανότητες σε όσους έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή να ζήσουν περισσότερο.

Ερευνητές από τις ΗΠΑ υποστηρίζουν, ότι η αύξηση της ποσότητας των φυτικών ινών που καταναλώνει κανείς -ειδικά τα δημητριακά- συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά θανάτου.

Όσοι έτρωγαν περισσότερες φυτικές ίνες εμφάνιζαν 25% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν εννιά χρόνια μετά την καρδιακή προσβολή, συγκριτικά με όσους κατανάλωναν λιγότερες.

Αύξηση κατά μόλις 10 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα συνδέεται με 15% μείωση του κινδύνου θανάτου στα επόμενα εννιά χρόνια μετά από την εμφάνιση καρδιακής προσβολής.

Οι αμερικανοί ερευνητές, η μελέτη των οποίων δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του British Medical Journal, αναφέρουν ότι καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιζούν των καρδιακών προσβολών, είναι σημαντικό να βρούμε ποιες αλλαγές στην καθημερινότητά τους μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες να πεθάνουν το διάστημα που ακολουθεί μετά το καρδιακό επεισόδιο.

Η ερευνητική ομάδα, που εδρεύει στη Βοστόνη, ανέλυσε δεδομένα από δύο μεγάλες έρευνες που έγιναν στις ΗΠΑ: τη Nurses' Health Study που έγινε σε 121.700 νοσοκόμες και την Health Professional Follow-up Study που έγινε σε 51.529 άντρες που εργάζονταν στον τομέα της υγείας.

Οι ερευνητές μελέτησαν ειδικότερα τις 2.258 γυναίκες και τους 1.840 άντρες που επέζησαν από μια πρώτη καρδιακή προσβολή, κατά τη διάρκεια των παραπάνω ερευνών.

Τους παρακολούθησαν κατά μέσο όρο για περίπου εννιά χρόνια μετά. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος 682 γυναίκες και 451 άντρες πέθαναν.

Όσοι έτρωγαν περισσότερα δημητριακά εμφάνιζαν 25% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία κατά τη διάρκεια των εννέα αυτών ετών, μετά το καρδιακό επεισόδιο.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, από τους τρεις διαφορετικούς τύπους φυτικών ινών -δημητριακά, φρούτα και λαχανικά- μόνο η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών από δημητριακά ήταν στενά συνδεδεμένα με αυξημένη πιθανότητα επιβίωσης μετά από καρδιακή προσβολή.

Πηγή: newsbeast.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News